Tragedie

VIDEO+FOTO 75 de ani de la bombardamentul american asupra Bucureștiului » 3.000 de morți + zona din jurul stadionului Giulești, în flăcări

+3 Foto
Azi, 4 aprilie,se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul american asupra Bucurestiului

Articol de Gazeta Sporturilor  —  joi, 04 aprilie 2019

Azi, 4 aprilie, se împlinesc 75 de ani de la bombardamentul american asupra Bucureștiului, asalt aviatic care a lăsat în urmă 3.000 de morți, 2.500 de răniți și 2.800 de case distruse.

  • CONTEXTUL atacului: Bucureștiul, la acea vreme în tabăra nemților în Al Doilea Război Mondial, a fost victima bombardamentelor Aliaților. 
  • Ținta principală a atacului a fost Gara de Nord. SUA şi Marea Britanie îşi doreau astfel să împiedice transporturile militare spre frontul din Moldova, unde armata sovietică, aliatul lor, forţa înaintarea spre vest.
  • Câteva luni mai târziu, pe 23 august 1944, România întorcea armele și trecea în tabăra Aliaților. 

Ce s-a întâmplat atunci? Peste 350 de avioane americane B-52 Liberator au lansat un raid aerian asupra Capitalei, dar și asupra unei zone din Ploiești.

Au fost afectate grav zonele din jurul Gării de Nord, dar și din proximitatea stadionului Giulești, istorica arenă a Rapidului. 


*Stadionul Giulești, încercuit, a rezistat ca prin minune atacurilor feroce ale bombardamentului american

Cronicile vremii sunt de-a dreptul cutremurătoare: Gara de Nord a fost bombardată de șase ori, iar gara Chitila de opt ori, peste 1.000 de vagoane din triajul Bucureștiului fiiind distruse prin incendiere.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.