Radu Mazăre, 50 de ani, condamnat în februarie la 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor, ar fi fost prins în Madagascar, țara unde pretindea că a cerut azil politic.
Potrivit Libertatea, autoritățile române vor discuta cu cele din Madagascar detaliile unei posibile extrădări. Mazăre era urmărit de Interpol încă din 2018, pe numele fostului primar al Constanței fiind emisă o alertă anul trecut.
În 3 mai 2019, Mazăre a mai fost condamnat la o altă sentință de 9 ani și 10 luni într-un alt dosar de corupție, dosarul Polaris, mai scrie sursa citată.
Borcea și Săvulescu, implicați
Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, foști acționari la Dinamo, fuseseră condamnați în februarie în același dosar. Dacă Borcea s-a predat și se află acum în spatele gratiilor, Dragoș Săvulescu e în continuare de negăsit, fiind dat în urmărire internațională.
114.000.000 €este prejudiciul total calculat de DNA în Dosarul Retrocedărilor, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa
Context Dosarul Retrocedărilor:
- Anchetatorii au stabilit că Borcea s-a asociat cu alţi doi învinuiţi din dosar, Georgică Giurgiucanu şi Dragoș Săculescu , în societatea comercială "Holiday Club Neptun" SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă - Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
- Având complicitatea unui notar, cei doi au acţionat ca mandatari în numele acesteia şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Mai mult, ei au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.
- Potrivit DNA, Cristi Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi, la preţuri modice, o cotă de 12,25% din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Mazăre.
{{text}}