Sporturi   •   Tenis   •   CORESPONDENȚĂ DIN ROUEN

5 lucruri nevăzute la TV, de la corespondentul GSP: un afiș ÎNFIORĂTOR, „cel mai emoționant moment” sau conflictul mocnit rezolvat de francezi

Articol de Roxana Fleşeru   —  luni, 22 aprilie 2019

FRANȚA - ROMÂNIA 3-2, FED CUP // După două zile pline de tensiune, România a pierdut la limită întâlnirea cu Franța, 2-3. 

  • Roxana Fleșeru, jurnalistă experimentată a departamentului „Sporturi” GSP, și fotoreporterul GSP Raed Krishan au transmis cele mai noi informații din Rouen, Franța.

Simona Halep, Miahaela Buzărnescu, Irina Begu, Monica Niculescu și Raluca Olaru au încercat să devină prima echipă a României calificată într-o finală de Fed Cup. Nu au reușit.

Simona a jucat aproape șase ore duminică, Irina a făcut o entorsă, Monica și-a lăsat sufletul pe teren, Mihaela a încercat să o incomodeze pe Garcia aflată în două zile de grație, însă n-a fost de ajuns.


Fetele s-au despărțit triste, Aventura 2019 s-a încheiat. De la anul o pot lua de la capăt dar iată cum s-a simțit întâlnirea de Fed Cup la Rouen:

1. Publicul român

Întrebările despre public sunt deja un clișeu în repertoriul jurnaliștilor, dar de data aceasta atmosfera a fost de-a dreptul impresionantă. Românii au fost neobosiți și au încurajat până la pierderea vocilor. E clar că Simona Halep are o conexiune specială cu fanii.

Francezii au fost și ei impresionați de felul în care românii și-au susținut favoritele. "Gălăgioși, dar niciodată nerespectuoși", scrie L’Equipe.


Poate unii mai puțin educați în ceea ce privește cultura tenisului. Strigăte de out, oftaturi în timpul punctului, vreo remarcă în liniște înainte de serviciu.

Cu toate acestea, momentul în care s-a cântat "Deșteaptă-te, române!" este unul dintre cele mai emoționante momente pe care le-am trăit pe vreo arenă de sport.

2. Disponibilitatea

Dincolo de observațiile despre atitudinea lui Florin Segărceanu, despre alegerile sale, poate e bine să-i ascultăm și cuvintele. La una dintre conferințele de presă a spus că intrarea în teren depinde și de "disponibilitatea fetelor", într-o echipă deciziile se iau împreună.

În tabăra adversă, Julien Benneteau intenționa să o introducă în teren pe Alizé Cornet în meciul al patrulea.

"Dacă Pauline a câștigat este și grație prietenei sale Alizé Cornet, care a simțit că aceasta este într-o formă mai bună decât ea și i-a făcut loc", a spus Benneteau. Cei trei au avut sâmbătă seară o discuție împreună, în urma căreia s-a decis cine va juca.

3. Tristețea de la final

Recunosc, mă las impresionată ușor de lacrimi. Iar componentele României au venit toate cu ochii roșii de plâns la conferința de presă. Irina Begu, cu glezna dreaptă bandajată, nu și-a putut stăpâni lacrimile nici în fața jurnaliștilor.

Uneori, uităm că sportivii și sunt și ei oameni și ratările îi dor mai întâi pe ei. Se antrenează ani buni, au fost atât de aproape de un rezultat istoric, iar dezamăgirea e imensă.

Cu toate acestea, pentru prima oară după cinci ani de când a urcat în eșalonul de elită, România nu a mai jucat baraj în luna aprilie, ci a luptat pentru calificarea în finală pentru a doua oară în istorie și pentru prima dată de când există acest format.

4. Animozități lăsate deoparte

Una dintre surprizele francezilor a fost faptul că perechea lor de aur formată din Caroline Garcia și Kristina Mladenovic s-a reunit, după ce s-au despărțit cu scandal în 2017.

Se vede că nici acum lucrurile nu sunt rezolvate, cele două evitându-se când nu e nevoie să apară la acțiuni ale echipei. Acest lucru nu a contat în teren, atunci când a venit vorba să aducă punctul victoriei.

"Ne-am pregătit cât mai bine, am făcut un antrenament bun la începutul săptămânii și am fost gata. Am avut unele erori la început, dar până la urmă lucrurile s-au reglat și am jucat una pentru cealaltă", a spus Caroline Garcia.

La finalul zilei, după toată sărbătorirea victorie, ea depăna povești cu Pauline Parmentier pe treptele centrului de presă amenajat pe un teren de baschet.

5. Realitatea francezilor

Un afiș te poate scoate din nebunia sportului și te poate aduce cu picioarele pe pământ. Pe stâlpii Kindarena erau lipite pliante cu ce e de făcut în cazul unu atentat terorist.

În ultimii ani, în Hexagon au avut loc numeroase atacuri, cel mai sângeros fiind cel din 2015, când la Paris au murit 137 de oameni și au fost răniți 413.

Înainte de începerea meciurilor sala era controlată de trupele speciale cu câini dresați să detecteze materiale explozibile.

De asemenea, în noaptea de sâmbătă spre duminică ritualul de Paște catolic din fața catedralei Notre Dame din Rouen a fost păzit de soldați cu mitraliere. 

"Cine spune că tenisul feminin nu este spectaculos nu cunoaște nimic despre sport, întâlnirea dintre Franța și România a fost de un nivel mondial"

"A fost un vis frumos pentru noi, nu s-a terminat . Am avut o semifinală cu Franţa, o atmosferă incredibilă, un eveniment cum eu nu am am trăit. Le mulţumesc fetelor pentru cum s-au dăruit, iar în rest ce putem să facem decât să ne reîncărcăm bateriile? Eu personal o să mă rog pentru fete să aibă un sezon bun şi s-o luăm de la capăt la anul"

"Nu îmi reproşez nicio decizie. Pot să spun că sunt foarte mulţumit şi dacă ar veni cineva să mă întrebe dacă încă o dată aş merge pe aceeaşi formulă, aş face-o la fel"

Florin Segărceanu, căpitan nejucător România

Vezi și: VIDEO + FOTO Planul de maestru prin care Julien Benneteau a scos-o pe Simona Halep din ritm! L-a dezvăluit abia acum

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.