ANALIZĂ. GSP a simulat cum ar fi arătat clasamentul sezonului regulat, dar și actualul play-off, dacă în România ar fi fost activ arbitrajul video: FCSB ar fi terminat pe primul loc primele 26 de etape și ar fi fost și acum tot lider, în timp ce Craiova ar fi 4-5.
VAR a fost decisiv în optimile și sferturile de finală din Champions League. Efectiv, a hotărât numele unor echipe care s-au calificat mai departe și, implicit, al unora care au rămas acasă. Exemple:
PSG - UNITED 1-3
- după 2-0 în tur pentru francezi, United a primit penalty în minutul 90 la Paris, când conducea cu 2-1. Inițial, arbitrul nu văzuse hențul, dar cu ajutorul VAR a dictat penalty, United a marcat și s-a calificat
PORTO - AS ROMA 3-1
- în prelungiri, gazdele au primit penalty după consultarea VAR. Au marcat și s-au calificat în "sferturi", iar Roma a ieșit din competiție
CITY - TOTTENHAM 4-3
- în minutul 90, Sterling a marcat, era golul calificării. Guardiola celebra, Pochettino și-a aruncat de nervi sacoul, dar VAR a decis că a fost ofsaid. Și a fost ofsaid! Decizie corectă. Gol anulat, City eliminată, Tottenham calificată!
Au mai fost și alte decizii luate cu ajutorul VAR, care n-au schimbat soarta formațiilor calificate. Printre exemple: penalty-ul anulat Barcelonei în returul cu United, penalty-ul acordat lui City în turul cu Tottenham, golul anulat lui Ajax în turul cu Real Madrid.
Dacă Champions League a beneficiat din plin de tehnologie pentru a lua deciziile corecte, Liga 1 continuă să meargă pe un sistem din care VAR nu face parte. Iar Gazeta Sporturilor, pe baza monitorizării pe care o face și a evidenței pe care o ține de ani de zile, după fiecare etapă, realizează astăzi un joc virtual. Ce s-ar fi întâmplat în actualul campionat dacă am fi avut parte de arbitraj video? Practic, sub incidența VAR ar fi intrat următoarele momente ale jocului:
1. Marcarea unui gol
2. Acordarea unui penalty
3. Acordarea unui cartonaș roșu direct
Concluzia? Cu VAR, campionatul ar fi avut cu totul altă configurație. Și la finalul sezonului regulat, dar și la momnentul actual, după 5 etape în play-off și play-out. FCSB ar fi intrat de pe primul loc în play-off, inclusiv cu avantajul punctajului par față de CFR. Fără VAR a fost exact invers. În plus, am fi avut o altă componență a primelor 6: Botoșani în loc de Sepsi! Iar Craiova, pentru care arbitrii au greșit cel mai des, ar fi avut 4 puncte mai puțin.
Chiar și pe parcursul play-off-ului, Craiova a fost ajutată din plin. Dacă ar fi fost VAR, Astra ar fi primit penalty la meciul din Bănie, după hențul lui Bancu, FCSB-ului nu i s-ar fi anulat golul marcat de Benzar pe Arena Națională, iar reușita lui Bărbuț din ultima etapă, cu Viitorul, ar fi fost anulată pe motiv de ofsaid.
Petrescu râde de Pochettino
Antrenorul CFR-ului a comentat ieri ceea ce s-a întâmplat în finalul meciului dintre City și Tottenham.
„Acum o lună, antrenorul lui Tottenham era revoltat împotriva VAR-ului. Se întreba, nemulțumit, că cine a inventat acest lucru, că strică fotbalul, strică plăcerea spectatorului, entuziasmul. Peste o lună, VAR-ul l-a adus în semifinalele Champions League. Acum ce mai zice?”, a spus Dan Petrescu.
În toamna anului trecut, Pochettino s-a declarat împotriva arbitrajului video, pe care chiar l-a criticat după un meci în care VAR a fost introdus în Cupa Angliei.
„Chiar dacă stai 1-2 minute până afli exact ce e, VAR e foarte important și util în fotbalul de astăzi. Sper să fie și în România cât mai repede. Am evita toate problemele și suspiciunile. Eu din minutul 1 am zis că vreau VAR. Când am plecat din România s-a spus că va fi, dar eu încă nu îl văd. Până nu-l văd, nu cred că va fi posibil și la noi”
Dan Petrescu, antrenor CFR„În mod normal, în fotbalul de astăzi nu se mai poate disputa niciun meci într-un campionat decent fără arbitraj video”
Basarab Panduru, expert Telekom Sport„Sistemul VAR trebuie introdus obligatoriu. Toată lumea care se uită la meci revede fazele, singurii care nu o pot face sunt arbitrii, iar ei sunt singurii care pot lua deciziile” Pierluigi Collina, declarație în martie 2018
„Avem nevoie de 1,5 milioane de euro”
Gino Iorgulescu, președintele LPF, a explicat în această săptămână care sunt motivele pentru care sistemul VAR încă nu este implementat în Liga 1: „Ne preocupă în continuare subiectul, continuăm discuțiile, pentru că sistemul VAR ar elimina greșelile din arbitraj. Ați văzut că în campionatele tari a fost deja introdus și e benefic. Problema se rezumă la bani, pentru că nu poți obliga cluburile să dea din cei proveniți din drepturile TV. Ar fi o sumă în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro alocată pentru VAR. Așa că trebuie să vedem dacă găsim alte surse”.
Cum valoarea unui an din drepturile TV se ridică la 28 de milioane de euro, VAR ar însemna un procent de numai 5%.
10 e numărul țărilor din Europa care au VAR în propriul campionat: Spania, Italia, Germania, Franța, Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Polonia și Turcia, iar următoarele două care îl vor implementa în lunile ce vin sunt Anglia și Rusia
5 țări de pe celelalte continente au și ele arbitrajul video în campionatul intern: Arabia Saudită, China, Australia, SUA și Mexic
{{text}}