Roger Federer, 37 de ani, 4 ATP, s-a impus la Miami, după 6-1, 6-4 cu John Isner în finală, 33 de ani, 10 ATP, și a adăugat un alt trofeu în vitrină, ajungând la 101. Se apropie de recordul lui Jimmy Connors de 109 titluri.
Magia elvețianului nu are final, poate doar unele mici sughițuri, pe ici, pe colo. La 37 de ani și 7 luni, continuă să adune trofee cu același amestec de eleganță, talent, dorință și determinare pe care l-a avut și acum 10, 15 sau 18 ani.
A ajuns la o bornă impresionantă, 101 titluri, duminică seară, când s-a impus cu 6-1, 6-4 în finala de la Miami contra campionului din 2018, John Isner. Venind după ultimul act disputat la Indian Wells, Sunshine Double 2019 chiar este strălucitoare pentru Federer. Un singur meci mai complicat, primul, cel cu Radu Albot, apoi doar evoluții sigure și sclipitoare.
Recordul lui Jimmy Connors, 109 titluri ATP, stă în picioare, dar Roger micșorează tot mai mult distanța. Încă 8 succese și îl egalează pe american, ceea ce nu este ușor de făcut, dar nici imposibil, la felul în care evoluează elvețianul.
Dincolo de acest total impresionant, site-ul oficial al ATP prezintă și o statistică în care sunt reflectate așa numitele turnee mari: cele de Mare Șlem, Turneul Campionilor și cele Masters 1000. Un clasament în care primii 3 sunt jucătorii care au dominat ultimii ani, în ordinea Federer, 54 în total, Novak Djokovic, 52, Rafael Nadal, 50.
Al patrulea, cu 20 de cupe în urma locului al treilea, e Pete Sampras. Ceea ce arată cât de mult înseamnă acest trio în istoria tenisului masculin, dar, mai ales, cât cântărește longevitatea productivă, fascinantă a lui Federer în vremuri atât de competitive. 101. Deocamdată.
Cu emoții spre zgură
În 2019, Roger Federer va aborda din nou această suprafață, după ce în 2017 și 2018 a sărit complet peste partea de zgură a sezonului, iar ultimul meci disputat a fost la Roma 2016.
Următorul turneu din calendarul elvețianului este cel de la Madrid, pe care l-a câștigat de 3 ori, dar de două de când se dispută primăvara, 2009 și 2012 (ediția cu zgură albastră).
"Nu sunt foarte încrezător. Nici nu-mi amintesc cum să alunec. Anul trecut nu am jucat niciun punct pe zgură. Acum doi ani am jucat două zile. Acum trei ani nu m-am simțit bine la Monte Carlo și la Roma. Nu știu la ce să mă aștept", a spus Roger
{{text}}