Ion Țiriac a împlinit azi 80 de ani, prilej cu care Gazeta Sporturilor a pregătit un supliment de 10 pagini despre viața fostului jucător de tenis.
De-a lungul anilor, Țiriac a fost promotorul multor concursuri, inclusiv Turneul Campionilor. Le-a îmbunătățit, aducând mereu lucruri noi, care au fost preluate și în alte părți.
Să fie antrenor și manager parcă nu era suficient pentru Ion Țiriac. Pentru energia și ideile nenumărate de afaceri pe care le-a avut întotdeauna. Așa că a intrat și în zona turneelor, devenind un promotor important încă din anii 70-80. Toate s-au dovedit de succes, iar când au încetat să mai aducă profit, s-au trezit îndepărtate de pe lista sa de afaceri.
Exemple? Cel masculin de la Kitzbuhel. A deţinut licenţa pînă în 2007, când a vândut-o. Turneul există şi astăzi, dar a retrogradat la categoria ATP 250 şi şi-a schimbat sponsorul principal. Ţiriac s-a ocupat de Turneul Campionilor atâta vreme cât acesta a fost găzduit de Hanovra, între 1996 şi 2000. Acolo a sărbătorit în 1998 Pete Sampras faptul că a încheiat al șaselea an consecutiv pe primul loc al clasamentului mondial, cu tort, 6 lumânări aurite și șampanie din care a turnat o parte chiar pe capul promotorului român. Un gest aproape neobișnuit pentru sobrul jucător american.
20 de ani la București
În 1996, Țiriac a reușit să obțină licența pentru Open România, devenit apoi Năstase-Ţiriac Trophy. Turneul aparținuse anterior lui Sever Mureșan, care în 3 ani dusese premiile la 1,5 milioane de dolari, fără a-și putea achita însă obligațiile față de jucători. Sub supravegherea miliardarului, concursul a fost adus la dimensiuni adecvate României, rămânând un reper pe zgură în Europa de Est timp de 20 de ani. Aici a câștigat Novak Djokovici primul său meci în circuitul ATP, iar David Ferrer întâiul trofeu al carierei, iar acestea sunt doar două exemple.
De asemenea, prin abilitatea omului de afaceri, și-a găsit un loc mai bun în calendar: începând cu ediția din 2012 s-a jucat în aprilie în loc de septembrie, o perioadă potrivită cu sezonul de zgură european. Din 2017, a fost mutat la Budapesta, dar licența le aparține în continuare lui Năstase și Țiriac.
Cel mai strălucitor diamant din portofoliu este însă concursul de la Madrid. Acesta reuneşte, pe durata a 10 zile, atât un turneu feminin de categorie Premier Mandatory, cât şi unul masculin de Masters 1000.
Stockholm, Essen, Stuttgart, Madrid
Ceea ce astăzi este Mutua Madrid Open a început în 1990 ca turneu din ATP Masters Series, ce se ţinea la Stockholm. Ultima ediţie găzduită de capitala Suediei a fost în 1994, evenimentul fiind mutat pentru un an la Essen (1995). Concursul de la Stockholm există şi azi, dar a coborât ca nivel, fiind actualmente un ATP 250 și având alt proprietar.
Între 1996 şi 2001, s-a jucat la Stuttgart, iar în 2002 a ajuns, în fine, la Madrid. Locul său în calendar era în toamnă, cu puţine săptămâni înainte de Turneul Campionilor. Era un turneu indoor, pe suprafaţă rapidă, disputat în Madrid Arena, cu o capacitate de 12.000 de locuri.
Tocmai poziţionarea în calendar a determinat schimbarea drastică ce avea să urmeze începând din 2009. Mulţi jucători de top veneau la Madrid obosiţi după un sezon lung şi solicitant. Alţii chiar îl scoteau din programul lor, pentru a evita o accidentare înaintea Masters-ului.
Cumva, interesul, care iniţial a fost foarte mare, tindea să scadă. Atunci, Ion Ţiriac a obţinut un loc mai bun în schema sezonului. Hamburgul nu mai putea susţine exigenţele unui concurs de Masters şi s-a transformat într-un eveniment mai mic, mutându-şi şi datele de desfăşurare din mai în iulie. Madridul i-a luat locul, iar în toamnă a apărut Shanghai-ul, primul Masters 1000 desfăşurat în Asia.
De la hard la zgură
Madridul în mai a însemnat, automat, şi schimbarea suprafeţei din hard indoor în zgură. A fost o modificare de mare succes. O lovitură. În 2009, a cîştigat Federer în finală cu Nadal, în 2010 Nadal în finală cu Federer, iar în 2011 Djokovici după finală cu Nadal. Ce se putea spera mai bun de atât?
În plus, evenimentul s-a extins, cuprinzînd şi turneu feminin de primă categorie. Există doar 4 concursuri comune de această mărime în tot anul: Indian Wells, Miami, Madrid şi Roma, în ordine cronologică. Încă o ambiție împlinită.
Albastru problematic
„Lumea îl percepe pe Ion Ţiriac aici, în Spania, ca pe un inovator. E un geniu. Peste tot unde a fost implicat, a adus ceva nou. Schimbările s-au dovedit bune şi s-au păstrat", spunea pentru Gazetă David Menayo, ziarist la cotidianul Marca.
Deși experimentul zgurii albastre, din 2012, nu a fost unul de succes. În schimb, alte lucruri pe care le-a adus la turnee de-a lungul anilor au rezistat și au fost preluate peste tot: crearea de spații comerciale care să le ofere spectatorilor alternative pentru pauze sau zilele cu vreme nefavorabilă, zone de agrement, spații pentru VIP, facilități pentru ziariști și sponsori.
{{text}}