Sporturi   •   Investigatii extrasport   •   TOLO.RO

Record chiar și pentru Guvernul Dăncilă! Ministrul Sănătății îi investigheză pe investigatorii care au descoperit că Spitalul Bagdasar-Arseni a folosit 15% din dezinfectanții necesari în sălile de operație!

Articol de Mirela Neag, Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac   —  vineri, 14 septembrie 2018

După ce rezultatele medico-legale au arătat că Georgiana Maxim a murit infectată cu nosocomiale la „Bagdasar-Arseni”, raportul de audit a devenit o miză legală. 

Pe 1 august 2018, Libertatea publică un articol care conține concluziile raportului de audit al Ministerului Sănătății la Spitalul Bagdasar-Arseni.

”Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoare a fost de 610 litri pentru anul 2016 și 1179 litri pentru 2017, în timp ce cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată anual ar fi fost de 4.051 litri”, descoperă auditorii.

Adică spitalul a cumpărat și folosit 15% din necesarul de dezinfectant pentru nebulizare.


Ce e nebulizarea?

Inspectorii de audit explică în raport că nebulizarea este dezinfecția finală a aerului din sălile de operație, are o importanță vitală în actul medical și se face zilnic.

Inițiat de ministrul Florian Bodog, raportul este finalizat în primele zile ale mandatului Sorinei Pinte.

La „Bagdasar-Arseni”, în 2016 și 2017, concluzionează corpul de audit, cu doar 15% din necesarul de dezinfectanți de nebulizare cumpărați, combaterea infecțiilor nu e posibilă!


Vreme de doi ani, spitalul a jucat sănătatea pacienților, fără ca aceștia să fie informați, la ruleta rusească.

MOARTEA GEORGIANEI MAXIM

De altfel, unele cazuri de îmbolnăviri la „Bagdasar-Arseni”, din cauza infecțiilor nosocomiale, devin publice.

Printre ele, moartea Georgianei Maxim.

Maxim, fata de 36 de ani din Brașov, vine la „Bagdasar-Arseni” pentru o operație de cervicală, intervenție frecventă și fără riscuri majore.

  • În timpul operației i se secționează din greșeală măduva.
  • Este infectată cu Clostridium Difficile.
  • Moare în spital pe 26 ianuarie 2017!

Cazul, relatat de gsp și Libertatea, ajunge la insistența familiei Georgianei la INML, unde medicul legist Dana Sârbu descoperă drept cauză a morții infecția nosocomială generată de Clostridium Difficile!

”Moartea numitei Maxim Georgiana s-a datorat hemoragiei intracerebrale, complicație finală survenită în evoluția de lungă durată a unei insuficiențe organice multiple, consecința șocului septic produs prin infecție cu Clostridium Difficile” Raportul de expertiză medico-legală necropsică în cazul Georgiana Maxim, întocmit de Dana Sârbu

SORINA PINTEA: ”NU ȘTIAM DESPRE ACEST RAPORT DE AUDIT”

Acesta este cadrul în care opinia publică află pe 1 august 2018 rezultatele raportului de audit al Ministerului Sănătății la „Bagdasar-Arseni”.

Tot din Libertatea află și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, conform propriilor declarații.

Medic și fost manager de spital, Pintea se declară surprinsă.

”Nu știam despre acest raport de audit, l-am cerut să-l văd, dar am auzit că e un draft”, spune Sorina Pintea, la recentul bilanț al mandatului său.

”Nu e niciun draft, asta i-a spus șeful de la audit! De fapt, raportul e finalizat și gata de multă vreme, dar l-a ținut în sertar Mihai Constantinescu, șeful Serviciului Audit Public din Ministerul Sănătății”, explică un funcționar din minister.

Mihai Constantinescu, șeful auditului din Ministerul Sănătății, e un personaj cheie în poveste.

Imediat după publicarea raportului în ziar, ministrul Pintea, prin Mihai Constantinescu, a început să pună presiune pe angajații care au fost în control la „Bagdasar-Arseni” și au conceput raportul.

Investigatorii ajung să fie investigați.

MIHAI CONSTANTINESCU, ȘEFUL CARE N-A DAT RAPORTUL MAI DEPARTE

*Mihai Constantinescu (stânga) la lansarea proiectului care e posibil să-l coste

Ministrul Sorina Pintea trimite un nou control la „Bagdasar-Arseni”.

”Calculele dezinfectanților achiziționați sunt însă aceleași, așa că, din nou, concluziile defavorabile spitalului sunt ținute la sertar”, spun aceleași surse din Ministerul Sănătății.

Crește presiunea pe cei care au întocmit documentul.

Faptele arată că, în locul realităților, sunt investigați cei care le-au descoperit!

Cei au semnalat problemele majore de la spital, care au generat decese ale pacienților, devin ei înșiși obiect de suspiciune.

Culmea e că Mihai Constantinescu , șeful auditului și omul care n-a dat drumul raportului inițial, este, în acest moment, vizat de o cercetare a Agenției Naționale de Integritate.

AUDITORUL PUBLIC NU SE POATE CONTROLA PE SINE

Constantinescu câștigă aproape 2.000 de euro pe lună ca șef de audit, mai exact 22.000 de euro pe an, conform declarației de avere, dar a devenit și manager de proiect pe bani publici.

Conform legii, calitatea de manager de proiect este incompatibilă cu cea de auditor intern. Logica legii este aceea că un manager de proiect nu se poate controla pe sine însuși.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății din 26 septembrie 2017, Mihai Constantinescu este managerul proiectului ”Consolidarea capacității administrative a Ministerului Sănătății și a unităților aflate în subordonare, coordonare și sub autoritate prin implementarea unitară a Sistemului de Management al Calității SR ISO 9001:2015”

Proiectul, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătății, a fost demarat pe 9 august, pe o durată de 30 de luni, în valoare totală de 12,4 milioane de lei, din care 10,5 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar restul de 1,9 reprezentând contribuția MS.

Scopul proiectului este ”reducerea cheltuielilor administrative, creșterea nivelului de satisfacție a cetățenilor, utilizarea rațională a resurselor umane și materiale, îmbunătățirea transparenței actului administrativ și creșterea calității serviciilor furnizate de administrație cetățenilor”.

Există mai multe reclamații depuse de angajați ai Ministerului Sănătății privind starea de incompatibilitate a lui Mihai Constantinescu.

Ele au fost depuse la conducerea ministerului, atât în mandatul lui Florian Bodog, cât și al Sorinei Pintea, și la ANI.

DIN NOU, SORINA PINTEA SPUNE CĂ NU ȘTIE!

Libertatea a cerut Ministerului Sănătății un răspuns față de situația lui Mihai Constantinescu, șeful de audit aflat în cercetarea ANI, aceeași persoană cu cel care a ținut la sertar raportul despre dezinfectanții lipsă de la „Bagdasar-Arseni”.

Ca și în cazul raportului, răspunsul ministerului condus de Sorina Pintea este acela că nu știe despre reclamațiile funcționarilor din minister la adresa șefului auditului!

Ministerul neagă deși există documente cu număr de înregistrare, susțin surse din cabinetul ministrului!

”Din informațiile noastre, la nivelul Ministerului Sănătății nu avem cunoștință să existe reclamații referitoare la starea de incompatibilitate a domnului Mihai Constantinescu”, sună răspunsul oficial pentru public, transmis ziarului Libertatea.

În schimb, ministerul recunoaște că Mihai Constantinescu este în cercetarea ANI. ”Speța la care faceți referire face obiectul unei evaluări din partea Agenției Naționale de Integritate, conform unei informări a acestei instituții către Ministerul Sănătății realizată în luna februarie 2018”, spune Ministerul Sănătății.

În privința Spitalului Bagdasar-Arseni, obiectul raportului care demonstrează că vreme de doi ani a achiziționat doar 15% din necesarul de dezinfectați terminali pentru sălile de operație, a comunicat ziarului Libertatea că nu poate comenta, pentru că pe rol este o anchetă penală.

MINISTERUL SE RĂZGÂNDEȘTE: ”AM PRIMIT O RECLAMAȚIE PRIVITOARE LA ȘEFUL DE LA AUDIT”

Întrebat direct ieri, prin telefon, ministrul Sorin Pintea a revenit și a spus că, de fapt, a primit o reclamație din minister privitoare la posibila incompatibilitate a șefului de la audit.

”Am primit o sesizare la cabinet în cazul șefului de la audit, domnul Mihai Constantinescu, și i-am rugat pe cei de la ANI să urgenteze, pentru că am nevoie de un răspuns de la dânșii”.

E posibil ca ministrul să nu cunoască primul răspuns al ministerului, cert e că instituția s-a încurcat.

Cât despre controlul controlului de la Bagdasar-Arseni, ministrul Sorina Pintea a spus că ”într-o săptămână voi avea concluziile”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.