Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

EXCLUSIV Frații cu numărul 6 » Nabil și Reda Jaadi sunt prima pereche de frați străini din istoria lui Dinamo și doar a șasea din analele clubului alb-roșu

+3 Foto
Nabil și Reda Jaadi

Articol de Răzvan Luţac, Liviu Manolache   —  marţi, 12 martie 2019

După o căutare care a durat câteva zile, Gazeta Sporturilor vă prezintă, azi, singurele 6 familii care au trimis frați în teren pentru Dinamo.

După o analiză a tuturor fotbaliștilor care au jucat măcar un meci pentru "câini" în primul eșalon, rămân doar 4 perechi de frați, celebra familie Nunweiller și actualii, Nabil și Reda, în același timp primii frați străini care joacă în Ștefan cel Mare.

GSP a apelat și la clubul din Groapă, iar tripleta Ionel Culina - Constantin Eftimescu - Ion Pârcălab a tăiat, pe rând, nume de familie identice, însă care n-aveau legături de sânge și a risipit dubiile cu privire la alte potriviri de nume. A rămas, astfel, lista actuală. 

Unul belgian, altul a ales Marocul


Atât Nabil, 22 ani, cât și Reda Jaadi, 24 ani, au ajuns în această iarnă la Dinamo. Pe modelul fraților Boateng, aceștia reprezintă țări diferite. Dacă Nabil a ales să reprezinte Marocul, Reda a preferat țara în care s-a născut, Belgia.

Ambii joacă pe posturi de mijlocași ofensivi. Crescuți de Anderlecht, respectiv Standard Liege, au ajuns pe rând la "câini" în această iarnă, Reda fiind antrenat de Mircea Rednic la Antwerp.

Primii au fost "Băcuții"



Ladislau Băcuț


Întâia pereche de frați din istoria lui Dinamo au fost Gheorghe și Ladislau Băcuț. Cei doi fundași laterali au jucat la Dinamo în startul anilor '50. Născuți la Oradea, frații au făcut carieră în Ștefan cel Mare.



Gheorghe Băcuț

Primul a fost un om important și la echipa națională, unde a spart blocada CCA, fiind preferat mereu pe postul de fundaș stânga în fața stelistului Victor Dumitrescu. În vremurile romantice ale fotbalului postbelic, cei doi Băcuț locuiau în Drumul Taberei, o zonă plină de fani steliști, și erau prieteni la cataramă cu fotbaliștii din Ghencea.

Familia Nunweiller, istorie pentru "câini"

Cei mai cunoscuți frați care au jucat la Dinamo sunt, fără îndoială, familia Nunweiller. Ion, Lică și Radu au bifat sute de meciuri în campionat, iar primii doi au primit, de la rapidiști, supranumele de "câinii roșii", cel care i-a poreclit fiind fostul atacant Nichi Dumitriu. "Unul era roșcat, celălalt se înroșea la față când alerga", povestea vârful stabilit acum la Atena.

Mai mult, alți doi frați, Victor și Eduard, au făcut parte din lotul lui Dinamo, însă n-au debutat în prima ligă pentru bucureșteni.

"Personalități total diferite"

Cei mai puțin cunoscuți sunt frații Szakacs. Veniți de la Oradea la începutul anilor '60, aceștia aveau o istorie la UTA. Portretul le este făcut în "Fotbal orădean", carte scrisă de Dr. Laszlo Demjen și pusă la dispoziție ziarului de jurnalistul arădean Radu Romanescu. 

"Iosif și Ludovic sunt două personalități total diferite. Ludovic plin de temperament, guraliv și de o mare vitalitate i se opune un Iosif calm, taciturn, destul de dificil de abordat".

Misterul Florescu X 2

Singurii asupra cărora nimeni n-a putut să se pronunțe dacă au fost frați sau nu sunt Vasile și Viliam Florescu. Cei doi, născuți în 1937, respectiv 1929, au jucat la Dinamo în 1961, respectiv 1951-1953. Primul are două partide în tricoul "câinilor", în timp ce al doilea a jucat mai multe meciuri, 37.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.