Anchetă pornită de Gazetă
Dosarul transferurilor negre din fotbalul românesc a fost deschis de Parchet în februarie 2006, după ce Gazeta a publicat documentele în neregulă din "cazul Bratu". Datorită investigaţiei jurnalistice, bugetul a recuperat pînă acum 450.000 de dolari de la Gică Popescu, iar recent George Copos a declarat că Rapid va plăti către Fisc "peste 1 milion de euro pentru nişte greşeli".
100.000 de euro susţine Fiscul că a pierdut din transferurile lui Cociş şi Florescu
"Nu mă mai miră nimic! Bine că Cociş nu s-a pierdut în Moldova şi că a ajuns un jucător de bază al echipei naţionale"
Emeric Ienei, fost selecţioner
Biontos din Republica Moldova, care se ocupa cu comercializarea legumelor, a plătit transferul lui Răzvan Cociş de la U Cluj la Sheriff Tiraspol
Răzvan Cociş, 25 de ani, este unul dintre preferaţii lui Piţurcă. Va fi titular aproape cert la Euro 2008. Este practic jucătorul din centrul de greutate al "naţionalei". În stînga lui joacă Chivu şi în dreapta, Codrea.
TEREN!!!!
Cu 4 ani în urmă, Cociş se afla sub contract cu U Cluj. Numele său era o promisiune cunoscută doar de specialişti. Loţi Boloni îl remarcase şi-l ţinuse în probe la Rennes. Clujul refuzase oferta francezilor pentru că apăruse una spectaculoasă. Din Est.
Aici începe povestea incredibilă a transferului său.
Pe 21 iunie 2004, mijlocaşul George Florescu şi atacantul Răzvan Cociş, îşi făceau bagajele pentru formaţia din Moldova.
Transferul nu s-a înregistrat însă în contabilitatea clujenilor ca o tranzacţie între cele două cluburi, ci sub formă de sponsorizare din partea unei firme, Biontos, din Republica Moldova, care se ocupa de vînzarea de legume şi fructe, în special a cartofilor!
Moldovenii susţin că au plătit pentru ei 500.000 de dolari, cash, "într-o geantă mai mare, neagră". Doar 450.000 de dolari au ajuns la "U", iar 50.000 la jucători, după cum au şi declarat, iniţial, aceştia.
Surse credibile susţin însă că fotbaliştii nu ar fi luat nici un dolar. Fapt confirmat ulterior chiar de declaraţia de martor a lui Cociş.
Firma nici nu mai exista!
"Am făcut investigaţii şi am descoperit că atunci cînd a parafat înţelegerea cu U Cluj, acea firmă din Republica Moldova, Biontos, nu mai exista de ani buni", a explicat procurorul şef Daniel Ciumărman. În perioada în care a funcţionat, firma Biontos, din localitatea Bălţi, se ocupa cu comercializarea legumelor şi fructelor!
În Cluj se cunoaşte că banii au fost aduşi de doi reprezentanţi ai clubului Şerif Tiraspol, Nicolae Pîrvan şi Leonid Istrate. Dolarii au stat atunci într-o boxă de valori de la Banca Transilvania, pe atunci sponsorul "şepcilor roşii".
Bagiu, singurul acuzat
Parchetul de pe lîngă Tribunalul Cluj a decis să-l acţioneze în instanţă doar pe Sorin Bagiu. "Domnul Sorin Bagiu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi fals intelectual, în legătură cu transferul fotbaliştilor George Florescu şi Răzvan Cociş, la clubul Sheriff Tiraspol", a explicat Violeta Trăistariu, purtător de cuvînt al Parchetului Cluj. Fostul conducător riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani.
"Cei 500.000 de dolari au fost trecuţi în contabilitate drept un contract de sponsorizare cu firma Biontos din Republica Moldova, astfel încît nu s-a plătit impozit"
Parchetul Cluj
"N-am ştiut nimic. E ciudat că am fost transferat pe banii de la o firmă de cartofi, dar e ciudat pentru club, nu pentru mine"
Răzvan Cociş
A scăpat în 2003
Sorin Bagiu nu are pentru prima dată probleme cu procurorii. În calitate de preşedinte al Universităţii, Bagiu a fost cercetat, în 2003, pentru gestiune frauduloasă, fals intelectual şi uz de fals, dar nu a fost trimis în judecată. Cazul cercetat a fost cel al fotbalistului Ovidiu Maier, adus la Cluj pe bani luaţi cu împrumut.
"Am semnat fiecare că am primit cîte 25.000 de dolari de la Sheriff Tiraspol, însă, în realitate, nici eu, nici Florescu nu am primit nici un ban".
Răzvan Cociş
"Şi-au împărţit banii"
Scandalul a pornit din interior. Foşti miniştri, demnitari şi poliţişti, membrii din conducerea clubului, au fost acuzaţi într-un denunţ anonim că ar fi împărţit 300.000 de dolari din suma totală. Acuzaţi au fost: Nicolae Ienac, preşedinte la U Cluj după plecarea lui Bojiţă, Ştefan Dimitriu, preşedinte PSD Cluj-Napoca, Marius Bojiţă, Mircea Gavrilă, fost viceprimar, şi Tiberiu Petriş, impresarul celor doi fotbalişti. În denunţ se mai preciza că întîrzierea anchetelor s-a explicat prin implicare unor foşti demnitari de rang înalt din PSD.
"Universitatea murea"
Fostul director executiv al "şepcilor roşii" a mărturiseşte că a semnat un contract de sponsorizare, nu unul de transfer "fiindcă situaţia era disperată"
- Domnule Bagiu, sînteţi acuzat în cazul transferurilor lui Cociş şi Florescu la Sheriff?
- Sînt nevinovat şi îmi pregătesc apărarea. Am dat declaraţii la Poliţie şi la Parchet. Aştept să văd ce urmează.
- De ce aţi rămas singurul acuzat de evaziune fiscală şi instigare la fals intelectual?
- Am semnat un contract de sponsorizare. Trebuia să o fac, pentru că "U" era atunci într-o situaţie disperată.
- Dar aţi semnat cu o fimă inexistentă.
- Păi, ce puteam să fac? Să verific eu la Registrul Comerţului din Moldova?
- Ce s-a întîmplat cu banii încasaţi?
- N-a furat nimeni nici un leu. S-au dus pe plăţi către furnizori, pe salarii, pe contractele jucătorilor. În fiecare zi venea cineva să-şi ceară banii. Fără acei bani, muream. Se închidea clubul. Aveam o grămadă de restanţe. Transferurile au salvat clubul.
1 milion de euro a fost bugetul lui "U" în 2004-2005, cînd echipa era şi a rămas în B. La buget a contribuit cu 300.000 de dolari şi Consilul Local
{{text}}