Peter Schmeichel, fostul "diavol" danez, spune că la tragerea la sorţi pentru Euro 2008 "n-a găsit o grupă mai grea pentru România"
S-a retras de mai bine de patru ani, dar parcă te aştepţi să-l vezi în poarta lui Manchester United, în locul lui Van der Sar. La vîrsta lui, Ballotta încă mai apără cu succes, şi nu oriunde, ci în Serie A. Peter Schmeichel este la fel de comunicativ şi nonconformist ca în teren. Uriaşul blond danez de 1,93 m a trecut la munca de jos. După ce a comentat Liga Campionilor pentru postul danez TV3+, este angajatul Discovery Channel şi cutreieră Europa, filmînd în cele mai "murdare meserii". Schmeichel ne-a ales "grupa morţii" la Euro şi de la Londra ne îndeamnă să urmăm modelul Danemarcei din 1992.
- Ai luat titlul continental venind de pe plajă. Ne vinzi reţeta ca să producem surpriza la Euro?
- A fost o aventură extraordinară. Nu ne aşteptam să ajungem la acel turneu, însă, o dată invitaţi, am încercat să dăm tot ce aveam mai bun. Dacă tot ne-au stricat vacanţa, am zis hai s-o facem lată!. Am bătut Franţa, am trecut de grupe, apoi Olanda şi hop în finală. Aşa a făcut în 2004 şi Grecia.
- Ce şanse crezi că avem să ieşim vii din Grupa morţii, alături de Franţa, Italia şi Olanda?
- Toate grupele sînt teribile la Euro. Doar n-ai uitat că eu v-am pus acolo! Cînd am văzut bila pe care scria România, am examinat rapid toate variantele şi m-am gîndit că mai rău decît în grupa C nu se putea. Dar nu disperaţi, pe olandezi deja i-aţi învins. Toate echipele au şanse egale şi istoria ne-a oferit surprize. Să ne uităm la calificate, fără Anglia şi fără Danemarca. Nu trebuie să gîndiţi "Brrrr, e grupa morţii! Gata, sîntem condamnaţi să plecăm repede acasă"!
- Ai vrut să te răzbuni pentru că noi v-am lăsat acasă în 1990, la Mondialul din Italia?
- Încă nu am uitat ce-am păţit în România. Nu înţeleg nici acum cum am fost atît de buni la Copenhaga şi am cîştigat cu 3-0, iar după o lună am pierdut fără drept de apel la Bucureşti.
- Lumea zice că toţi marii portari ai lumii au fost puţin nebuni. Eşti de acord?
- Cei care spun aşa sînt nebuni! Trebuie să fii doar puţin diferit faţă de ceilalţi, să gîndeşti altfel. Pentru că eşti pe cont propriu. La cornere eşti înconjurat şi nu ştii de unde vine pericolul.
- Îţi aminteşti de cea mai mare gafă şi cea mai importantă paradă a carierei?
- Nu, deja mi-am şters memoria. O dată retras, nu te mai uiţi înapoi la detalii, căutînd cea mai importantă intervenţie sau cea mai îngrozitoare greşeală. Contează doar ce ai realizat, la ce ai contribuit, toate celelalte lucruri devin mărunte.
- Ai un fiu, Kasper, tot portar. Crezi că va ajunge la fel de renumit ca Peter Schmeichel?
- Am ales amîndoi postul ăsta şi l-am lăsat s-o ia pe drumul lui. L-aş fi susţinut indiferent ce ar fi făcut. L-am sfătuit să treacă peste greşeli şi să te concentreze mai departe. Numai aşa va putea ajunge foarte bun. Sper să-mi calce pe urme.
- Cînd te-a adus la United, Ferguson te-a numit "chilipirul secolului", plătind 530.000 de lire sterline. Cît ar...
- Stai puţin, nu el a plătit banii, ci i-am dat eu din propriul buzunar ca să vin la United!
- Cît ar costa acum Schmeichel dacă l-ar dori Manchester?
- În 1991 recordul în materie de transferuri a fost 2,8 milioane, cît a plătit Liverpool pentru Saunders. Atunci nu se aruncau atîţia bani pe portari. Azi dac-ai nevoie de unul bun, nu te mai uiţi la bani, 10 ori 20 de milioane. Dacă vrei să-ţi faci echipă mare te întăreşti în toate posturile!
- Dacă ai juca astăzi, în ce echipă şi cu ce jucători ai vrea să fii coleg?
- E foarte uşor de răspuns. Întotdeauna la Manchester United. Şi mi-ar plăcea să joc cu Ronaldo. Cristiano Ronaldo.
- Acum filmezi "Dirty Job" la Discovery. Care a fost cea mai murdară treabă în fotbal?
- Fotbalul n-a fost niciodată "dirty". M-am bucurat de fiecare secundă petrecută pe gazon.
- Te aşteptăm în mai pentru lansarea emisiunii tale în România. Ai un mesaj pentru noi?
- Nu cred că veţi dezamăgi la Euro. Să nu uitaţi că eu v-am deschis drumul către glorie!
Nr. 1 în Europa
Acum în vîrstă de 44 de ani, Peter Boleslaw Schmeichel a fost cetăţean polonez pînă în 1970 cînd a emigrat cu familia în Danemarca. Devenit celebru în cele 8 sezoane la Man. Utd, cu care în 1999 a cucerit "tripla", campionat, Cupă şi Liga Campionilor, Schmeichel a fost ales de două ori cel mai bun portar european ('92, '93). Deţine recordul de meciuri fără gol primit în Premier League, avînd un procentaj de 42% raportat la numărul de partide într-un sezon. Nu a pierdut nici un derby al oraşului Manchester, încheindu-şi cariera în 2003, la City, după ce a trecut pe la Sporting şi Aston Villa.
Doi ani ziarist
Cînd şi-a început cariera în Danemarca, Schmeichel a fost nevoit să şi lucreze în paralel cu fotbalul. "Nu există la noi fotbal profesionist şi, cum nu ştiam ce-mi rezervă viitorul, trebuia să-mi cîştig existenţa. Dacă nu reuşeam cu fotbalul, ce-aş fi făcut? Şi am început muncind la covoare, dar după 12 luni patronul echipei mi-a văzut genunchii răniţi şi mi-a oferit un alt job. Avea un ziar şi timp de doi ani am fost jurnalist. Dorea să nu mă concentrez decît la fotbal. A fost o experienţă interesantă, cine ştie, poate azi am fi fost colegi!", mărturiseşte fostul portar.
A vomat în teren
Schmeichel nu crede că s-au înmulţit accidentările grave din cauza creşterii violenţei şi a mizei. "E numai întîmplarea sau ghinionul. Din fericire, sînt puţine faţă de numărul foarte mare de jocuri. Este adevărat, se şi moare pe teren, dar nu înseamnă că fotbalul e un job periculos". Peter a fost martorul unui accident mai grav decît cel al croatului Eduardo: "În 1996, eram la jumătate de metru cînd Brusst şi-a rupt piciorul. A fost îngrozitor, mi s-a făcut rău şi am vărsat". Schmeichel a primit îngrijiri medicale, iar meciul Manchester United - Coventry a fost întrerupt 15 minute pentru a spăla sîngele. Busst a făcut 22 de operaţii şi n-a mai jucat fotbal niciodată!
{{text}}