Liga Campionilor

Revoluție în Liga Campionilor! Dispar calificările, iar România nu mai are șanse la grupe: cum vrea UEFA să schimbe competiția

FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 07 mai 2019

Andrea Agnelli, președintele lui Juventus și al sindicatului cluburilor mari din Europa, a lansat spre dezbatere revoluționarea Ligii Campionilor. Dispar calificările, iar România va fi interzisă în grupele competiției.

Șefii forului european plănuiesc o schimbare radicală începând cu ediția din 2024. Cele 32 de formații calificate în grupele Ligii Campionilor vor fi împărțite în patru grupe a câte opt formații, în loc de opt grupe cu patru formații.

Dispar preliminariile

Primele patru echipe din fiecare grupă vor merge în optimile de finală și se vor califica automat pentru ediția următoare a Ligii. Ocupantele locurilor cinci din fiecare grupă își asigură și ele biletele pentru următoarea ediție a competiției.

Formațiile clasate pe locurile șase și șapte vor disputa meciuri de baraj. Câștigătoarele merg în grupele ediției următoare din Liga Campionilor, iar pierzătoarele în grupele Europa League. Astfel, 24 de echipe își asigură automat calificarea în ediția următoare a competiției.

Europa League, singura șansă

Alte patru locuri vor fi ocupate de semifinalistele Europa League, iar ultimele patru vor fi atribuite campioanelor din cele mai puternice patru competiții, dacă acestea nu au obținut deja calificarea.

Totul este încă în faza de proiect, dar direcția este clară: cea mai importantă competiție inter-cluburi din lume devine din ce în ce mai exclusivistă. 

Astfel, singura șansă ca o echipă din România să ajungă în Liga Campionilor este să se califice în semifinalele Europa League! Lucru care s-a întâmplat o singură dată după Revoluție, când Steaua a fost la un pas de finală după 1-0 și 2-4 cu Middlesbrough în penultimul act.

Opoziție totală din partea Asociației Ligilor Europene

Lars-Christer Olsson, președintele Asociației Ligilor Europene, dezavuează noua inițiativă: „Fotbalul european este în pericol. Dacă UEFA acceptă această propunere o vom lua în aceeași direcție cu sportul din America de Nord, cu un model bazat pe francize, fără posibilitatea de promovare. Dacă l-am asculta pe Agnelli, ar exista o ligă închisă. Încă aștept proiectul oficial”.

Hagi în război cu UEFA

Și Gică Hagi, antrenorul Viitorului, își dorește schimbarea sistemului în Liga Campionilor. „Regele” propune însă ca UEFA să accepte direct campioanele primelor 32 de țări din clasamentul coeficienților. Adică exact opusul planului pe care îl au granzii Europei. (Detalii AICI)

2013e ultimul an în care România a avut o echipă în grupele Ligii Campionilor, atunci, Steaua obținea 3 puncte într-o grupă cu Chelsea, Schalke și FC Basel

Vezi și: 

LIVERPOOL - BARCELONA // Liverpool pregătește „comback-ul”! Klopp surprinde: „3 goluri pot fi marcate şi în cinci minute”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.