Sporturi   •   Investigatii extrasport   •   #mergemdupăsistem

Libertatea, despre publicitatea mincinoasă din propriul ziar, din presă, de pe TV și de pe internet! Afacerea suplimentelor alimentare care promit că te vindecă de cancer!

Articol de Gazeta Sporturilor   —  joi, 31 ianuarie 2019

Un studiu făcut de România la cererea Comisiei Europene în 2018 a evidențiat că, pe 20 de site-uri din 56 cercetate, suplimentele alimentare pretindeau că fac minuni de sănătate

  • Statul nu controlează promovarea suplimentelor alimentare care susțin că tratează de la hipertensiune la ulcer și de la reumatism la cancer!
  • Produse care conțin sâmburi de caise, vâsc și păpădie au ajuns să fie vândute drept remediu pentru cele mai grave boli ale umanității.
  • Nici Ministerul Sănătății, nici Institutul de Bioresurse Alimentare, nici CNA, nici ANPC și nimeni altcineva nu oprește reclama mincinoasă.

“Nu dispera. Acum, pacienții din România au la dispoziție Onconovical, un tratament împotriva cancerului, sută la sută natural”realitatea.net

“Etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți”Ordinul 1069/2007 al Ministerului Sănătății

Investigație de Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan


Libertatea, ziarul la care lucrăm, a publicat vineri, 25 ianuarie 2019, pe prima pagină, o reclamă la Onconovical.

“Cancerul te poate ține prizonier. Speranța te poate elibera”.

“Onconovical, suplimentul nr. 1 în lume recomandat în afecțiunile oncologice”.

Onconovical costă 250 de lei pentru o cutie de 135 de pastile.


El conține pulberi de sâmburi de caise, pulberi de usturoi, vâsc și se promovează ca amigdalină, substanță numită și “vitamina B17”.

Oncologi din Statele Unite au tratat 178 de bolnavi de cancer cu terapie cu amigdalină și mulți au înregistrat semne clare ale otrăvirii cu cianură. În schimb, nu a putut fi raportat nici un beneficiu al acestei substanțe în termeni de stabilizare sau ameliorare a cancerului, îmbunătățire a simptomelor sau creștere a speranței de viață. Concluzia studiului publicat în New England Journal of Medicine a fost: “amigdalina este un medicament toxic, care nu este eficient ca tratament al cancerului”.

În Statele Unite, promovarea amigdalinei pentru tratamentul cancerului este strict interzisă. De altfel, Administrația americană a medicamentului a trecut-o pe lista tratamentelor anticancer ilegale.



Coperta Libertății din 25 ianuarie 2019, într-o alăturare sugestivă pentru pericolul falsei reclame la produse vindecătoare. O mare parte a populației României trăiește cu 700 de lei pe lună, iar pentru acești oameni orice achiziție inutilă, de ceea ce cred că e un medicament, dar nu e, reprezintă un sacrificiu inutil

NU AU VOIE SĂ PRETINDĂ CĂ VINDECĂ BOLI SAU AFECȚIUNI!

Așa cum scrie și pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar.

Când firma Medicinas a primit de la IBA Certificatul de Notificare seria AA/nr: 11941 din 12 octombrie 2018, pe acest aviz scrie că “Sunt interzise inscripționarea ambalajului și/sau a prospectului cu proprietăți de prevenire, tratare ori vindecare a unor boli sau referirea la asemenea proprietăți”.

 

IBA înseamnă Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

IBA și Ministerul Sănătății sunt cele care dau notificări, adică aviz de comercializare, pentru suplimentele alimentare. IBA, pentru produsele naturale, MS, pentru vitamine și minerale.

Onconovical s-a înregistrat ca un supliment alimentar natural.

Pe înțelesul tuturor, suplimentele alimentare, fie că sunt vitamine, minerale sau produse naturale, nu au voie nici în România să facă în orice formă de comunicare referiri la afecțiuni, boli sau vindecări. Nici pe etichetă, nici în prospect, nici în reclamă.

Pentru că rolul suplimentelor alimentare, conform Ordinului 1069/2007 al Ministerului Sănătății, nu e să vindece, ci “să completeze dieta normală”.

Mai multe legi europene și românești și o sumedenie de norme se referă la interdicția de a prezenta suplimentele alimentare drept produse similare medicamentelor, care tratează boli.

Însă ce se întâmplă, de fapt, în România, la o scară uriașă?

DE CE PUBLICĂM UN ARTICOL CARE POATE AFECTA PUBLICITATEA DIN PROPRIUL ZIAR?

Am început cu macheta din Libertatea pentru că ea ne-a sărit în ochi și pentru că, așa cum au promis, jurnaliștii din această redacție nu au tabuuri nici când e vorba de interesele comerciale ale propriului trust.

Suplimentele alimentare oferă 70% din bugetul de publicitate al ediției tipărite a ziarului.

Pot fi în joc peste 350.000 de euro.

Dar Ringier este o companie media care s-a angajat să apere libertatea de exprimare a jurnaliștilor și dreptul publicului de a afla informațiile, indiferent pe cine deranjează acestea.

Nu avem subiecte tabu.

Genul de publicitate înșelătoare din Libertatea, atât pentru Onconovical, dar și pentru multe alte suplimente alimentare se regăsește pe site-urile Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei, ziare.com, realitatea.net, antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, la televiziunea România TV și în alte locuri.

România este inundată de peste 21.000 de suplimente alimentare, cifră confirmată ieri de Institutul de Bioresurse Alimentare pentru Libertatea. E un trend mondial.

La noi, suplimentele sunt puse pe piață de 600 de firme, unele dintre ele rostogolind prin reclamă promisiuni fără nici un fundament științific.

Din gură se vindecă orice, de la hipertensiune la ulcer și surzenie și de la articulații la cancer.

EMISIUNE SPONSORIZATĂ PE ROMÂNIA TV, CU MINCIUNI CITITE DE PE FOAIE

“Oricât de puternic ai fi devenit de-a lungul vieții sau oricât de înaintat ai fi în vârstă, să primești un diagnostic de cancer nu e deloc ușor. Însă nu dispera. Acum, pacienții din România au la dispoziție Onconovical, un tratament împotriva cancerului, sută la sută natural, întrucât este realizat din extractele a 19 plante, astfel că are numeroase beneficii asupra organismului”, scrie în articolul publicitar de pe siteul televiziunii Realitatea TV.

România TV a realizat chiar o serie de emisiuni sponsorizate de Onconovical, din seria “Pofta de viață”.

La una dintre ele edițiile de pe RTV, “șeful de la producție” al firmei Medicinas, deținătoarea lui Onconovical, citește mecanic de pe o foaie: “Amigdalina este inamicul umărul 1 al afecțiunilor oncologice de orice fel”

Pe site-ul ziarului Adevărul, Onconovical este: “Singurul tratament complet împotriva acestei maladii în Europa”.

Evenimentul Zilei publică un articol nemarcat cu publicitate care se deschide cu fraza “Un remediu naturist sută la sută natural, ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer, este, fără doar și poate, Onconovical de la Medicinas”.

 

Se merge și mai departe.

În Formula As, “specialiștii” girați de redacție recomandă medicamentul în “rețetele” prescrise publicului.

Exemplele pot continua, dar demonstrația este, sperăm, suficientă.

Să ne întâlnim cu primul patron al acestui fenomen.

SOȚUL ȘI SOȚIA ÎȘI ÎMPART FIRMELE

Sante Verde Plus SRL este firma care a luat prima notificare pentru Onconovical, în 25 noiembrie 2016.

Medicinas Bio Plus SRL a luat a doua notificare pe 12 octombrie 2018. Este notificarea valabilă azi.

Prima firmă îi aparține Florentinei Niculae.

Cea de-a doua lui Vasile Niculae, soțul ei.

Pe 2017, Medicinas a avut o cifră de afaceri de 407.881 de euro, cu un profit de 210.288 de euro.

În spatele Onconovical este însă alt om, medicul Ionuț Moraru, cel care are fabrica Laboratoarele Medica.

El produce multe suplimente alimentare, unele cu specificații medicale miraculoase.

“NU VĂ MAI CONVINE RECLAMA MEA SAU CE?!”

Libertatea a fost, ieri, la punctul de lucru al firmei Medicinas din strada Rodiei, în spatele Pieței Alba Iulia, unde se află birourile lui Vasile Niculae, omul care deține Onconovical. Nu era acolo, l-am sunat.

– De ce vreți să vorbim?

– Sunt jurnalist de la Libertatea. Vă rog să ne întâlnim să discutăm despre o reclamă de-a dumneavoastră. A apărut inclusiv în ziarul nostru.

– Nu vă mai convine reclama mea sau ce?

– Vă rugăm să vorbim față în față.

(urmează dialogul față în față)

“RECLAMA E SUFLETUL COMERȚULUI”

– Spuneți.

– A apărut o reclamă la Onconovical, inclusiv în ziarul nostru, care seamănă cu o publicitate mincinoasă.

– Adică?

– Stați să vă citesc. Un ordin al MS din 2007, care spune în felul următor: “etichetarea, prezentarea și reclama nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane ori să facă referire la asemenea proprietăți”.

– Așa…

– Ei, acum vă arăt câteva dintre reclamele dumneavoastră. De exemplu, această reclamă pe care ați publicat-o pe realitatea.net, în care se titrează “tratament naturist cancer și dieta anticancer care pune stop cancerului”

(se uită la reclamele sale)

– Da, știți, oricum, totul este avizat la IBA. Totul este în regulă.

– Ei nu avizează publicitatea. V-au dat notificare pentru produs și, în ea, scrie că nu puteți invoca tratarea bolilor. Dumneavoastră vi se pare OK să spuneți că tratați cancerul?

– Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerțului. Ce pot să vă spun mai mult de atât? Dacă se constată că nu sunt conforme, reclamele respective pot fi schimbate sau pot fi retrase.

– Păi…

– Uitați, de exemplu aceea pe care ne-ați arătat-o, reclama din Realitatea. Puteau să ne spună cei de la Realitatea că nu e conformă, să ne spună ei. Să ne atragă atenția dacă era ceva.

– De ce ei și nu dumneavoastră?

– Păi cum să controlăm? Cum să controlăm toate reclamele? Și, în orice caz, acestea sunt scrise de comun acord cu agenții de publicitate. Au fost făcute împreună. Mai aveți întrebări?

(încearcă să încheie discuția)

– Ne puteți spune numele unei agenții de publicitate care…

– Nu. Știți, lumea poate să vorbească multe. Să spună multe. Dar nu contează ce scrie în reclamă, contează ce scrie pe produs. La revedere!

NICI O DOVADĂ CĂ SÂMBURII DE CAISĂ TRATEAZĂ CANCERUL

Amigdalina, despre care reprezentanții Medicinas spun că ar fi “inamicul nr 1. în afecțiunile oncologice” este o substanță care se găsește în mod natural în nuci, migdale, sâmburi de caisă sau cireșe.

A început să fie promovată drept leac al cancerului încă din secolul al XIX-lea. Există și o formă sintetică a amigdalinei, botezată în mod eronat în anii ’50 “vitamina B 17”.

Teoria vremii era aceea că afecțiunile oncologice sunt cauzate pur și simplu de lipsa unei vitamine, iar suplimentarea dietei cu amigdalină ar preveni sau trata cancerul. Ambele teorii s-au dovedit a fi false.

Amigdalina nu este însă o vitamină, iar afirmațiile cum că ar vindeca sau ameliora cancerul nu sunt susținute de dovezi științifice.

STEVE MCQUEEN A MURIT ÎN MEXIC TRATÂNDU-SE CU AMIGDALINĂ

Sâmburii de caise au început să fie foarte populari în Statele Unite încă din anii ’70, când amigdalina a început să fie popularizată drept tratament împotriva cancerului. Este faimos cazul actorului Steve McQueen, care a plecat spre Mexic în anii ’80, cu iluzia că-și va vindeca astfel cancerul în fază terminală.

A murit la câteva luni de la începerea terapiei cu amigdalină. Însă și lui, și altora le-a supraviețuit, până în zilele noastre, cultul pentru sâmburii de caise ca superaliment, deși au fost raportate inclusiv cazuri în care consumul acestora a dus la moartea unor copii.

Desigur, acesta nu este singurul superaliment propus de vindecătorii internetului pentru tratamentul cancerului.

La o simplă căutare pe Google, găsim zeci de exemple: de la broccoli la ceai verde.

Chiar dacă cele mai multe din aceste alimente sunt sănătoase, știința din spatele așa-ziselor proprietăți antitumorale nu este la fel de sănătoasă.

Deseori, dovezile lipsesc cu desăvârșire.

CÂȚI SÂMBURI DE CAISĂ PUTEM MÂNCA

Dacă ne întoarcem însă la amigdalină, ea poate fi chiar foarte toxică pentru pacienți. Când sistemul nostru digestiv procesează amigdalină, eliberează cianură. Iar cercetările sugerează că o cantitate de 0,5-3,5 miligrame de cianură pe kilogram corp poate fi letală.

Autoritatea europeană pentru siguranța alimentelor (EFSA) a studiat exhaustiv potențialele pericole pe care le pot reprezenta amigdalina, respectiv sâmburii de caise. Concluzia EFSA este că maximumul permis pentru consum adulților este de trei sâmburi de caisă, în vreme ce un singur sâmbure ar putea fi toxic pentru un copil mic.

Pe site-ul suplimentului Onconovical, compania pretinde că nu există posibilitatea ca produsul să inducă vreun efect secundar deoarece: “doar substanțele chimice pot crea efecte adverse”. Știința ne spune însă altceva: în cantități prea mari, chiar și apa este toxică.

ONCOLOGUL DAN JINGA: «SUPLIMENTELE ALIMENTARE POT FACE MAI TOXICE MEDICAMENTELE CONTRA CANCERULUI»

Dan Jinga este oncolog, cercetător și adept al medicinii bazate pe dovezi.

Lucrează la Spitalul Universitar de Urgență București, cel mai mare din România.

Când îl întrebăm cum se raportează la folosirea suplimentelor alimentare din pulberi de plante de către bolnavii de cancer, oncologul Dan Jinga tranșează scurt: “Noi nu le utilizăm și nu le recomandăm. Noi le recomandăm pacienților să se limiteze la tratamentele standard. Nu putem să recomandăm toate bazaconiile de pe piață.”

Atrage atenția asupra faptului că, spre deosebire de chimioterapie sau radioterapie, suplimentele din plante medicinale nu au studii care să le probeze eficiența: “Poate să apară orice pericol, să potențeze acțiunea medicamentelor noastre, să le facă mai toxice. Câtă vreme nu sunt lucruri cunoscute, sunt periculoase sau inutile. Când sunt inutile, vând iluzii, când sunt periculoase, pun viața pacientului în pericol”.

“SE MIZEAZĂ PE DISPERAREA OAMENILOR”

Am cerut părerea oncologului și despre amigdalină, substanța care, în publicitatea Onconovical, ar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. “Nu face parte din arsenalul nostru”, ne-a spus Dan Jinga. “Nu au validarea studiilor clinice, deci nu se utilizează. Îmi pare rău, dar noi avem o medicină clară, bazată pe dovezi…”.

Lipsa reglementării clare supără și medicii. “Oamenii sunt disperați și se mizează pe disperarea lor”.

 

MEDICAMENT ILEGAL ÎN AMERICA

O analiză sistematică publicată în 2015 de Cochrane, un sistem independent de analiză pe probleme de ocrotire a sănătății, spune negru pe alb că afirmația “Amigdalina are efecte benefice pentru pacienții cu cancer” nu este susținută de date clinice solide.

În schimb, există un risc considerabil de efecte adverse grave ca urmare a otrăvirii cu cianură prin consumul de amigdalină, mai ales după ingestia orală (în general, varianta injectabilă a substanței fiind considerată mai sigură).

În literatura medicală, diferiți clinicieni raportează cazuri în care pacienți cu cancer au murit sau au ajuns în stare gravă la spital de la otrava cu cianură provocată de așa-zisul tratament cu amigdalină. Cu toate acestea, vânzătorii de iluzii încă se folosesc de promisiunea falsă a amigdalinei pentru a-și crește profitul.

În Statele Unite, promovarea amigdalinei pentru tratamentul cancerului este strict interzisă. De altfel, Administrația americană a medicamentului a trecut-o pe lista tratamentelor anticancer ilegale.

Și, atunci, cum de se promovează pe scară largă suplimente alimentare pe post de tratamente miraculoase în România?

Cine are responsabilitatea pentru transformarea a milioane de români în instrumente ale profitului? De ce statul și-a abandonat cetățenii?

#mergemdupăsistem

Continuarea în Libertatea de mâine.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.