Artistul Van Persie, 35 de ani, vicecampion mondial cu „olandezii zburători”, s-a retras din fotbal exact la clubul unde a început frumoasa lui poveste: Feyenoord.
Mama lui Robin Van Persie era pictoriță. Tatăl, sculptor. Când era mic, Robin nu înțelegea de ce nu le-a moștenit talentul și de ce "ei pot vedea ceva extraordinar la un copac, iar pentru mine rămâne doar un simplu copac".
Crescând, a descoperit marea pasiune, care-i elibera spiritul creativ. Fotbalul a fost arta sa. Van Persie a fost un artist al fotbalului. "Terenul e pânza mea de pictat, spațiul unde exprim tot ce simt. Sunt mereu în căutarea a ceea ce este frumos în sport", spunea el.
"Scenă desprinsă dintr-un balet"
Priviți această imagine (foto sus), e tot ce poate fi mai frumos pentru alt mare olandez zburător. Plutirea lui deasupra terenului, acea deviere aeriană peste Casillas imposibil de înțeles de portarul spaniol era începutul unui meci fenomenal. 5-1 împotriva ibericilor la Mondialul din 2014, un turneu pe care batavii l-ar fi putut câștiga, la fel cum au fost atât de aproape de victorie cu patru ani înainte. Merita generația lui Van Persie un triumf mondial. Era o generație de aur, nu de argint, nici de bronz.
Și nu a fost doar acel gol. Au fost multe, foarte multe, originale, rafinate, adorabile. Piciorul lui stâng a lăsat fotbalului adevărate capodopere. Ronald de Boer îl descrie cel mai bine: "Avea o tehnică de catifea. Un stilist. Un artist, întruchiparea grației în joc". Pentru Mark van Bommel, "fiecare mișcare părea o scenă desprinsă dintr-un balet".
Tânărul rebel a stat 14 zile după gratii
Robin a trecut însă printr-o copilărie dificilă. Părinții s-au despărțit, iar el a plecat cu tatăl. Multă vreme, suferința din familie l-a marcat. Era rebel, furios, avea probleme la școală și se certa cu toți antrenorii. Inclusiv cu Bert van Marwijk, cel care l-a descoperit la juniorii lui Feyenoord, promovându-l la prima echipă la 18 ani, pe 3 februarie 2002 (la 5-0 cu Roda pe "De Kuip"), și titularizându-l în acel sezon în finala Cupei UEFA, 3-2 cu Borussia Dortmund. "Era un băiat încăpățânat, au fost multe ciocniri, dar am și învățat de la el. Ce talent!", își amintește tehnicianul. Cei doi aveau să propulseze împreună Oranje spre finala Mondialului din 2010.
Cel care l-a schimbat însă a fost Arsène Wenger. Și în fotbal, și în viață. În vara lui 2005, după ce tânărul de 21 de ani a fost acuzat de viol și ținut două săptămâni după gratii (ulterior, bănuiala s-a dovedit a fi falsă), Wenger a vorbit mult cu el, ajutându-l să înțeleagă acel moment dificil și să-l depășească.
Titlul cu Sir Alex. Apoi, dezamăgirea
"Mi-a fost ca un tată la Arsenal", l-a descris Robin pe Arsène. "La majoritatea cluburilor mari, nu există răbdare, nimeni nu te așteaptă. Antrenorii vor fotbaliști deja formați, gata să joace la cel mai înalt nivel. Nu și Wenger. El avea întotdeauna răbdare și încredere în jucători. Îmi vorbea ore în șir. M-a făcut să învăț din greșelile mele. Și, pas cu pas, m-a ajutat să cresc".
Opt ani au rămas împreună Van Persie și Wenger la Arsenal. Dar olandezul voia titlul în Premier League și pe "Emirates" nu-l putea cuceri. Oricât de mult ținea la mentorul său și la fanii "tunarilor", a semnat cu Man. United. Chiar de la primul sezon la Manchester, a devenit campionul Angliei. După bucurie, și o dezamăgire: Sir Alex Ferguson, cel care îl convinsese să joace pe "Old Trafford", s-a retras în 2013. De atunci, nu s-a mai simțit bine printre "diavoli". A trecut la Fenerbahce, însă vârful său de formă era foarte departe.
"Sunt fericit că m-am întors"
Simțind că se apropie retragerea, a revenit la Feyenoord. Aici a început povestea lui, aici voia să se încheie. Și a părăsit fotbalul la Rotterdam. "Sunt fericit că m-am întors", le-a mulțumit el fanilor pe 12 mai. Era ultimul lui meci. Toți spectatorii de pe "De Kuip" l-au aplaudat în picioare. O reverență în fața unui mare jucător. Un simbol al lui Feyenoord.
A debutat la națională contra "tricolorilor"
Pe 4 iunie 2005, Van Persie a jucat primul său meci pentru Oranje, promovat de Marco van Basten. A câștigat atunci, 2-0 la Rotterdam împotriva României, în preliminariile CM 2006, Robin intrând pe teren în minutul 63, în locul lui Van Nistelrooy. Cu el pe teren, Olanda ne-a învins de fiecare dată. Patru partide, patru victorii, golaveraj 12-1.
Patru goluri RvP contra României
Top goluri alese de Van Persie
Dată / Meci / Competiție / Execuție
13 iunie 2014 Spania - Olanda 1-5 Mondial Cap din plonjon
30 septembrie 2006 Charlton - Arsenal 1-2 Premier Voleu de la 16 metri VIDEO AICI
16 februarie 2011 Arsenal - Barcelona 2-1 Champions Șut pe scurt din unghi VIDEO AICI
22 aprilie 2013 Man. United - Aston Villa 3-0 Premier Voleu de la 17 metri pe lung VIDEO AICI
50de goluri a marcat Robin van Persie în 102 meciuri, golgeterul all-time al naționalei Olandei
3turnee finale de CM are Van Persie (2006, 2010, 2014); a jucat de două ori la Euro (2008, 2012)
272de goluri a înscris RvP în 590 de meciuri la club: Feyenoord, Arsenal, Man. United și Fenerbahce
7trofee a cucerit Robin de-a lungul carierei: 3 cu Feyenoord, două cu Arsenal, două cu Manchester
Un an de pauză. Apoi, antrenor?
Van Persie nu mai e jucător. Ce va face acum? "Mai întâi, vreau să am un an liber. Am nevoie de el. Un an în care să stau alături de familie. Nu-mi doresc decât să-mi privesc fata la orele de călărie și băiatul jucând fotbal", spune Robin. "Poate voi fi analist la televiziune în Olanda și Anglia". Apoi, va fi antrenor. Unde? "La Feyenoord, ușa va fi deschisă întotdeauna pentru mine".
"Înainte să vină la Arsenal, nu citeam în presa olandeză decât despre Robin, tânărul dificil. La Londra, am descoperit un băiat drăguț, foarte sociabil, care știa fotbal. Eram nebun după el. A avut o mare carieră"
Dennis Bergkamp, fost fotbalist olandez
"O bijuterie de fotbalist. L-am urmărit întotdeauna cu admirație. Mai ales în Anglia. Era un geniu"
Sjaak Swart, fost fotbalist olandez
"Un lider în fotbalul mondial. Nu doar un tehnician pur, ci și un finalizator extraordinar. Și un băiat simpatic"
Ruud Gullit, fost fotbalist olandez
"Un fenomen, un jucător din altă categorie. Ca antrenor, știai că dacă are o singură ocazie, el înscrie"
Dick Advocaat, fost selecționer olandez
{{text}}