GSP special   •   Diverse   •   clinica lui gigi becali

FOTO EXCLUSIV Reportaj la clinica de lux a lui Gigi » Becali spune că multe dintre analize și tratamente le achită din propriul buzunar: "Mi-e milă de oameni"

+13 Foto
Clinica lui Gigi Becali

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  marţi, 19 martie 2019

  1. Gigi Becali și-a făcut o clinică în care tratează bolnavii de cancer inclusiv prin metode precum hipertermie totală, hipertermie locală, laser terapie și în care a investit sute de mii de euro, iar tratamentul unor pacienți fără mari posibilități e achitat exclusiv chiar de patronul de la FCSB.

Unde își avea sediul conducerea echipei de fotbal FCSB, astăzi funcționează o clinică medicală. Clădirea Arcom, situată în apropierea Casei Radio și foarte aproape de splaiul Dâmboviței, a fost transformată de Gigi Becali într-o clinică luxoasă, unde, deocamdată, sunt tratați doar bolnavii de cancer.

"Imunomedica - Centrul de prevenție, diagnostic și tratament Sfântul Ioan Botezătorul" e numele ales de Becali, cel care și-a pus amprenta pe aproape toți pereții de la toate etajele clădirii respective și chiar și în fiecare cabinet. Zeci de icoane tronează încă de la intrare, unde există pe masa de la recepție și un draft de broșuri religioase. Una dintre ele: "Sfântul Iacov sau despre rudenia pământească și cea spirituală". 

"Aici nu este spital, aici nu se fac internări sau intervenții chirurgicale, aici e clinică", sună mesajul directoarei clinicii.


Lista de prețuri pentru tratament sau fiecare analiză în parte e afișată la intrare, dar Gigi Becali susține că multora le achită el toate costurile: "Sunt oameni amărâți, care n-au bani și sunt bolnavi. Acestora le suport eu totul. Nu e gratis, în sensul că se taie o factură, iar la final de lună le achit eu".

Restul, analizele și alte costuri sunt fie decontate prin Casa de Asigurări, fie sunt suportate de pacienți. 

"Clinica nu-și propune dobândirea unui profit din activitățile medicale desfășurate, ci doar acoperirea costurilor pe care le presupun salariile, medicamentele administrate și celelalte cheltuieli necesare întreținerii unei asemenea instituții. Desigur, până în prezent majoritatea terapiilor au fost susținute de domnul Becali"

Oficialii clinicii

"Există și situații când pacienții care reprezintă cazuri sociale beneficiază de gratuitate în întregime pentru tratamentele administrate. Și gratuitatea înseamnă de fapt că toate costurile tratamentelor sunt suportate din bugetul personal de către dl. Becali, finanțatorul clinicii noastre"

Oficialii clinicii

"Nu vreau să mă mai laud cu ce am făcut. Dar am medici cărora le dau 4.000-5.000 de euro pe lună, vreau să readuc în țară doctori care au decis să plece să profeseze în străinătate. În primul rând, fiindcă sunt buni, în al doilea rând, fiindcă la ce aparatură am luat, doar medicii de top știu să lucreze cu ea", spune Gigi Becali.

Doar primele două etaje sunt funcționale. "Vă dau toate detaliile, dar nu vreau să faceți poze personalului medical și nici pacienților" e mesajul unuia dintre cei 6 medici. Lucrează în paralel și la un spital de stat: "Acolo fac gărzi".






În cabinete totul e nou. De la aparatură până la mobilier. Pe fiecare ușă în parte se specifică natura tratamentului: "hipertermie totală", "hipertermie locală", "laser terapie", "ozonoterapie". "Aici nu facem, cel puțin deocamdată, chimioterapie. Iar unele dintre aceste terapii sunt strâns legate și de efectuarea chimioterapiei, pe care pacientul o face în altă parte", continuă același medic.

"Ce am eu acolo nu mai există în România. Am achiziționat și camere barice, cred că doar o altă clinică undeva la Constanța să mai dețină așa ceva. Cu totul, cred că învestiția până în momentul de față trece de 5-6 milioane de euro"

Gigi Becali

O ședință de hipertermie totală durează și două ore și jumătate și nu e destinată doar în tratamentul bolilor oncologice. "Pot apela la ea și persoane care doresc să-și îmbunătățească sistemul imunitar", explică medicul.

Vin și sportivi la clinica lui Becali și aleg ei să apeleze la hipertermie? Răspunsul e tranșant: "Nu, sportivii nu vin fiindcă această terapie ar putea fi la limita a ceea ce înseamnă un eventual control antidoping". 

Terapia cu laser e, de asemenea, disponibilă la clinica lui Gigi Becali, însă foarte puțini apelează la ea. "E scumpă, chiar foarte scumpă și nu garantează succesul. Un flacon de substanță, care se produce doar la o anumită farmacie din Germania, costă 1.000 de euro și se pot face doar câteva ședințe".

O parte din tratamentele folosite la clinica lui Becali sunt însă considerate foarte controversate în comunitatea oncologilor. Printre ele: hipertermia totală şi laserul intravenos, pentru care nu există studii care să recomande folosirea lor în cancer. De aceea, lipsesc din programul national de oncologie si nu sunt decontate de Casa de Asigurari. 

Dar la clinica finanțată de Gigi lucrează medici acreditați, din sistem, care activează în paralel și la spitalele de stat sau la clinici private. 

Un etaj întreg al clădirii e destinat propriului laborator, unde se fac analizele. "Orice încăpere în care intrați aici conține aparatură de cel puțin câteva sute de mii de euro". Marea provocare e că laboratorul poate da rezultate CTC, analiza celulelor tumorale circulante, care e practic cea mai nouă metodă de depistare a cancerului.

"De regulă, în România se mergea pe principiul trimitem probele la laboratoare din străinătate, că suntem mai siguri de răspuns", explică una dintre doctorițele laboratorului clinicii lui Becali.

Costurile unei astfel de analize ajung la 250 de euro, în timp ce o analiză trimisă la faimosul Centru Medical Anadolu din Istanbul costă și 800 de euro, iar la laboratorul din Grecia trece de 500 de euro. 

"Nici nu știu să vă explic tot ce am și ce se face la clinică, fiindcă aici e vorba despre medicină, nu despre fotbal. Dar am plecat de la principiul că vreau să ajut oamenii bolnavi și mai ales pe cei care au probleme și n-au bani să se trateze"

Gigi Becali

"Un etaj întreg o să-l fac pentru ca oamenii să-și trateze problemele dentare. Nu pot să accept să văd că unii oameni ajung să și moară din cauza dinților"

Gigi Becali

"Am avut ca model Germania și SUA"

Cei care conduc clinica finanțată de Gigi Becali au explicat pentru Gazeta Sporturilor modul în care funcționează și ce urmează în perioada următoare din perspectiva extinderii:

"Clinica Imunomedica își propune să ofere românilor servicii medicale de cea mai bună calitate, atât pentru diagnosticul și tratamentul bolilor oncologice, cât și pentru alte afecțiuni. Suntem la început, deși dispunem deja de un laborator de analize medicale care acoperă o gama largă și diversă de analize, în contract cu CASMB, laborator ce dispune de o tehnologie de ultimă oră și de reactivi de cea mai bună calitate"

"Clinica are ca model instituții medicale similare din Germania și Statele Unite, unde accentul cade pe personalizarea terapiilor și urmărirea îndeaproape a pacientului pentru a-l sprijini prin terapii adjuvante pe întreaga durată a tratamentului. Desigur, costurile unei astfel de abordări sunt mult mai mari, mai ales că anumite aparate medicale necesare într-o astfel de abordare sunt extrem de scumpe, însă cu ajutorul investitorului am achiziționat multe dintre acestea, iar costul tratamentelor nu va urmări și amortizarea acestora"

"În prezent, putem spune că suntem la început, deoarece încă ne aflăm în faza de acreditare a încă cinci etaje ale clinicii care au fost deja amenajate, acum funcționând doar pe două dintre etajele acestei clinicii. Rămâne, așadar, ca în următoarele luni să diversificăm serviciile medicale și în cealaltă parte a clădirii amenajată în acest scop, moment în care vom face deschiderea oficială a clinicii pentru ca mult mai multe persoane să poată beneficia de serviciile noastre"

Avere de 500 de milioane de euro

Revista Top 300 Capital îl creditează pe Gigi Becali cu o avere de peste 500 de milioane de euro, ierarhia fiind publicată la finalul anului trecut. Becali ocupă locul 6, fiind depășit de Ion Țiriac (2 miliarde), frații Pavăl (1,8 miliarde), Zoltan Teszari (600 de milioane), Iulia Dascălu (550 de milioane) și Gruia Stoica (500 de milioane).

Fișa de lucru: "Dă bună dimineața și nu te întinde prea mult la cafea" :))

Pe unul dintre pereții cabinetului în care se face terapia de hipertermie, există, lângă două icoane, o listă în care li se face instructajul nu doar pacienților în vederea pregătirii pentru terapie, ci și angajaților clinicii.

Fișa de lucru, așa cum e denumită, conține printre alte sfaturi și următoarele:

  • Dă bună dimineața și semnează condica
  • Dacă ești amator de cafea, poți începe ziua așa, dar nu te întinde prea mult
  • Începe activitatea cu zâmbetul pe buze, nu uita să bei apă din când în când
  • La sfârșitul zilei, lasă totul pregătit pentru următoarea zi, nu uita să duci lenjeriile la spălat, cooperează cu colegul tău, ajutați-vă!
  • Nu uita să pleci acasă, dar mai întâi schimbă-te în haine de stradă, semnează condica
  • Atenție la trusele și materialele sterilizate la autoclav, sunt valabile 60 de zile, resterilizează-le înainte de expirare conform regulilor
  • Atenție la dezinfectanții pentru suprafețe preparați, reîmprospătează data preparării.
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.