Fotbal   •   Nationala   •   VOTEAZĂ

Controversă înaintea debutului României, cu Udrea și Răureanu: „Noi, sânge proaspăt, ei, praf peste Berg și Forsberg” vs. „Cholo Contra arată ridicol”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 20 martie 2019

Dan Udrea și Remus Răureanu, doi dintre cei mai experimentați ziariști ai Gazetei și prezențe constante la televiziunile de sport, dezbat debutul României în preliminariile Euro 2020: trebuie să fim pesimiști sau optimiști? Citiți mai jos opiniile celor doi și votați în sondaj cine are dreptate.

Udrea: „Noi îl avem pe Contra şi sânge proaspăt! Ei au praf peste vedetele Berg şi Forsberg”

Da, n-avem jucători la cluburi mari. Da, avem un campionat blamat de toată lumea. Ştiu şi că n-am avut echipe în grupele competiţiilor europene şi ne-am prăbuşit în clasamentul coeficienţilor europeni. În plus, avem şi ghinion. 30% dintre jucătorii de câmp, care ar fi urmat să fie titulari, s-au accidentat: Chiricheş, Pintilii, Ţucudean.

Părem victime sigure! Tot se apropie Paştele, deci ce facem, mergem ca mielu' la tăiere la Stockholm?


Aş zice să ridicăm privirea din pământ şi să nu ne mai plângem atâta de milă. Avem suficiente motive să aşteptăm şi cu optimism debutul în aceste preliminarii. Şi să nu mai vedem totul doar în negru şi foarte negru.

În primul rând, avem tineri de calitate. 9 jucători, pe care probabil îi vom regăsi în lotul pentru Euro 2019 la U21, sunt sub comanda lui Contra. Au valoare, dar şi mai important, au motivaţie, au sânge proaspăt, nu sunt blazaţi şi vin la naţională cu plăcere. Manea, Răzvan Marin, Cicâldău, Băluţă, Puşcaş, Ianis Hagi, Man sunt câteva dintre numele care ar trebui să ne determine să avem un pic mai multă speranţă.

Apoi, faţa naţionalei s-a schimbat în bine de când a venit Contra. Daum ne-a distrus, dar Cosmin a reclădit încet şi corect. Iar cifrele mandatului său ne recomandă să urcăm cota de optimism:

  • n-a pierdut nici unul dintre cele 8 meciuri din competiţiile oficiale, iar aici sunt inclusiv două meciuri cu Serbia şi unul cu Danemarca, în deplasare;
  • ultimele 10 partide ale naţionalei, oficiale sau amicale, sunt fără eşec;
  • de fapt, singura înfrîngere e un 0-3 cu Olanda.

În plus, sâmbătă nu jucăm cu Spania, nici cu Fraţa, Anglia, Croaţia sau Olanda. Suedia a fost la Mondiale, da, a lăsat acasă Italia, a terminat peste Germania la CM, dar are şi ea slăbiciuni. Jocul ei simplu, acel 4-4-2 de la care nu se abate în nici o situaţie, are dificultăţi atunci cînd dă peste o echipă cam de nivelul nostru, în faţa căreia trebuie să construiască şi să atace, nu doar să se apere şi să verticalizeze imediat după ce recuperează balonul. Iată rezultatele Suediei de acasă, în ultimul an, împotriva unor astfel de naţionale:

  • Suedia - Chile 1-2
  • Suedia - Danemarca 0-0
  • Suedia - Peru 0-0
  • Suedia - Turcia 2-3
  • Suedia - Slovacia 1-1
  • Suedia - Rusia 2-0

În plus, nici lotul Suediei nu arată ca vreo mare sperietoare. Apar jucători din Golf şi MLS, la fel ca şi la noi: Berg (Al Ain), Tinnerholm (New York City), Svensson (Seattle Sounders).

Unii vin din campionate bune, dar de la echipe modeste: Quaison (Mainz), Krafth (Amiens), Durmaz (Toulouse), Helander (Bologna), Isak (Willem) sau chiar din liga a II-a, cazul lui Andersson, de la Union Berlin (Zweite Bundesliga).

Chiar şi peste vedeta lor s-a pus praful. Forsberg nu mai e un star în Bundesliga, din moment ce a ajuns mai mult rezervă la Leipzig. Ultimul său gol din acţiune e reuşit acum 7 luni, într-un meci din primul tur al Cupei Germaniei, cu anonima Viktoria Koln! Si ultimul gol în Bundesliga e marcat acum 1 an!!! Iar Berg se zbate în nisipul Emiratelor, unde nu s-a mai întâlnit cu golul de peste 3 luni!

Iată de ce vă invit ca sâmbătă seara, când vă aşezaţi în faţa televizorului şi deschideţi sticla de bere, înainte de startul partidei, să o savuraţi având o doză în plus de optimism, nu să o folosiţi pe post de înecat amarul.

Cum cred eu că ar trebui să arate echipa de start cu Suedia:

  • Tătăruşanu - Manea, Săpunaru, Dr. Grigore, Bancu - R. Marin, T. Băluţă - Chipciu, N. Stanciu, Deac - Puşcaş

Pronosticul meu: 1-1

Remus Răureanu: „Contra se leagă cu totul de mitul Simeone, îl imită pe argentinian cu gesturi care-l fac pe selecționerul român să arate ridicol în câteva situații ”

Ne-au calificat la Europene Balaci, Hagi, Mutu, Sânmărtean si acum ne bazăm pe forța grupului. Ce înseamnă asta? 

Forța grupului este traducerea cu mască a realității: n-avem talent, da' poate i-om păcăli noi cumva! Ca să-i păcălim până la capăt, adică să ne calificăm, nici nu ar fi de ajuns o minune la Stockholm, ne vor mai trebui miracole si contra spaniolilor mult mai buni, și în returul cu suedezii care ne sunt superiori indiferent de criteriul după care am cântări loturile. Să nu ne împiedicăm de norvegieni, să-i desfacem pe feroezii-arici, rudimentari și ermetici. Cam multe condiții de îndeplinit, pentru o trupă onestă, serioasă, însă lipsită de arma care câștigă meciuri în majoritatea cazurilor: talentul. 

Vorba lui Cornel Dinu, „minuni făcea Padre Pio, nu-i mai cereți așa ceva lui Contra!”. Selecționerul apelează și el la argumentul abstract „forța grupului”, o strategie lipsită de substanță. De ce ar fi mai slabe grupul Spaniei și al Suediei, dacă acelea sunt alcătuite din jucători mai buni? Cosmin invocă spiritul lui Simeone, un caz rar, un creator adevărat al unei echipe capabile să treacă de adversari mai puternici. 

Nici trupa de comando a lui Atletico nu câștigă mereu împotriva adversarilor mai buni. Mai des pierde când e inferioară în calculele din avancronici. 

Si e, oricum, mai simplu la un club să legi cu adevărat niște fire invizibile, să creezi legături care-i fac pe 11 mediocri să evolueze mai bine decât 11 buni. La națională, așa ceva e subiect științifico-fantastic, să-i amesteci în trei zile într-un blender magic pe Mitriță din America, pe Keșeru din Bulgaria și pe Marin din Belgia. 

Contra se leagă cu totul de mitul Simeone, îl imită pe argentinian cu gesturi care-l fac pe selecționerul român să arate ridicol în câteva situații. Îmbrăcatul în negru și gesturile de om apucat alcătuiesc "rolul Cholo", de parcă vestimentația și agitația antrenorului l-ar transforma pe Dragoș Grigore în Gimenez și ar face un "Griezmann" din Keșeru! Când Dan Alexa își aprinde o țigară, nu se apucă Dunărea Călărași să paseze ca echipele lui Sarri, doar pentru că și italianul fumează! Imitarea lui Simeone poate să fie doar o superstiție, Cosmin să nu creadă nici el că-l ajută în antrenorat hainele negre. 

Sau pisicile negre, sau numărul 13. Deși, de superstiții și de semne ne-am putea lega speranța mai mult decât de lot. Avem nevoie de noroc și de o zi cu formă perfectă a lui Tătărușanu. Și să sperăm că Pușcaș joacă în Serie B doar fiindcă nu se pricep directorii sportivi și antrenorii din "A" să vadă talentul românului, nu că n-ar fi îndeajuns de bun pentru prima ligă. 

Nu trebuie să așteptăm să ne salveze vreun fotbalist cu adevărat foarte bun, fiindcă așa ceva nu mai avem! E drept că suedezii nu sunt monștri, numai că Bremen, Roma și Sampdoria tot sună mai bine decât NYFC, FCSB, CFR. 

Cum cred eu că ar trebui să arate echipa de start cu Suedia:

  • Tătărușanu - Cr. Manea, Săpunaru, Moți, Dr. Grigore, Bancu - Chipciu, T. Băluță, R. Marin, Nistor - G. Pușcaș

Pronosticul meu: Suedia-România 2-0

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.