Liga 1

TELEKOM DISPARE // Consecințe CRUNTE: fără banii din drepturile TV, Liga 1 ajunge la pragul minim de existență!

Fiecare meci de Liga 1 costă televiziunile 127.000 de euro

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Wednesday, 22 May 2019

TELEKOM DISPARE // „SEISM ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! Telekom dispare din România, Digi și Orange împart abonații, drepturile TV sunt în aer » Urmează falimentul Ligii 1?” a titrat azi pe prima pagină Gazeta Sporturilor. 

ANALIZĂ GSP / Ce riscă Liga 1?

O analiză a cifrelor oficiale ale celor 14 echipe din prima divizie, cumulate pe tot anul 2018, arată că din totalul veniturilor, drepturile de difuzare au sărit de 40%. Fără acești bani, campionatul s-ar dilua atât de mult încât ar ajunge la pragul minim de existență. 

Liga 1 are nevoie ca de aer de drepturile TV, iar incertitudinea ce persistă față de viitorul contract aruncă majoritatea cluburilor într-un impas financiar aproape imposibil de evitat.

FRF a publicat concluziile exercițiului financiar pe care l-a cerut și l-a impus cluburilor de pe prima scenă, acela de a-și dezvălui în amănunt tot raportul contabil pe care îl depun și la Ministerul Finanțelor la finalul anului.

Concluzia pentru 2018 e că drepturile TV se apropie, ca pondere în veniturile totale, de 50%! Anul trecut, cele 14 cluburi au avut încasări, altele față de cele din vânzarea fotbaliștilor, de circa 60 de milioane de euro. Dintre acestea, felia cea mai mare a fost reprezentată de drepturile de difuzare: 25,5 milioane de euro! Drepturile TV înseamnă mai mult decât adună împreună sponsorizările, publicitatea, veniturile de la UEFA și biletele de la meciuri.

Per total, Liga 1 a raportat o pierdere de peste 10 milioane de euro anul trecut. Aici sunt luate în calcul inclusiv veniturile de care cluburile au beneficiat din vânzarea fotbaliștilor.

7% a fost procentul cu care a crescut ponderea drepturilor TV în veniturile Ligii 1 în 2018 față de 2017

87%din totalul cheltuielilor cluburilor din Liga 1 au fost cele cu personalul fiecărei societăți în parte

82.400.000 €au fost cheltuielile totale ale cluburilor din Liga 1 anul trecut, ceea ce înseamnă o medie de aproape 6 milioane de euro pentru fiecare dintre cele 14 echipe

13 %a fost procentul cu care au scăzut veniturile Ligii 1 în 2018 raportat la anul 2017: 60 de milioane de euro, față de 69 de milioane în 2017

TRANSFERURILE DE JUCĂTORI: PLUS 12 MILIOANE

Liga 1 continuă să fie o piață care face bani din balanța transferurilor. Pe tot anul trecut, cele 14 cluburi, luate împreună, au raportat o diferență în plus de 12 milioane de euro între ceea ce au cheltuit pe achiziția de jucători și ceea ce au încasat de pe urma vânzărilor. 

PE 2017, L1 A FOST PE PLUS

Acum 2 ani, cluburile din tot campionatul au produs profit. Balanța per total a fost de plus 6 milioane de euro. În schimb, anul 2018 a adus o pierdere de 10,4 milioane de euro. În 2018, deși veniturile au fost considerabil mai mici față de 2017, cheltuielile au fost mai ridicate.

AJAX A PRODUS DOAR DE LA UEFA CÂT TOATĂ LIGA 1

Liga 1 a atras în tot anul 2018 venituri de aproape 60 de milioane de euro. Fix această sumă a fost produsă de Ajax în actualul sezon de UEFA Champions League, exclusiv din bonusurile de la UEFA. Ajax a disputat 3 tururi preliminare și a ajuns până în semifinale, unde a pierdut dramatic, la ultima fază a meciului retur, împotriva lui Tottenham.

Vezi și: SEISM ÎN FOTBALUL ROMÂNESC! Telekom dispare din România, Digi și Orange împart abonații, drepturile TV sunt în aer » Urmează falimentul Ligii 1?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.