Liga 1

Iată de ce vrea FCSB arbitri străini și CFR nu!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Marius Mărgărit  —  marţi, 02 aprilie 2019

În precedentele 15 campionate, FCSB a câștigat cele mai multe titluri atunci când au venit arbitri străini în Liga 1, iar CFR domină topul trofeelor în sezoanele conduse exclusiv de români.

După ce derby-ul FCSB - CSU Craiova 3-2 a fost distrus de erorile brigăzii lui Ovidiu Hațegan, considerată a fi numărul 1 în acest moment în România, Liga 1 revine la o întrebare pe care și-a mai adresat-o în anii care au trecut: e sau nu nevoie de arbitri străini în acest final de play-off? 

FCSB a anunțat deja nu doar că își dorește acest lucru, dar va face și o solicitare către FRF și CCA.

„Da, vrem arbitri străini pentru a nu mai exista nicio suspiciune, nimic. Eu nu cred că un arbitru străin poate să-ți scoată mingea din poartă și să-ți anuleze un gol doar pentru că așa vrea el, fără să se întâmple absolut nimic”, a declarat Gigi Becali.

CFR, ca și acum 1 an, nu marșează la idee, deși susține că ar fi de acord, dar cu anumite condiții.

Marian Băgăcean, președintele Consiliului de Administrație, spune că „dacă ni se va solicita, noi am fi de acord cu arbitri străini, chiar și în partidele directe cu FCSB. Avem arbitri buni și în România, dar nu ne vom opune. Până acum nu am primit însă nicio astfel de solicitare. Dar avem o condiție, să vină arbitri din primele 5 campionate puternice ale Europei, altfel nu am fi de acord. Nu am accepta brigăzi din cine știe ce țară, nu ar avea niciun sens să vină arbitri mai slab cotați decât ai noștri!”.

 

FCSB vrea! CFR, mai degrabă nu vrea!

O explicație indirectă poate veni din ceea ce s-a întâmplat în Liga 1 în precedentele 15 campionate. În 9 dintre ele, meciurile au avut parte doar de „centrali” români, iar în restul de 6 sezoane au fost aduse și brigăzi din afara granițelor României. 

Și comparațiile vin parcă să susțină, ca un argument perfect, poziția pe care o au cele două cluburi în momentul de față. Când au fost doar români, CFR a luat cele mai multe titluri, iar când au venit și străini, FCSB a dominat autoritar! Ultimul campionat în care au apărut și arbitri de afară a fost 2012-2013, în care FCSB și-a spulberat adversarele.

A câștigat titlul cu 16 puncte avans față de a doua clasată, Pandurii, iar diferențele față de marile rivale au fost copleșitoare: 23 de puncte peste Dinamo și 30 mai multe decât Rapid și CFR Cluj.

CFR CLUJ

33% din campionatele arbitrate doar de arbitri români în ultimii 15 ani au fost câștigate de CFR Cluj

16% din sezoanele în care au fost aduși și arbitri străini în Liga 1 din 2003 și până azi au avut-o pe CFR campioană

FCSB

22% din campionatele arbitrate doar de arbitri români în ultimii 15 ani au fost câștigate de FCSB

50% din sezoanele în care au fost aduși și arbitri străini în Liga 1 din 2003 și până azi au avut-o pe FCSB campioană

„Mai ușor faci aranjamente cu un arbitru străin decât cu unul român” Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA și patron la FC Vaslui

clasament play-off

Citește și:

Porumboiu, comparație între CFR Cluj și Juventus Torino: „Ajutați din neamul-neamurilor şi din vecii-vecilor”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.