Pe 27 februarie poliția austriacă a descins la Campionatele Mondiale de Schi Nordic de la Seefeld și a arestat cinci sportivi, pe unul dintre ei, Max Hauke, l-a prins cu acul în vene, iar mai târziu a făcut publică acea filmare.
În același timp, la Erfurt, poliția germană îl aresta pe doctorul Mark Schmidt, 40 de ani, cel care este în centrul unei rețele întinse de dopaj. În vila în care își avea cabinetul au fost găsite între 40 și 60 de pungi cu sânge aparținând unor sportivi de la înot, handbal, fotbal. schi și ciclism.
Schmidt a practica medicina alături de mama sa Heidrun Schmidt. Dintre cei cinci sportivi arestați, doi estonieni, doi austrieci și unul din Kazahstan, toți au recunoscut că se dopau sub îndrumarea germanului. Cotidianul austriac Kronen Zeitung a dezvăluit că doctorul a mers deghizat la Campionatele Mondiale de Schi Nordic în turist pentru a-și ajuta clienții.
Tânărul care una spunea și alta făcea
El a intrat în lumea sportului în 2006, când s-a alăturat echipei de ciclism Gerolsteiner. „Era foarte tânăr, doar ce terminase facultatea, ne-a spus că își dorește să călătorească prin lume alături de noi. Era scandalizat de ce se întâmplă în ciclism în materie de dopaj. Mi s-a părut că se potrivește perfect în echipa noastră și că poate face din ciclism un sport mai curat”, și-a amintit Hans-Michael Holczer, managerul de atunci al lui Gerolsteiner. El a adăugat că l-a trimis pe Schmidt, ca reprezentant al formației pe care o conducea, la diverse întâlniri menite să lupte împotriva dopajului.
Însă Schmidt una spunea și alta făcea. Prima mărturie împotriva lui a venit de la Bernhard Kohl, care a admis că în 2007 și 2008 a fost dopat de doctorul echipei. Hans-Michael Holczer susține că nu știa ce făcea Schmidt și că de aceea imediat ce a aflat a întrerupt orice legătură cu medicul. „Am crezut că după acest scandal s-a retras și nu mai practică medicina, când am auzit că are legătură cu scandalul de dopaj de la Seefeld am căzut de pe canapea. E un om care mi-a înșelat încrederea!”, a spus Holczer.
Piesa cheie din puzzle
Oficialitățile din Germania și Austria s-au sesizat după ce schiorul de fond Johannes Dürr și-a spus povestea într-un documentar difuzat în luna ianuarie la ARD. Dürr a fost prins dopat cu EPO la un control de dinainte de JO de la Sochi în 2014. După ce și-a ispășit pedeapsa a încercat să revină în lotul Austriei pentru Campionatele Mondiale de la Seefeld, lucru pe are nu l-a reușit.
Într-un interviu pentru sportschau.de, realizat în această lună, sportivul a recunoscut că a continuat să lucreze cu Mark Schmidt și după ce a revenit în competiții. El a organizat o colectă de bani pe un site susținând că are nevoie de ajutor pentru a demonstra că se poate concura și fără dopaj, în timp ce continua să se supună unor astfel de practici.
A strâns 39.000 de euro. În timpul acestei perioade el susține că a fost din nou contactat de Schmidt. „Mi-a spus «Nu-ți pot oferi bani, dar te pot ajuta în felul meu». La început m-am gândit să nu apelez la serviciile lui, credeam că am scăpat din această mlaștină. Apoi m-a mai sunat o dată și atunci am devenit mai slab. În mine sunt două personalități nu e vorba de schizofrenie, dar este Johannes sportivul și Johannes omul. Ultimul a zis că nu mai vrea să aibă de-a face cu totul rahatul acela iar primul mi-a spus că dopajul face parte din sport și dacă vreau să revin trebuie s-o fac din nou”, a dezvăluit sportivul în vârstă de 31 de ani.
Johannes Dürr a fost acuzat de poliția din Austria că ar fi unul dintre colaboratorii medicului și că racola alți sportivi pentru Schmidt. El neagă aceste acuzații, deși în 2015 a vrut să preia afacerea, după ce doctorul îi mărturisise că vrea să se retragă pentru că a obosisesă se mai ocupe de această afacere. Preluarea nu s-a concretizat până la urmă.
Mark Schmidt neagă toate acuzațiile, deși pe lângă cei cinci schiori de fond, Johannes Dürr și cicliștii Stefan Denifl și Georg Preidler au recunoscut zilele trecute că au apelat la serviciile lui.
Întâlniri în locuri inedite
Mark Schmidt făcea tratamente personal sau trimitea pe cineva de încredere. De obicei se întâlnea cu clienții săi în locuri izolate. Johannes Dürr a povestit despre două întrevederi, una la Irschenberg, într-un hotel de pe autostradă și una într-o parcare la Pichl, lângă Schladming, la mijlocul lui octombrie 2018. El a mai primit o altă transfuzie înaintea unei competiții, la Campra, în Elveția. „Făceam transfuzie înainte de cursă și apoi imediat după ea îmi era scos din nou sângele”, a povestit el.
Asemănări cu cazul Fuentes
Modul de operare a doctorului Mark Schmidt aduce aminte de cel al medicului spaniol Eufemiano Fuentes. În 2006, acesta a fost arestat, iar în clinica sa au fost găsite 186 de pungi cu sânge aparținând unor sportivi, dar al căror nume nu apărea ci aveau porecle. Dürr spune că și Schmidt folosea nume de cod, al lui fiind „Lucky Luke”. În cazul lui Fuentes doar câțiva sportivi au fost deconspirați, printre ei cicliștii Jan Ullrich, Ivan Basso, Francisco Mancebo, Michele Scarponi, Tyler Hamiliton sau Roberto Heras, Fuentes a susținut că printre cei cu care a lucrat au fost fotbaliști și jucători de tenis.
{{text}}