Belgiecele Alison van Uytvanck (25 de ani, 52 WTA) și Greet Minnen (21 de ani, 154 WTA) au vorbit cu jurnaliștii de la Daily Telegraph despre ce înseamnă să ai o relație gay într-un sport profesionist.
În martie 2018 şi-au făcut publică relaţia, iar în iulie o poză a făcut înconjurul lumii: Alison van Uytvanck și Greet Minnen sărutându-se la marginea unui teren de la All England Club. Alison doar ce trecuse în turul al doilea de Garbine Muguruza, campioana en titre la acel moment. „A fost instinct pur. Am văzut-o pe Greet în tribune și am vrut să o îmbrățișez”, a explicat Alison pentru The Daily Telegraph.
Nu a fost un gest care să sfideze normele și nici de afirmare a identității sexuale. „Știu că a însemnat mult, dar noi nu ne-am gândit la acest lucru. Eram foarte fericită pentru Alison, nu m-am gândit al nimic altceva”, a spus Greet.
În circuitul feminin altă orientare sexuală nu mai este o problemă de băgat sub preș, acest lucru întâmplându-se după ce legende ca Billie Jean King sau Martina Navratilova au decis să o facă publică. Pe urmele lor au călcat Rosemary Casals, Jana Novotna, Amelie Mauresmo, Gigi Fernandez, Casey Dellacqua, Johanna Larsson, Richèl Hogenkamp sau Alison van Uytvanck.
Un drum lin
Asumarea sexualității în public a adus și multe comentarii. Sergei Stakhovski a spus la un moment dat. „Nu vreau ca fiica mea să devină jucătoare de tenis pentru circuitul feminin e plin de lesbiene”.
Cele două belgience spun că nu au avut parte de vreo discriminare de când și-au făcut publică relația. „Au fost doar reacții pozitive. Suntem fericite împreună! Știu că există persoane care încă se tem de ce vor spune ceilalți dacă vor ieși în public să vorbească despre acest lucru, dar pe noi ne-a ajutat. Nu am mai ținut doar pentru noi ce ni se întâmplă, ne simțeam puțin îngrădite și nu era bine pentru personalitatea noastră”, a spus van Uytvanck.
„Nu cred că există motive pentru care să nu fii deschis cu acest subiect și sper că în următorii ani lucrurile să fie mai ușor de spus. Sper ca noi să fim o inspirație. Oricum, lucrurile s-au îmbunătățit față de acum zece ani, când era foarte greu să recunoști că ești de altă orientare sexuală”, a completat Minnen.
Timp puțin
Cu toate acestea, ele recunosc că nu le-a fost ușor când a trebuit să le spună celor apropiați. S-au cunoscut la finalul lui 2015 la centrul național de tenis belgian și niciuna dintre ele nu mai avusese vreo relație cu cineva de același sex. „Am avut multe emoții atunci când a trebuit să le vorbesc oamenilor despre relația mea. Nu știi cum reacționează. Acum mama și tata o iubesc pe Greet la fel ca pe fiica lor”, a spus Alison pentru The Daily Telegraph.
Faptul că fac același sport le-a apropiat și mai mult. „Ea înțelege prin ce trec eu și faptul că trebuie să călătorim mult și că nu putem petrece prea mult timp împreună”, a explicat Alison. Iar Greet a completat: „E greu să nu ne vedem mult timp, dar când avem probleme, ne sfătuim una pe cealaltă”.
Deocamdată nu frecventează același turnee pentru că Alison, 25 de ani, e pe locul 54 WTA, iar Greet, 21 de ani, ocupă poziția 154 în clasamentul mondial.
Unul singur în Era Open
Dacă în circuitul feminin nu mai e ceva neobișnuit că un sportiv activ să-și declare orientarea sexuală, în cel masculin lucrurile nu stau așa. În Era Open doar Brian Vahaly a simțit nevoia de a face e public că este homosexual, dar acest lucru s-a întâmplat la zece ani după ce și-a încheiat activitatea.
Înainte de Era Open au mai fost doi, dar ambii au concurat înainte de Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre Gottfried von Cramm, care a fost arestat pentru homosexualitate în Germania nazistă, și de Bill Tilden. Vahaly, care a ajuns cel mai sus până pe poziția 63 în lume, spune că jucătorilor gay le este teamă de a-și dezvălui sinele lumii întregi și de aceea ei preferă să tacă.
Părerea psihologului
Cotidianul The Daily Telegraph a dedicat mai multe materiale despre sportivii gay din tenis și a încercat să afle părerea cât mai multor specialiști. „Jucătorii se tem că fanii vor vorbi despre orientarea lor sexuală în timpul meciurilor. Ei sunt o presiune imensă și încearcă să țină cât mai departe de ochii spectatorilor viața lor privată”, a spus psihologul sportiv Andy Lane.
„Sportivii care aleg să-și afirme altă orientate sexuală trebuie să fie pregătiți pentru mai multă atenție din partea presei, însă această atenție poate aduce și mai multe contracte de sponsorizare”, a spus Nigel Currie, consultant marketing sportiv.
{{text}}