Telekom fierbe în suc propriu și își pregătește retragerea din România.
În spate, pârjol și calcule disperate.
De 3 zile, Liga 1 și FRF sunt ochii pe conturi. „Ne trimite Telekom la muncă? Sau mai așteptăm tranșele obișnuite?”
Telekom alimentează o bună parte din banii care vin la cluburi, pentru că, de exemplu, veniturile Ligii 1 vin în proporție de aproape jumătate din drepturile TV. Efortul propriu al cluburilor este să cheltuiască acești bani. Tot Telekom vine cu 1 milion de euro pe an la FRF. Oprirea bruscă a robinetului va da peste cap planurile lui Răzvan Burleanu și nu numai.
Ce e de făcut? Simplu, românește: se caută vinovații.
Înainte ca lumea să-și aducă aminte că statul deține 45,99% din acțiunile Telekom România, ministrul Alexandru Petrescu de la Comunicații zice că nu ordonanța lăcomiei e de vină pentru posibila retragere Telekom. Nu, piața și viața sunt de vină.
Lăcomie! Ăsta este de fapt cuvântul cheie.
Să ne amintim că Ordonanța de Urgență 114 – supranumită chiar de inițiatori Ordonanța lăcomiei - cu toate modificările și toate supărările ANCOM, impune o taxă de 3% pe cifra de afaceri în telecomunicații.
Cei 3 mari de până acum – Orange, Vodafone și Telekom – au avertizat Guvernul că trecerea la tehnologia 5G este amenințată de ordonanța lăcomiei. Guvernul a mers precum precum soldatul sovietic, înainte.
Acum, vedem că lucrurile erau de fapt mult mai grave. „Lăcomia” a fost doar picătura care a umplut paharul. Telekom avea încă din 2017 dificultăți financiare pe piața din România, deși investițiile pentru cucerirea pieței erau tot mai mari.
Când pe orice piață a oricărui produs dispare unul dintre furnizorii importanți, consumatorii suferă. Nu este o metaforă, este o urmare logică: produsele vor fi mai scumpe sau nu se vor găsi foarte simplu. Apropierea de monopol este coșmarul liberalismului economic. Chiar Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, spunea mai demult că nu și-ar dori ca unul dintre operatorii din telecomunicații să se retragă.
Iată că acum se întâmplă. Într-o economie de piață funcțională, tocmai piața reglează lucrurile și după un seism important. În România însă, guvernanții au vrut dintotdeauna să aibă ei ultimul cuvânt, nu mecanismele firești de cerere și oferă. Au intervenit ca să umple visteria secată de cheltuielile exagerate ale statului. Iar acum se spală pe mâini.
Dacă Telekom se înțelege cu Orange și RCS-RDS, Orange va avea peste 14 milioane de clienți pe mobil, cu 40% mai mult decît al doilea competitor, Vodafone. Iar RCS va depăși 13 milioane de clienți adunați pe telefonie mobilă, fixă, cablu și internet.
O să fie bine?
Greu de spus, sigur nu pentru toată lumea.
Știu însă că domnul Alexandru Petrescu e acoperit de hârtii.
Precum Piedone după Colectiv.
{{text}}