Portarul lui Sepsi, Bela Fejer (23 de ani), ar fi unul dintre primii sportivi din România care primește interdicție să pătrundă într-o altă țară: el n-ar mai avea voie în Ucraina după ce a jucat la o selecționată a minorității maghiare acuzată de "separatism sportiv"
- Fejer a fost invitat de un oficial de la Sepsi la competiția din Anglia și a jucat pentru minoritatea maghiară din Zakarpattia (Karpatalja în maghiară), regiunea Ucrainei vecină cu Ungaria
- Mai întâi, anul trecut, SBU (serviciul de securitate al Ucrainei) anunțase măsuri împotriva fotbaliștilor Karpataljiei
- Apoi, acum 2 săptămâni, omul care a făcut selecția, Tibor Fejes, a fost acuzat de înaltă trădare de către procuratura din regiunea vecină Ungariei
- Motivul: "selecționata a folosit simboluri naționale, precum și harta regiunii, împreună cu steagul Ungariei, motiv din care se pune la îndoială integritatea teritorială a țării"
- "Nouă nu ne-au comunicat nimic oficial, dar avem deja un fotbalist care n-a putut intra în Ucraina deși nici măcar n-a fost în lotul de la turneul final", a spus, pentru GSP, vicepreședintele CONIFA, Federația Internațională de Fotbal pentru regiuni și minorități, Kristof Wenczel
- Ce zice Fejer: "Am vorbit și noi despre asta, dar aș vrea să știu și ceva oficial"
- La aceeași competiție a jucat și o echipă a Ținutului Secuiesc, care i-a avut în lot pe frații Istvan și Lorand Fulop ori Robert Ilyeș
Pe 9 iunie 2018, zi cu puțin mai mult soare cât de obicei la Enfield, Anglia, însă cu atmosferă cum nu se poate mai englezească, un stadion întreg - mic, ce-i drept - oftează.
Decarul Ciprului de Nord, Ismail Turan, ratează penalty-ul decisiv în loteria cu Karpatalja.
Fără să-și dea seama imediat, portarul învingător se dumirește după murmurul de nemulțumire din spatele său, își scoate tricoul și o zbughește, nebunește, spre mijlocul terenului, driblând cu succes un mănunchi de colegi în extaz.
Karpatalja e campioană mondială a minorităților și regiunilor.
Iar portarul-erou e Bela Fejer. La 23 de ani, goalkeeperul unei echipe din play-off-ul Ligii 1, Sepsi Sfântu Gheorghe!
Mondial aflat la ediția a treia
Chiar dacă sună pompos, un jucător din Liga 1 e campion mondial. Campion mondial la competiția supremă a minorităților și regiunilor, CONIFA World Cup.
Aflată la a treia ediție în 2018, Mondialul, care se consideră "complet apolitic", adună orice nu e afiliat FIFA: insule, regiuni, județe, minorități.
De exemplu, în finala amintită pierzătorii sunt Cipru de Nord, populația preponderent turcă din Cipru, iar Karpatalja reprezintă minoritatea maghiară din Zakarpattia, regiune a Ucrainei vecină cu Ungaria.
Aici încep problemele pentru Fejer și colegii săi.
Politicienii fac scandal
Imediat, partidul de extremă dreaptă Svoboda reacționează prin tânărul deputat Andrei Illienko.
Fiul unui regizor celebru pe vremea URSS, Iuri Illienko, acesta atrage atenția printr-o adresă oficială către SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, că selecționata a folosit un steag al regiunii Zakarpattia alăturat unui drapel al Ungariei.
SBU reacționează prompt și spune că există o propunere prin care toți jucătorii din afara Ucrainei să primească interdicția de a mai intra în țară.
În timp ce tuturor etnicilor maghiari din Ucraina legați de respectiva selecționată să le fie ridicată licența de a mai practica vreun sport pe teritoriul țării ex-sovietice!
Demersul lui Illienko e susținut și de alți oameni politici ucraineni, printre care Dmitro Timciuk, deputat din partea altui partid de dreapta, Frontul Național.
Acesta îl scoate la înaintare pe omul care a coordonat lotul, Tibor Tiborovici Fejes, punctând, printr-o postare pe Facebook, că fotbaliștii au purtat tricouri asemănătoare "naționalei" Ungariei, iar Fejes este deputat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina.
Andrei Illienko // foto: Wikimedia Commons / Wikipedia
Riscă între 12 și 15 ani de închisoare
CONIFA, federația internațională, reacționează și condamnă acțiunile părții ucrainene, iar peste scandal se lasă o brumă de tăcere. Până acum două săptămâni.
Când procuratura din regiunea Zakarpattia (cunoscută în România și ca Transcarpatia) începe o acțiune oficială împotriva lui Tibor Tiborovici Fejes, 51 ani.
Care, pe 28 februarie 2019, este declarat suspect de "înaltă trădare"!
"Suspectul, cu scopul de a incita sentimentul separatist din regiunea Transcarpatia, într-o încercare de a schimba granițele Ucrainei, a realizat o selecționată formată din fotbaliști din Transcarpatia, care au reprezentat, pentru multă vreme, și echipe din afara Ucrainei" –
procuratura din Zakarpattia (Transcarpatia)
Suspect de "înaltă trădare" și, probabil, urmând să se prezinte în fața judecătorilor în scurt timp, Fejes riscă de la 12 la 15 ani de închisoare!
Fejes (primul din stânga)
Ce riscă Fejer?
Deocamdată, nici procuratura din Ucraina și nici SBU, serviciul de securitate, nu au anunțat oficial ce s-ar întâmpla cu fotbaliștii, deși exista acea declarație preliminară referitoare la interdicție.
Însă un lucru e cert, non-ucrainenii nu vor avea ușile deschise în țara vecină României.
De exemplu, Bela Fejer ar putea avea de suferit dacă Sepsi se va califica în cupele europene și ar trebui să joace cu o echipă din Ucraina.
În ultimul deceniu, Dinamo (de două ori, contra lui Metalist Harkov și Vorskla Poltava), FCSB (Dinamo Kiev) și Astra (Oleksandria) s-au deplasat în Ucraina pentru meciuri din cupele europene.
Dacă Sepsi o va face, Fejer va rămâne, cel mai probabil, acasă.
Fejer și trofeul acordat campioanei mondiale a minorităților și a regiunilor
I-au bătut pe frații Fulop
În semifinalele competiției, minoritatea maghiară din Ucraina a învins-o, scor 4-2, pe cea din România, care a participat sub numele de Szekely Land (Ținutul Secuiesc). La cei din urmă au jucat, printre alții, frații Istvan Fulop (Sepsi) și Lorand Fulop (Botoșani), Szabolcs Kilyen (fost junior Viitorul) și un contingent important de la Miercurea Ciuc, în frunte cu antrenorul de-atunci, Robert Ilyeș.
3 lucruri despre Bela Fejer
- Născut la Zăbala, Covasna, a crescut la FC Zagon, unde a fost ochit de Hagi, însă a ajuns la Tg. Mureș
- Este fost internațional de juniori U19
- Are 24 de meciuri pentru Sepsi în toate competițiile
"Un băiat a fost întors din vamă"
INTERVIU. Vicepreședintele Federației internaționale a minorităților și regiunilor (CONIFA), Kristof Wenczel, spune că unul dintre fotbaliști a primit deja interdicția, deși n-a fost în lotul final pentru turneul de anul trecut
- Domnule Wenczel, ce noutăți mai aveți legate de cazul Karpatalja?
- Am informații, mai ales că în ultima vreme totul a revenit în atenție după cazul domnului Fejes. Însă știrile încep de anul trecut, de imediat după competiție.
- Ați primit ceva oficial?
- Nu, nu! Nimic oficial din partea ucrainenilor, doar ce am citit la ei în presă. Unde s-a făcut multă vâlvă.
- Deci nu știți dacă s-a luat vreo măsură și împotriva jucătorilor.
- Hai să vă spun, unul dintre băieții apropiați echipei, însă care nu a apucat să joace pentru Karpatalja la Campionatul Mondial, nu a primit dreptul de a intra în țară, a fost întors din drum la graniță. Am aflat întâmplător asta. Așa că…
- Ce mai știți de la jucători?
- Îmi tot trimit linkuri în limba ucraineană, pe care la traduc cu translate…
(trimite câteva)
- Da, în asta scrie, de exemplu, că Fejes este acuzat de înaltă trădare.
- Vă dați seama, trădare pentru că au jucat fotbal!
- Dar…
- Vreau să vă spun că noi nu facem politică, nu s-a menționat niciodată numele Ucrainei sau treburi politice. Și nu înțeleg potrivit căror legi ar primi jucătorii astfel de interdicții.
"Și noi am aflat, dar unul de la altul"
INTERVIU. Bela Fejer spune că știe situația și ar vrea să știe și oficial dacă are sau nu voie să intre în Ucraina
Bela Fejer (jos), în cel mai reușit meci al lui Sepsi din acest sezon, 4-2 cu FCSB // Foto: Bogdan Bălaș
- Salut, Bela. Te sun în legătură cu evoluțiile tale pentru Karpatalja.
- Da, am jucat 6 meciuri anul trecut. A fost frumos, am câștigat competiția, am bătut pe parcurs și selecționata secuilor, cu Isti Fulop la ei. Am ajuns printr-un oficial de la Sepsi care e de acolo din zonă și m-a invitat. Am zis da, de ce nu, mi-a făcut bine experiența.
- Ai auzit că ați fi interziși în Ucraina?
- Da, da, chiar am mai vorbit pe grupul nostru. Nu înțelegeam, nu am făcut decât să jucăm fotbal, a fost o atmosferă frumoasă, nimic în neregulă.
- De Tibor Fejes știi ceva?
- Fejes, Tibi! Da, sigur. El a fost cu noi. Era de acolo.
- Știi ce pățește?
- Nu.
- A fost pus sub acuzare și riscă între 12 și 15 ani de închisoare.
- Vai, nu pot să cred. Chiar nu pot să cred. Păi, în cazul ăsta... Uite, vreau să știu și de mine, aș vrea să mă interesez ce se întâmplă cu mine.
- Ucrainenii vorbesc de interdicție pe teritoriul țării, dar nu a apărut nimic oficial. Nu au răspuns nici solicitării noastre.
- Bun. Chiar vreau să aflu exact ce se întâmplă. Să nu am surprize.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu a răspuns solicitării Gazetei Sporturilor
{{text}}