Libertatea publică azi statele de plată de la Înalte Curte, care arată calculele majorității PSD-ALDE: dacă se retrag, judecătorii iau mai mulți bani decât dacă rămân să muncească.
Un pas mic înainte pentru fiecare judecător poate înseamna un pas mare, înapoi, pentru justiție și pentru cetățenii ale căror procese se întind, oricum, pe prea mulți ani!
Recenta decizie a Curții Constituționale, care a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis, lasă neatinse modificările pe care Parlamentul le-a făcut în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Conform acestor modificări ale Parlamentului, judecătorii și procurorii sunt, practic, bonusați dacă se retrag, nu dacă vor continua să muncească! Iar magistrații se pot pensiona chiar și sub vârsta de 60 de ani, cu condiția de a avea cel puțin 20 de ani de vechime!
La începutul lui iulie 2018, apare o statistică realizată de CSM, în care se arată că 70% dintre judecătorii de la Înalta Curte se pot pensiona pe noua lege! În plus: ei se pot retrage cu venituri mai mari decât dacă rămân într-o profesie stresantă și, deseori, riscantă.
Ieri, Iulia Roșca de la Hotnews a stat de vorbă cu doi judecători, care i-au confirmat această tendință. Unul dintre ei, Horațius Dumbravă, fost președinte al CSM, mărturisește chiar faptul că el însuși se gândește la pensionare în noile condiții.
Pe acest fond, Libertatea a făcut rost de statele de plată complete ale Înaltei Curți de Casație și Justiție! Sunt publicați toți cei 549 de angajați, de la președinte la șoferi, care apar cu veniturile integrale, salarii plus sporuri.
Ziariștii Cristian Coman și Daniel Ionașcu au făcut calculele. Iar statele de plată ale celei mai importante instanțe de judecată din țară arată clar cifrele prin care sunt momiți magistrații să se pensioneze: judecătorii cu experiență de 20 de ani în magistratură au venituri brute între 27.000 și 31.000 de lei, iar pensiile care le pot rezulta sunt de 19.000 – 22.000 de lei, mai mult decât ce le rămâne acum în mână din salariu!
Dintre cei 549 de angajați publicați, sunt 122 de judecători.
Iar, dintre aceștia, 88 de judecători au deja peste 20 de ani de vechime, deci se pot pensiona. Încă 20 dintre judecători vor atinge baremul de vechime în câțiva ani.
Situația de la Înalta Curte nu e unică prin efectele ei.
Multe tribunale și curți de apel din țară sunt în situația de a rămâne cu jumătate din magistrați dacă aceștia vor opta pentru pensionarea anticipată. Parlamentul a făcut astfel încât Justiția se purifică prin bonusare!
{{text}}