Campionate

Cluburi uitate: Avellino! Povestea celei mai frumoase echipe de provincie din Serie A

Ramon Diaz alături de Diego Maradona. În anii '80 Napoli și Avellino reprezentau regiunea Campania în Serie A

Articol de Bogdan Fechită  —  vineri, 19 aprilie 2019

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Avellino, echipa despre care Gianni Brera scria în 1980 că „este cea mai frumoasă imagine a fotbalului de provincie din istoria campionatului italian”.

Avellino nu s-a remarcat prin trofee câștigate, însă cei 10 ani petrecuți în Serie A, între 1978 și 1988, au rămas o amintire de neuitat în istoria clubului și a microbiștilor din Italia. În această perioadă, cea mai bună clasare a fost locul 8, obținut în două rânduri: sezonul 1981/1982 și 1986/1987.

Istorie veche

Echipa a fost fondată în 1912 de Alfonso di Marzo Capozzi, propietarul unor mine de sulf. A jucat la început în câteva campionate regionale minore la nivel de amatori. Primul pas spre un fotbal performant a fost făcut abia în sezonul 1929-1930 când echipa s-a înscris a a treia ligă din regiunea Campania, unde s-a duelat cu Savoia, o echipă legendară în acel moment în Italia.

Au urmat promovări până în prima ligă a regiunii, apoi a ajuns și în Serie C, a treia ligă la nivel național, datorită unei decizii a Federației Italiene de Fotbal care a extins campionatul și a acceptat peste 100 de echipe noi în acest eșalon.

Saltul spre performanță

Până în anii '70, Avellino a pendulat între liga a treia (națională) și liga a patra (disputată la nivel regional). Astfel că în Serie B a ajuns abia în 1973, după ce a reușit un campionat perfect în grupa C și a terminat pe primul loc.

În primul sezon petrecut în Serie B echipa a terminat pe locul 13, iar ediția următoare s-a clasat și mai slab, pe locul 16. A urmat un sezon mai bun când a terminat pe locul 9, apoi o nouă clasare modestă, pe locul 8. Al cincilea sezon în Serie B a fost istoric: a terminat pe locul 3 și a obținut promovarea în Serie A.

Euforia promovării a fost uriașă în orășelul situat la 60 de kilometri de Napoli. A urmat o perioadă „de aur”, în care echipa a reușit să se mențină 10 ani în Serie A, însă marile bucurii au fost combinate cu frica retrogradării, pe lângă care echipa a trecut în multe sezoane.

Spre exemplu, cel mai dificil moment a fost chiar în primul sezon petrecut în Serie A, când clubul a fost penalizat cu cinci puncte după ce a fost implicat într-un scandal al pariurilor, dar s-a confruntat și cu consecințele cutremurului major care a avut loc în noiembrie 1980 și a afectat orașul. Chiar și așa, echipa a reușit să se claseze pe locul 10 și să se mențină în Serie A.

Chiar dacă nu a câștigat niciun trofeu major, pentru Avellino rămâne o performanță această perioadă, în care a învins echipe puternice ca Juventus, Inter și AC Milan.

În vara lui 1986 și-a trecut în palmares „Turneul Verii”, organizat de Lega Calcio, la care au participat echipele din Serie A necalificate în seminfinalele Cupei Italiei. În această perioadă, Avellino și Napoli, care-l avea pe Maradona, reprezentau regiunea Campania în Serie A. De astfel, această regiune era polul de atracție a fotbalului italian în acei ani.

Falimentul

Povestea frumoasă s-a încheiat în 1988, an în care Avellino a terminat pe penultima poziție în Serie A și a retrogradat. După patru sezoane petrecute în B, clubul a mai retrogradat o treaptă, în Serie C, însă a mai bifat câteva promovări și retrogadări între cele două serii, până la falimentul din 2009.

Ulterior, echipa a fost refondată de două ori, în 2010 și în 2018, iar în prezent evoluează în Serie D cu denumirea Calcio Avellino Società Sportiva Dilettantistica.

Ionuț Radu, împrumutat la Avellino

Ionuț Radu, vedeta echipei naționale U21, a jucat la Avellino în sezonul 2017/2018, sub formă de împrumut de la Inter Milano. Portarul a evoluat în 22 de meciuri și a încasat 27 de goluri. În sezonul curent, Inter l-a împrumutat la Genoa, echipă din Serie A la care a devenit titular incontestabil.

Fotbaliști legendari ai lui avellino:

  • Adriano Lombardi
  • Walter Schachner
  • Dirceu
  • Willy Aubameyang
  • Andrea Masiello
  • Fernando De Napoli
  • Stefano Tacconi
  • Ramón Díaz

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig, FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.