Auto

FOTO Seria unică în lume! Ion Țiriac, singurul care deține colecția de lux Rolls Royce Phantom: „Pe al optulea încă nu l-am cumpărat, că sunt măgar”

+13 Foto
Rolls Royce Phantom Collection

Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit  —  Friday, 24 May 2019

Ion Țiriac este singurul om de pe mapamond care deține colecția completă a modelelor de lux Rolls Royce Phantom. Sunt opt serii produse din 1925 până în prezent: șapte pot fi admirate la „Țiriac Collection” în Otopeni, a opta, apărută în 2017, urmează să fie cumpărată în curând de fostul tenismen.

În Otopeni, numele celui mai bogat român tronează pe frontispiciul unei hale imense: „Țiriac Collection”. E locul în care sunt strânse sute de modele auto de epocă, în care fostul tenismen a investit zeci de milioane de euro pentru achiziție, refacere sau mentenanță. Peste toate însă, tronează o serie spectaculoasă.

„Pe al optulea încă nu l-am cumpărat, că sunt măgar”

Țiriac explică: „Sunt singurul om din lume care deține colecția completă Rolls Royce Phantom, seriile de la unu la șapte. Pe numărul opt nu-l am încă. Nu l-am cumpărat, că sunt măgar. Cea mai faimoasă e cea care a câştigat Peeble Beach, un fel de Wimbledon al maşinilor. E un Rolls Royce Phantom IV care i-a aparţinut sultanului Aga Kahn.

A durat doi ani şi multe sute de mii de dolari ca să îl refac. Cât ar valora acum? Cât ar anunţa cineva la o licitaţie că vrea să dea. Dar deja nu mai sunt ale mele, am dat tot Fundaţiei. Absolut tot. Dacă le-ar vinde cineva, eu nu i-aş sfătui. Dacă le dă cineva 5 milioane, 7 milioane, eu nu aş da-o”.

Rolls Royce Phantom I

An de fabricație: 1925
Detalii: Model construit la fabricile Rolls Royce din Derby (Marea Britanie) şi din Springfield (SUA), fiind realizate 3.512 unități. Până prin anii '50, Compania Warner Brothers a folosit Rolls Royce Phantom I în mai multe dintre filmele sale clasice.

Rolls Royce Phantom II

An de fabricație: 1930
Detalii: Model dezvoltat la vila din Franța a lui Henry Royce, unul dintre fondatorii companiei Rolls Royce. A fost al treilea şi ultimul model cu 40/50 CP, fiind o mașină deosebită în privința designului și a execuției. James Bond, interpretat de Roger Moore în 1983, conducea un Rolls Royce Phantom II.

Rolls Royce Phantom III

An de fabricație: 1937
Detalii: Mașina i-a fost livrată lui Sir John Leigh din Londra în martie 1939, fiind printre ultimele modele Phantom III fabricate. Proprietarul a păstrat-o până în 1953. La sfârşitul anilor '70, a fost complet restaurată. Interiorul e extravagant, echipat cu un ceas Cartier, o măsuţă de toaletă pentru doamne şi un dulăpior de cocktail pentru domni.

Rolls Royce Phantom IV

An de fabricație: 1950
Detalii: E cel mai exclusivist model construit de Rolls- Royce. În „Colecția Țiriac” sunt două modele. Cel verde l-a avut ca prim proprietar pe Aga Khan al III-lea, al 48-lea Imam al comunităţii Nizari Ismaili. Celălalt, indigo închis, a fost deţinut anterior de Ernest Hives, directorul Rolls Royce, apoi de Ducesa de Kent. În perioada 1950-1956 s-au produs numai 18 astfel de mașini, dintre care azi au mai rămas doar 16.

Rolls Royce Phantom V

An de fabricație: 1960
Detalii: Exemplarul din „Colecția Țiriac” a fost finalizat pe 23 martie 1960 şi a fost cumpărat de Sir Elton John pe 25 mai 1990. Acesta a comandat vopseaua roz cu alb şi interiorul asortat. Regina Mamă şi Regina Elizabeta a II-a au folosit Phantom V ca maşină oficială de stat până în 2002. Regele Olaf al V-lea al Norvegiei a folosit un model din 1962 şi, de asemenea, preşedintele iugoslav Tito a deţinut un Phantom V. Și celebrul John Lennon a avut un Phantom V, vopsit în stilul căruţelor de romi.

Rolls Royce Phantom VI

An de fabricație: 1972
Detalii: Au fost fabricate doar 374 de mașini din acest model. Cel din „Colecția Țiriac” a fost în proprietatea unei prinţese din Orientul Mijlociu. Are geamuri electrice, banchetă spate electrică, televizor alb-negru, radio FM și aer condiţionat separat pentru compartimentul din faţă şi cel din spate, dar și un sistem de comunicare interioară prin telefon.

Rolls Royce VII

An de fabricație: 2003
Detalii: Mașina roșie din „Colecția Tiriac” este deocamdată în revizie tehnică. Phantom VII este primul realizat după ce BMW a achiziționat dreptul de a utiliza numele și sigla Rolls-Royce, în 1998. Din 2003, a fost singurul model produs de Rolls Royce până în 2009, la lansarea lui „Ghost”. Phantom VII a revigorat brandul Rolls Royce ca producător de mașini de lux. z

Îi lipsește Phantom VIII din colecție

Aflat deocamdată pe lista de achiziții viitoare a lui Țiriac, modelul Phantom VIII a fost lansat oficial în iulie 2017. Are o serie de îmbunătățiri tehnice și de design față de tiparul anterior. Sistemul de suspensie e legat de o cameră montată în spatele parbrizului, având misiunea de a scana drumul spre a îmbunătăți calitatea călătoriei. A fost desemnată "Mașina de Lux a Anului" la Top Gear 2017. 

Vezi și:

EXCLUSIV, VIDEO+FOTO Ion Țiriac, la 80 de ani » Interviu-eveniment cu cel mai bogat român: „Adevărul e că împlinesc 160 de ani”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.