International   •   Stranieri   •   PAOK - LEVADIAKOS

PAOK - LEVADIAKOS // FOTO Cât costă viața în orașul unde Răzvan Lucescu devine, în premieră, campion » E fain dacă ai euro!

+2 Foto
Salonic

Articol de Eduard Apostol   —  duminică, 21 aprilie 2019

Salonicul se pregătește să primească, oficial, titlul de campion a Greciei, prin echipa orașului, PAOK.

  • Reporterul GSP Eduard Apostol se află în Salonic, de unde trimite cele mai noi informații despre formația lui Răzvan Lucescu și atmosfera din oraș

L-a așteptat anul trecut, dar i-a fost jucat la ruleta "mesei verzi", îl câștigă triumfal în acest sezon. Cel de-al doilea oraș elen după capitala Atena nu e doar o țintă atractivă pentru turiști, inclusiv cei români, indiferent de sezon. Vârful e atins între luna mai și octombrie, dar orașul albastru de la Marea Egee este împânzit de oameni de toate culorile și națiile inclusiv iarna sau, acum, primăvara. 

Dar marea e superbă!


Aici locuiesc și aproximativ 1.500 de români. Au fost și mai mulți, doar că au fost alungați de criza economică mondială de acum un deceniu, care i-a bulversat pe eleni. Rata șomajului este de 23 la sută, cea mai mare din Europa.

Albastrul mării și promenada care duce spre Turnul Alb te face să uiți că prețurile sunt destul de piperate în Grecia. De la prețul benzinei, între 1,5 și 1,7 euro, până la parcări, 4 euro pentru prima oră sau 15 euro pe zi, asta dacă nu te riști să pui mașina pe unde apuci. Cazarea pornește de la 50 de euro un apartament cu două camere destinat și pentru patru persoane, ofertele sunt mai mult decât îmbietoare și numeroase, mai ales că nu e sezon. Viața? Faină, dacă ai euro!

Turnul Alb din Salonic

Ustură un pic!


Chiar și în supermarket-uri, puțin mai scumpe la tonetele stradale, prețurile sunt mai mari decât în România, mai mici decât în Spania, de exemplu, mergând undeva spre Austria, Germania, Occident. Pâinea de la euro, băuturile răcoritoare în jur de 0,9 - 1 euro la 0,5 litri, berea de la 0,9 euro pe doză și 1,3 euro la sticlă, dar cu oferte dacă se achiționează la "pack". Apa plată și minerală e la aceeași preț ca la noi, poate chiar mai ieftină. Dulciurile scumpe, dar de calitate: ciocolate, de exemplu, bune și diversificate, de la 1,5 euro în sus. Nu mai vorbim de magazinele de specialitate cu prăjituri de la 4-5 euro în sus, grecii fiind recunoscuți pentru măiestria în a oferi deserturi savuroase. Oricum, comparativ, marfa grecească e mai scumpă aici decât aceleași produse pe care le găsim la București, de exemplu! Dacă vrei ceva mai mult decât gyros, la restaurant se mănâncă bine și rămâi cu o impresie pozitivă pentru Ă 20 de euro de cuplu, fără să ataci specialitățile din carne și să ai marea superbă pe retină.

Diferențe

O explicație a prețurilor, dacă tot facem compariție, ține și de graficul oferit de UE. Salariul minim în Grecia este 680 de euro, cel mediu 900 de euro. La jumătate între statele membre ale Comunității. România? Salariul minim - 265 de euro, mediu - 575 de euro. Penultimul loc din Europa, mai jos e doar Bulgaria.

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.