Echipa din Cisnădie are un doctor special: Maria Cândea, 68 de ani, de două decenii alături de formație.
Cu jucătorii abia ieșiți la încălzire, prezența ei pe stadion surprinde. O aproape septuagenară stă pe scaunul din mijloc, cel destinat observatorului, și așteaptă ca meciul de județ să-nceapă.
E un loc de onoare pentru un nume important la Cisnădie. Maria Cândea. La 68 de ani, încă medic și asistent medical la Măgura, echipa din localitate. Locul 2 în Liga a IV-a Sibiu!
De două decenii la echipă
Cu badge-ul la gât și privirea atentă la mișcările celor din teren, doamna Maria e-ncântată să-și spună povestea. Nu cu multe detalii, e puțin rușinată de atenția neobișnuită din jurul ei, însă se dezgheață pe parcurs.
"Sunt medic de familie de vreo 40 de ani", spune ea, "iar de vreo 20 de ani și la echipă. Indiferent de vârstă, de la copii la seniori!".
„Nu le mai aud”
Femeia spune că e pasionată de fotbal. „Mergeam la meciuri și înainte să îi și ajut. Acum îi mai ajut pentru că nu prea are cine!”.
- De ce spuneți asta, doamnă Maria?
- Pentru că am mai încercat să vorbesc cu fete mai tinere. Dar fetele mai tinere nu vor!
- De ce nu vor?
- Păi, na, știți cum e la fotbal. Mai înjură băieții. Fetelor nu le plac înjurăturile!
- Dumneavoastră?
- Eu nu le mai aud!
(arată către ureche și râde)
Răceala învinsă
Femeia intervine de fiecare dată când băieții rămân culcați. „Și, să știți, azi s-a jucat frumos”, spune ea despre meciul cu ASA Sibiu. „De obicei, se intră mai tare”.
Are și o poveste în care unul dintre fotbaliști a ajutat-o. „Luci Cotora de la noi, care a jucat și la Dinamo, era prin preajmă când un jucător s-a lovit rău la cap. S-a dus la el și i-a ținut limba. El avea mare experiență și m-a ajutat”.
Plină de gratitudine, femeia își ia geanta portocalie, „medical bag”, în spate și o ia, alene, pe marginea terenului.
„Chiar mă bucur că am ajuns la meci azi. Nu credeam. Am tot fost răcită”.
„Vin mereu aici, la locul meu, la meciurile de acasă. Însă am mers și în deplasări cu copiii, cu juniorii. La Orlat, la Gura Râului”
Maria Cândea, doctor Măgura Cisnădie
38 de puncteare Măgura Cisnădie: e pe 2, la 11 lungimi de liderul Șelimbăr
Fiul, dorit de Majearu
Maria Cândea spune că l-a avut la echipă și pe fiul ei, Ionuț. "Era foarte bun la juniori. La un moment dat, într-un turneu pe țară, a fost remarcat de domnul Majearu, fostul jucător de la Steaua, care era și antrenor la juniori. L-a vrut, însă nu s-au înțeles cluburile și a rămas la noi", oftează femeia.
ALȚI MEDICI LONGEVIVI
Făcut celebru de poezia ariciului
În 2017, GSP l-a făcut cunoscut pe un alt medic în vârstă. Pe numele său Culae Pârșe, 80 ani, acesta lucra la Steaua Radovanu de aproape cinci decenii. Un film în care acesta recita o poezie a făcut sute de mii de vizualizări atunci: „Un arici, maian pe vară / Își scrântise un picior / Iar acum trăgea să moară / Sub o tufă de mohor. Au! Mă doare! Vai, mă doare! / Și ce sete! Și ce soare! / La o apă curgătoare /Cum s-ajung în trei picioare?”.
Tata Ucu și Brazdău, decanii
Cei mai longevivi medici din fotbalul românesc au fost Laurian Taus și Teodor Brazdău. Primul, cunoscut ca "Tata Ucu", a fost medicul Steagului timp de 52 de ani, începând cu 1960. Acesta a murit în 2013. Avea 87 de ani. Doi ani mai târziu se stingea și Teodor Brazdău. Al doilea a fost medicul formației din Baia Mare, indiferent de numele ei, din 7 ianuarie 1962 și până cu puțini ani înainte de decesul său, 84 ani.
{{text}}