Răzvan Oaidă, 20 de ani, va fi din vară jucătorul lui FCSB, unde puștiul impresariat de Cătălin Sărmășan e conștient că trebuie să confirme repede. De la Petroșani și Arad până la Wolverhampton și Brescia, cariera de până acum a internaționalului U21 e colecția unei vieți împănate cu muncă, noroc, seriozitate și alegeri radicale.
La sfârșitul lui februarie, FCSB anunța un transfer neașteptat: Răzvan Oaidă adus de la FC Botoșani pentru 700.000 de euro. Din Moldova, puștiul anunță că abia așteaptă să ajungă la trupa roș-albastră, nu înainte însă de a ajuta actualul său club să termine cât mai sus în play-out.
- Răzvan, ești originar din Petroșani, cum au fost începuturile tale în fotbalul de acolo?
- Am jucat la Jiul de la 7 ani până la 12 ani, dar și înainte de a mă legitima băteam non-stop mingea prin fața blocului cu amicii. Nu ratam nici meciurile din Liga 1 ale echipei mari, care era condusă în acea vreme de Alin Șimota. Când reveneam de la stadion, încingeam de fiecare dată o miuță cu prietenii, încărcat și cu energia partidei din primul eșalon. Jucătorul meu preferat atunci era Andrei Cristea, actualul atacant al Craiovei.
"Mi-am urmat visul"
- La Atletico Arad cum ai ajuns?
- M-au remarcat la un turneu, au luat legătura cu părinții și am decis în familie să fac pasul următor în carieră. Mama lucra în Petroșani la o agenție imobiliară, iar tata fusese fotbalist la Uricani. Ambii au crezut în mine, ne-am mutat cu toții la Arad, ceea ce a însemnat un sacrificiu enorm. N-am cuvinte să le mulțumesc, fiindcă m-au sprijinit tot timpul. Mi-am lăsat la Petroșani prietenii, bunicii, amintirile. Dar mi-am dorit de la bun început să ajung fotbalist profesionist și mi-am urmat visul. La Arad am avut și șansa de a întâlni oameni precum antrenorii Cristi Păcurar sau Feri Tisza, care m-au ajutat enorm și m-au orientat pe drumul corect.
- Acolo ai câștigat și primii tăi bani din fotbal?
- Da. Am avut o înțelegere cu Atletico pentru o remunerație lunară. Era plăcut să știu că aduc un ban în casă la o vârstă fragedă. I-am lăsat pe toți părinților pentru gestionarea cheltuielilor zilnice, inclusiv chiria pe care trebuia s-o achităm la Arad.
„În Anglia, simțeam că sunt fileu la centrul terenului”
- De la Arad în Anglia, la academia lui Wolverhampton, la 16 ani. Cum a fost prima lună în Insulă?
- Foarte dificilă! Eram un copil, prea puțin matur, nu cunoșteam pe nimeni, limba nu o stăpâneam. A fost un șoc să descopăr o intensitate fantastică la antrenamente. A trebuit să urmez și tot felul de teste și monitorizări medicale, complet nemaiîntâlnite pentru mine. Era un ritm care te epuiza fizic și psihic, dar m-am adaptat repede, din mers. A venit după câteva luni și un alt român, Nicolae Carnat, iar lucrurile au intrat pe un făgaș firesc.
- De ce ai plecat de la Wolves spre Brescia?
- Am discutat cu agentul, Cătălin Sărmășan, i-am spus că nu mă mai regăsesc la Wolverhampton și aveam nevoie de o schimbare. Ajunsesem la saturație și cu stilul de viață, și cu modelul fotbalului englez, foarte agresiv, cu mingi lungi, de parcă eram redus la statutul de fileu. Din postura de mijlocaș central, mă simțeam ocolit de joc. Îmi place să fiu combinativ, să văd că fac parte din echipă. Iar în Italia mi-am regăsit liniștea, fiindcă spiritul fotbalului de acolo e pe gustul meu.
„E exagerată comparația cu Iniesta”
- Și ai nimerit la un club cu un istoric remarcabil pentru fotbalul românesc, nu? Lucescu, Hagi, Sabău, Răducioiu, Mateuț, Lupu, toți și-au pus semnătura pe tradiția Bresciei.
- Se vorbea numai la superlativ despre românii care au trecut pe la Brescia, ceea ce m-a împins și mai tare de la spate. Cu Răducioiu am avut șansa să și lucrez la lotul U16, unde l-am avut antrenor. În plus, el chiar locuia în Brescia în acea perioadă și ne întâlneam deseori. Înainte să semnez cu Wolverhampton, îmi spusese că m-aș potrivi mai bine în Italia. A avut dreptate și am băgat la cap și multe dintre sfaturile lui: să fiu atent la partea tactică, să mă orientez în teren, să anticipez, să gândesc înainte de a primi mingea către cine vreau s-o trimit mai departe.
- N-ai resimțit ca pe un pas înapoi transferul la Botoșani?
- Nu. Mi s-a părut o oportunitate pentru cariera mea grație regulii U21. Îmi doream să joc la seniori, să simt ce înseamnă fotbalul adevărat. Eram conștient că, la vârsta mea, e important să evoluez constant, la un nivel crescut.
- Au fost momente în care presa sau suporterii te-au numit "micul Iniesta". Surprinzător pentru tine?
- E o exagerare. Muncesc și încerc să-mi construiesc propria carieră. Comparația e prea mare. Iniesta e un fotbalist imens, de la care aș vrea să învăț modul lui calm de a juca, dar asta vine și din experiență. Uneori mi se pare că nu iau deciziile cele mai corecte pe teren, că mă pripesc și-mi dau seama că trebuie să fiu mai echilibrat.
„Sunt un jucător cu apetit ofensiv”
- Îți place stilul ofensiv sau, din postura de mijlocaș la închidere, pui mai mult preț pe faza de apărare?
- Depinde ce-ți cere antrenorul. ADN-ul meu îmi dictează să urc, să mă duc peste careul advers, îmi place stilul box to box. Da, mă simt un jucător cu apetit ofensiv. Dar totul are legătură, evident, cu ce-și dorește staff-ul tehnic.
- FCSB egal Steaua?
- Da. Pentru mine lucrurile sunt foarte simple. Din vară voi fi jucătorul Stelei care a făcut istorie în România.
- Alt nivel, alte așteptări. Pregătit de o mare provocare?
- E un club care nu are timp să aștepte după jucători. Nevoia de rezultate e apăsătoare și e normal ca nimeni să nu stea după tine. Când am semnat, am discutat aceste lucruri cu familia, cu impresarul meu și am convenit că e ceea ce-mi doresc. Nu mă sperie nimic. Voi munci ca să joc, să-mi câștig locul în echipă, să arăt că merit să fiu la Steaua. Doar timpul va decide dacă sunt pregătit sau nu.
„Când critică în public, Becali n-o face cu răutate”
- Te știi cu mulți dintre viitorii colegi. De exemplu, cu Olimpiu Moruțan ești amic, cu Man ai fost coleg și la Arad, nu?
- Vorbesc des cu Oli, care mi se pare mai puternic și mai matur decât în perioada de la Botoșani. Cred că și-a început bine parcursul la Steaua, sunt sigur că sezonul viitor va crește. Iar pe Man îl știu ca pe un băiat serios și modest. Mă așteaptă și el la București, va fi plăcut să ne reunim în vestiar atâția jucători tineri.
- Să ne imaginăm următorul scenariu: ești titular, joci mai slab, Gigi Becali iese în public și te atacă virulent. Cum reacționezi?
- Deja știm cu toții că patronul critică atunci când e supărat pe joc. N-o face însă cu răutate, ci ca să te motiveze, să realizezi că n-ai arătat ce trebuia în partida respectivă. Din câte mi-am dat seama, e un sufletist și vrea să te ajute și în momentele mai sensibile. Sper însă să nu fie cazul! Știu că s-au plătit și destui bani pe mine, am văzut că s-au făcut în presă tot felul de calcule. E adevărat că n-am realizat multe lucruri până acum, dar vreau să demonstrez că merit toți banii investiți în mine. Nu sunt un tip care-și pierde ușor capul.
„Sunt OK pentru Euro U21, sper să fiu chemat”
- Ești în grupul extins pentru Euro U21. Simți că vei fi prezent în lotul final pentru turneul din Italia?
- E greu de prezis. Trag zilnic pentru asta, mi-am revenit complet după accidentarea suferită, așa că rămâne la nivelul lui Mister decizia de a mă chema sau nu pentru Euro. Oricum, sunt sigur că vom merge acolo cu un grup care știe ce vrea, capabil să impresioneze în Italia. Va fi important să pornim cu o victorie împotriva Croației, fiindcă altfel vom începe din start să facem calcule indirecte. Un succes la debutul în competiție îți dă alt moral, iar un psihic solid te ajută să salți și să te bați cu absolut oricine.
- Te regăsești în povestea de viață a unui star din fotbalul mondial?
- În povestea lui Ibrahimovici. Am văzut de vreo cinci ori documentarul despre viața și cariera lui. A ajuns în vârf prin muncă și seriozitate, a crezut mereu în forțele sale, deși mulți nu-l apreciau, spune lucrurilor pe nume. Și eu sunt un tip foarte direct, deși de multe ori prea politicos. Încerc însă să învăț și să nu judec pe nimeni, doar pe mine. Ar trebui să ne uităm mai mult la noi decât să-i analizăm pe alții.
Băiatul din spatele fotbalistului:
- Timp liber: „Sunt un băiat plictistor. Doar antrenamente, acasă, seriale și lucru suplimentar la sală. Nu am nimic wow! Sunt un familist convins”.
- Filme: „Urmăresc în special seriale, precum Game of Thrones sau Casa del Papel, dar și filme motivaționale”
- Mașini: „Nu-mi place viteza, nu sunt înnebunit după mașini, nu arunc banii după ultimele modele de pe piață. Îmi spun unii prieteni că o să-mi schimb acum mașina după ce am semnat cu Steaua, dar le-am zis că n-am de gând să fac asta. Voi merge cu același Audi pe care-l am și acum”
- Vacanțe: „Nu prea e timp de concedii. Avem neamuri în Italia, chiar pe lângă Brescia, la Desenzano del Garda. Acolo am mers de câteva ori cu familia și mi-a plăcut foarte mult. Sunt îndrăgostit de tot ce înseamnă Italia: oameni, locuri, istorie, gastronomie”
- Mâncare: „Aș mânca non-stop paste cu sos genovez”
- Fashion: „N-am un brand preferat, mă îmbrac cu ce-mi place și mă avantajează. Mă ajută la acest capitol și sora mea mai mare, care e atentă la modă și mă sfătuiește ce să folosesc. Ea e educatoare în București”
Scrisori de suflet de la părinți
Pentru Oaidă există un episod special legat de momentul în care a plecat de la Atletico Arad la Wolverhampton, la prima sa experiență externă: "Am primit câte o scrisoare de la părinți, cu sfaturi de suflet, pe care le mai citesc și în prezent dacă traversez perioade mai vulnerabile. Mama m-a povățuit să fiu ponderat, echilibrat și să cântăresc de două ori înainte de a lua o decizie. Iar tata, care a fost și el fotbalist, mi-a dat câteva sugestii sportive: să evit discuțiile și contrele în vestiar, să-mi văd de treabă, să mă axez pe propria carieră, să mă focusez pe ce am eu de făcut la antrenamente și în jocuri. Și mi-a explicat că fotbalul te păcălește dacă tu, la rândul tău, îl păcălești. Ideea asta e ca un motto pentru mine".
„Cât am stat în Anglia, am mers la câteva partide din Premier League și la un City - Juve în Champions League. O atmosferă de nedescris, la care visează orice fotbalist!”
„Dacă nu ai un dram de noroc, e greu să reușești în carieră, indiferent cât de mult ai munci. Sunt însă o persoană realistă, știu ce-mi doresc și mulțumesc Celui de Sus pentru tot ce mi se întâmplă. Mă rog zilnic la Dumnezeu”Răzvan Oaidă
46 de meciuria jucat Răzvan Oaidă la FC Botoșani din vara lui 2017 până în prezent, înscriind și un gol pentru clubul din Moldova
12.000 €va fi salariul lunar al lui Oaidă la FCSB, care a plătit la FC Botoșani 700.000 de euro și va suporta încă 15% dintr-un viitor transfer
5 sezoanee perioada pe care a semnat Oaidă cu FCSB
Vezi și:
{{text}}