7 scurte - rezumatul rapid al celor mai interesante subiecte recente remarcate de Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor.
Cinci comentarii:
1. Se poate spune că protestul lui Hagi - „UEFA ne discriminează, de ce scoate din Champions League țările mici?, haideți să facem o petiție oficială, nu se poate așa ceva!” - a picat cum nu se poate mai prost. Chiar înaintea unei săptămâni care a mai arătat încă o dată diferența colosală între ce putem noi și nivelul din UCL. Dar nici Hagi, nici susținătorii ideii lui nu visează să jucăm vreodată atât de sus. Ci doar la recuplarea țărilor mici la conducta cu bani a bogaților. Cu măcar 15 milioane de euro pe an, cât ar lua de la UEFA o campioană neînsemnată și care nici măcar nu trece de grupe, acea echipă ar putea dezvolta un pic fotbalul local, ar mai investi în infrastructură, ar oferi condiții mai bune fotbaliștilor. Și poate distanța față de ăia care produc meciuri memorabile prin semifinale nu s-ar dubla de la an la an.
2. Până când UEFA se va îndura poate să introducă România într-un program de combatere a sărăciei fotbalistice, a excluziunii sportive și a discriminării, să învățăm cât putem din lecțiile Ligii Campionilor. Una dintre ele: respectul. Aseară, după acel gol teribil din ultima secundă, ArenA din Amsterdam s-a cutremurat sub un vuiet de aplauze. Nu huiduieli, nu „Demisia!”, nu scandal. Ci aplauze-reverență pentru un meci memorabil, un sezon fantastic și o echipă de neuitat.
3. O altă lecție: una dintre părțile frumoase ale fotbalului este naivitatea, iar aseară asta s-a tradus prin incapacitatea unei echipe de a trage de timp și de a păcăli fotbalul. La 2-2 în prelungiri, puștii lui Ajax alergau disperați să mai dea un gol și să facă spectacol în loc să bubuie mingile peste ArenaA, spre un Dam Square care apoi s-a înecat în lacrimi în loc de șampanie.
4. Înapoi la Liga 1. Un calcul mai atent ne arată că un egal în CFR - Craiova e cel mai logic scor, pentru că e fix ce le trebuie ambelor echipe duminică seară. Dacă vor risca altceva decât remiza își pot pune amândouă în pericol obiectivele. Pe de altă parte, matematica asta nu mai contează dacă FCSB nu bate sâmbătă la Sepsi.
5. Nu doar pe-aici găsim jucători neplătiți și cluburi puse la pământ. Iată: Bolton, grupare cu 73 de sezoane pe prima scenă, intră în insolvență. Și a retrogradat în liga a treia, unde va porni viitorul campionat cu 12 puncte penalizare. Un patron român descurcăreț ar fi făcut o suveică prin contabilitate, ar fi pasat datoriile pe o firmă-fantomă și ar fi cumpărat un loc în Premier League, unde ar fi jucat sub un nume ușor modificat, gen Tolbon, să nu se prindă nimeni de schemă.
Plus două recomandări:
1. Țiriac la 80 de ani. Zece pagini în Gazeta de azi. La chioșcuri sau pe platforma digitală - aici.
2. Liverpool - Barcelona prelungit în redacția GSP, în paginile ziarului și pe site. Cristi Geambașu titrează „Valverde de Paris” și scrie despre cum „absenţa autorităţii profesionale a antrenorului a acţionat ca o otravă asupra Barcelonei”. Iar Costin Ștucan, fan Liverpool dintotdeauna, dansează pe tastatură și povestește despre ADN-ul câștigător al „cormoranilor”.
{{text}}