FCSB și CFR Cluj nu pot sta la masa bogaților. În ultimii 3 ani, aproape toate echipele din Estul Europei care au pătruns în grupele Champions League au avut bugete și investiții în transferuri mult peste ce propun an de an formațiile ce se luptă în Liga 1 pentru titlul de campioană
UEFA a restricționat și mai tare accesul echipelor din țările mici în grupele Champions League.
Hagi a luat atitudine și susține că e vorba despre discriminare, însă forul de la Nyon nu se abate de la politica pe care a impus-o privind accesul la masa bogaților. La fel vor sta lucrurile și în ediția viitoare a celei mai importante competiții intercluburi de pe continent.
Ar merita o echipă din România privilegiul pe care Hagi îl cere către UEFA?
Gazeta Sporturilor a analizat care au fost cluburile, de la Elveția spre Estul continentului, care au pătruns în faza grupelor în ultimii 3 ani.
De fiecare dată au fost câte 8, ceea ce înseamnă fix 25% din totalul cluburilor care iau startul în UCL, la mijlocul lui septembrie.
Cu o singură excepție, toate aceste formații, din punctul de vedere al bugetului, sunt multe peste ceea ce au desfășurat în actualul sezon cele două rivale la titlu în Liga 1. CFR și FCSB au avut un buget de câte 10 milioane de euro. Singura formație care între 2016 și 2019 a fost prezentă în grupele Ligii și are o cifră de afaceri mai mică e Maribor, club care are un buget de 7-8 milioane de euro.
În rest, chiar și APOEL, Legia sau Viktoria Plzen sunt cluburi cu mult peste ce au avut financiar CFR și FCSB. Diferența devine de-a dreptul incomparabilă între noi și cluburile din Turcia sau Rusia, care ating și bariera de 100 de milioane de euro cheltuiți într-un singur an!
10.300.000 €a investit Steaua Roșie Belgrad exclusiv în achiziția de fotbaliști pe parcursul sezonului 2018-2019
1.900.000 €a cheltuit FCSB pentru transferul de jucători în actualul sezon
0,02 milioane de euroa fost suma pe care CFR Cluj a investit-o în cumpărarea de fotbaliști în 2018-2019
Salzburg merge direct în grupe!!!
Una dintre țările care a lipsit din grupe în ultimii ani a reușit o performanță formidabilă. Austria a urcat atât de mult în coeficientul cupelor europene încât va trimite în vară o echipă, campioana, direct în faza grupelor. Salzburg va beneficia de acest statut, dar chiar această grupare a fost principalul argument al Austriei în progresul fantastic din topul european al cluburilor.
Ajax intră în turul 3 preliminar!
În schimb, din cauza faptului că Olanda s-a prăbușit în același top al coeficienților, Ajax, care foarte probabil va câștiga titlul și a fost foarte aproape de a disputa finala Champions League din acest sezon, va fi nevoită să intre la vară încă din turul 3 preliminar al UCL.
În 2018, Ajax, din postura de vicecampioană a Olandei, a debutat chiar din turul 2, a câștigat 3 duble și a ajuns în grupe. În total, în actuala ediție, Ajax a bifat nu mai puțin de 18 meciuri de UEFA Champions League.
CFR e o treime din PAOK
Dintre țările care nu vor avea echipă direct în grupele Ligii Campionilor, cele mai valoroase echipe ce vor câștiga campionatul sunt, de departe, Ajax, Salzburg și Celtic. Din această perspectivă, lotul CFR-ului, foarte probabil viitoarea campioană a Ligii 1, e cotat la numai 24 de milioane de euro. O treime din cât al lui PAOK Salonic și mai puțin de jumătate din cât valorează fiecare dintre Steaua Roșie Belgrad și Ludogoreț.
12 țări de la est de Elveția n-au avut echipă în grupele Champions League în ultimii 3 ani: România, Ungaria, Belarus, Muntenegru, Slovacia, Bosnia, Macedonia, Albania, Moldova, Lituania, Estonia, Letonia
6 ani au trecut de când România a avut ultima dată echipă în grupele Ligii: FCSB în 2013-2014, într-o grupă cu Chelsea, Schalke și Basel
Citește și:
Doar Becali și Romgaz & Transgaz sunt eterni! Schimbări amețitoare la vârf în Liga 1
{{text}}