Fotbal   •   Liga 1   •   LIGA 1

Drepturile TV, ÎN AER? Firma care le-a cumpărat cu 28 milioane de euro riscă insolvența » Un club îi cere în instanță plata unei datorii de 65.000 de euro » Cum se apără EAD.RO

Articol de Costin Ștucan   —  marţi, 23 aprilie 2019

Luni, într-o conferință de presă comună, Liga Profesionistă de Fotbal și compania EAD.RO Interactive SRL au anunțat încheierea unui contract de cumpărare a drepturilor TV și comerciale din Liga 1 pentru următorii 5 ani, contra sumei de 28 de milioane de euro plus TVA pe sezon.

 În același timp, însă, cumpărătorului EAD.RO i se cere insolvența de către ACS Poli Timișoara pentru o datorie de 65.000 de euro provenită dintr-un contract de prestări de servicii cu panouri LED.

Dosarul de insolvență a fost deschis de clubul din Liga 2 în martie 2019, iar compania deținătoare de drepturi a primit deja citație pentru a contesta sau a confirma starea de insolvență.

Termenul stabilit de instanță este 26 iunie 2019.


“Aștept cu nerăbdare ca marea firmă care a cumpărat drepturile TV să își respecte contractul cu un club în insolvență cu care a semnat un contract și pe care nu l-a respectat. Eu cred că adevărații patroni ai EAD nu știu ce semnează domnul director general (n.red. - Orlando Nicoară) și faptul că nu respectă contractele semnate. Încă așteptăm plata integrală a contractului”, a declarat pentru Gazetă Radu Birlică, administratorul special de la ACS Poli.

Potrivit clubului din Timișoara, firma EAD.RO, prin semnătura directorului general Orlando Nicoară, nu și-a respectat angajamentul luat în contractul cu numărul 10.352, încheiat în iunie 2018 pentru un număr de 21 de meciuri.

3.500 €plus TVA este prețul pentru fiecare închiriere a sistemului de afișaj de tip LED, convenit prin contractul dintre ACS Poli și firma EAD.RO

În cererea de deschidere a insolvenței înaintate Tribunalului București, Poli solicita plata a 413.292 de lei (aproximativ 86.000 de euro la cursul actual) și o dobândă în valoare de 2.623 de lei (aproximativ 550 de euro).


Punctual, ACS Poli acuză EAD.RO că

  1. nu a încheiat o poliță de asigurare de 150.000 de euro a panourilor de reclamă luminoasă (LED), lucru convenit în contract
  2. nu a instalat sistemul la două partide jucate acasă de club (cu Pandurii și Chindia)
  3. a deteriorat sistemul LED la transportul cu camionul
  4. nu a plătit serviciile prestate la un număr de cinci meciuri.

Clubul consideră că, în lipsa plății datoriei în termen de 60 de zile, contractul este reziliat, iar firma EAD.RO “se află în stare de insolvență, întrucât fondurile sunt insuficiente pentru plata datoriilor”.

LPF a asigurat cluburile că va veni cu altă firmă

Cum afectează acest dosar procesul de cumpărare a drepturilor TV din Liga 1? Gazeta a încercat să obțină punctul de vedere al secretarului general LPF, Justin Ștefan, însă acesta nu a putut fi contactat.

Un președinte din Liga 1 a confirmat pentru Gazetă, sub protecția anonimatului, că subiectul a fost discutat luni la întâlnirea dintre reprezentanții LPF, EAD și cei ai cluburilor:

“Orlando Nicoară ne-a spus că nu e niciun motiv de îngrijorare. Dacă totuși se va ajunge la insolvență, reprezentanții LPF ne-au dat asigurări că acest contract va merge către altă firmă. Dacă nu se va întâmpla asta, vor dispărea peste jumătate din cluburile de Liga 1”.

președinte club din Liga 1

EAD.RO, firma acuzată de neplata datoriei, se apără și susține că nu are nicio restanță față de ACS Poli Timișoara. Totuși, după deschiderea dosarului de insolvență, EAD.RO a efectuat o plată de 21.000 de euro în baza unei facturi emise de Poli, plată care poate fi interpretată ca o acceptare, parțială sau integrală, a datoriei.

„Există mai multe garanții contractuale. În primul rând, dânșii au obligația de a depune o scrisoare de garanție bancară pentru fiecare rată, cu excepția situației în care plata se face într-un termen asumat contractual. În cazul nerespectării unor obligații importante din contract Liga poate rezilia contractul de a doua zi"

Justin Ștefan, secretar general LPF

Contactat de Gazetă, Orlando Nicoară (foto, lângă Gino Iorgulescu și Justin Ștefan) a susținut - surprinzător - că are o hârtie primită de la Radu Birlică prin care oficialul clubului din liga secundă confirmă retragerea cererii de insolvență.

Birlică neagă, însă, vehement:

“Nu este adevărat, nu retragem nimic. O vom face doar în cazul plății integrale a datoriei. Ne datorau 86.000 de euro, au plătit 21.000 de euro după ce noi le-am cerut insolvența, mai au un rest de 65.000 de euro. Nu mai spun că, din discuțiile avute cu sponsorii noștri, aceștia sunt și ei deciși să se îndrepte în instanță împotriva firmei pentru că nu au avut reclamă la două meciuri”.

Adresa din 22 aprilie, strategie sau eroare?

Jocul declarațiilor e continuat de Orlando Nicoară care le-a arătat reporterilor o adresă trimisă de Radu Birlică firmei sale chiar în ziua în care era anunțat contractul dintre LPF și EAD.RO, adică luni, 22 aprilie. În adresă, Birlică scrie:

“Vă rugăm să ne trimiteți planificarea folosirii sistemului LED pentru meciurile rămase, conform contractului 10352 din 11 iunie 2016”.

Asta în condițiile în care ACS Poli a anunțat instanța că înțelegerea cu numărul 10.352  a fost reziliată ca urmare a neplății!

Contactat din nou pentru a explica această contradicție, Radu Birlică a declarat: “Am trimis adresa pentru că în continuare am fost de bună credință și vrem să îi lăsăm să mai folosească LED-urile. Puteam să i le luăm”.

Gazeta a discutat cu un jurist care consideră această adresă drept o mișcare strategică prin care ACS Poli dorește să demonstreze instanței că a acționat până în ultima clipă cu bună credință.

Conform clubului ACS Poli, săptămâna trecută, firma EAD.RO a solicitat la rândul ei rezilierea contractului, care este deja considerat reziliat de club.

În contract, la capitolul IX, articolul 4, se scrie că “părțile nu pot înceta unilateral prezentul contract decât cu plata unei penalizări de 10.000 de euro”.

Partea interesantă vine acum: EAD.RO somează la rândul său clubul ACS Poli la plata sumei de 14.990 în termen de 5 zile!

Cum s-a ajuns la această datorie a clubului, în viziunea firmei?

Scrie Orlando Nicoară în notificare: "EAD a achitat până în prezent 7 meciuri pentru care s-a prestat închirierea sistemului LED (24.500 euro+tva) și alte 6 meciuri facturate în avans și pentru care prestația/închirierea nu a avut loc (21.000 euro+TVA).

Având în vedere faptul că EAD a achitat la data prezentei suma de 24.990 euro (n.r. - 21.000 de euro plus TVA) pentru care contraprestația nu a avut loc, dar pe de alta parte conform contractului denunțarea unilaterală se poate face cu achitarea unei penalități de 10.000 euro, rezultă ca datorați subscrisei suma de 14.990 euro". 

Solicitat de Gazetă să comenteze conflictul cu ACS Poli, Nicoară a trimis pe email următorul  punct de vedere:

  1.  Ne pare rau că am ajuns în acest conflict cu un club de fotbal, în condițiile în care noi considerăm că i-am ajutat
  2. EAD nu datorează nici o sumă astăzi clubului din Timișoara. Nu există nici o creanță certă, lichidă, scadentă. Mai mult, avem de recuperat aproape 15.000 euro de la acest club.
  3.  Nu există nici o factură emisă și neplătită și nici nu avea cum să fie deoarece prevederile contractului sunt clare, plata se face doar în avans
  4. EAD nu poate fi într-o situație de insolvență ținând cont că anul acesta am făcut plăti de 14+ milioane euro și avem lichidități în conturi mai mari decât suma reclamată de clubul din Timișoara
  5. Considerăm că este o încercare de afectare a imaginii companiei.

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.