International   •   Liga Campionilor   •   EDITORIAL

Opinie Cristian Coman » Mănușile lui Duckadam apără mai bine ca acum 33 de ani

foto: inquam

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 11 mai 2019

33 de ani am crezut că victoria Stelei de pe 7 mai 1986 a fost cea mai mare supriză din istoria Champions League.

A venit apoi 7 mai 2019, Liverpool – Barcelona 4 – 0. Tot Barcelona. Am rămas la aceeași părere.

După 33 de ani, încă mai cred că 7 mai 1986 este cea mai mare surpriză.

În 2019, s-au întrecut doi giganți. În semifinală, de data asta. Chiar dacă unul avea de partea sa pe cel mai bun fotbalist din lume și un avans de 3 goluri. Nu era prima dată pentru Liverpool când răsturna Barca. Iar nivelul fotbalului celor două echipe este deopotrivă remarcabil.


În 1986, s-au întrecut David și Goliat. Iar David era în deplasare, fără praștie. Cu mănuși.

În 1986, Steaua a fost prima echipă din Europa de Est care luat caimacul fotbalului mare, al Europei Occidentale. Doi ani târziu, o altă Stea – Steaua Roșie Belgrad, reprezentând Iugoslavia (mai țineți minte țara asta?) – reușea să învingă, tot la penalty, în finală pe Olimpique Marseille.

În 1986, David de Arad, Helmuth pe numele lui, a intrat atunci în legendă și in Cartea recordurilor.

În 1986, jucătorii Stelei primeau drept recompensă o vacanță în Grecia de la un miliardar grec, iar de la statul comunist câte un ARO.


33 de ani și două zile mai târziu, pe 9 mai 2019, cel care conduce acum cea mai influentă adunare politică din lume folosește simbolic mănușile lui Duckadam pentru a aduce solidaritate în jurul Uniunii Europene. Donald Tusk - despre el este vorba - este președintele Consiliului European, care adună șefii de stat ai celor 28 de țări europene.

33 de ani mai târziu, Steaua este numele unei echipe în liga a 4-a. Precum exemplul iugoslav, lupta pentru formă a învins fondul.

Pe 9 mai 2019, cel care s-a bucurat cel mai mult a fost David de Arad.

Pentru valorile europene care se vor salvate după Brexit, simbolul mănușilor lui Duckadam au și semnificația aceluiași Est care revigorează Vestul, ca acum 33 de ani. Pentru că Uniunea Europeană chiar are nevoie să fie apărată. Intențiile de destrămare, mai ales din interior, sunt combătute cu mâini strânse și simboluri puternice.

Apără Duckadam! Suntem finaliști!

Finaliștii de la 9 mai 2019, Sibiu, România.

  • Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă.
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.