Se anunță o surpriză uriașă, în fața căreia PSD reacționează cu un discurs antieuropean! Rezultatul poate fi decis de faptul că, la fiecare doi votanți față de 2014 s-a adăugat încă unul astăzi!
Azi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a rostit o frază nebăgată în seamă la adevărata ei duritate și periculozitate. Nu doar pentru viitorul PSD, ci și pentru democrația românească. Chiar la ieșirea din secția de vot din București, premierul a spus: „A fi un bun român nu înseamnă un bun european. Am fost în Parlamentul European, ştiu care este mersul în PE”.
„Vorbele lui Dăncilă conțin reperele simbolisticii suveraniste a lui Marine Le Pen sau Victor Orban”, a observat Marina Popescu, cercetător în științe politice și fondatorul Median Research Centre, organizație de cercetare nonprofit.
Prin această declarație, PSD confirmă zvonurile tot mai apăsate ale faptului că va ieși din grupul socialiștilor și se va orienta spre suveraniștii antieuropeni.
Dăncilă pornește de la ideea că „bunii români” privesc Europa cu suspiciune, pentru că, nu-i așa, cunoaștem care sunt blaturile și „mersul” în UE, unde sforile ar fi trase ca să-i defavorizeze pe români.
PSD-ul lui Liviu Dragnea a intrat cu această retorică șoptită în campanie, dar a făcut-o cumva la nivelul tacit și susurat al apei freatice.
Azi, Viorica Dăncilă a dat cărțile pe față, cu nervii evident la pământ în fața mobilizării uluitoare a electoratului.
În doctrina prezentă a PSD, „bunii români” și „bunii europeni” nu au loc în aceeași propoziție. Nu poți să fii și bun European, și bun român, zic ei, pentru că asta înseamnă o trădare a intereselor românești.
6,9 milioane de români au votat deja la ora 17.20. În acest ritm, se va ajunge în jur de 47% rată de participare, față de 32% cât a fost prezența la anterioarele alegeri europarlamentare! E o creștere de aproape 50%, uriașă la nivelul numerelor mari. Practic, la fiecare doi votanți de la alegerile europarlamentare din 2014 s-a adăugat încă unul astăzi.
Și este pentru prima oară când românii nu doar că egalează, ci vor depăși media de implicare electorală europeană, plasată la 42% în cazul alegerilor pentru Parlamentul European.
În plus, și în diaspora, până acum, au votat mai mulți oameni decât în turul doi al duelului Iohannis – Ponta, ceea ce va fi un record istoric.
Grație statisticii în timp real a Biroului Electoral Central, care s-a profesionalizat vizibil la nivelul raportărilor, oamenii au imaginea cutremurului care se anunță.
Cum se împarte votul între partide, vom vorbi după închiderea urnelor.
Numai că un răspuns îl avem deja. Implicarea e un vot acordat alegerilor europene în sine, un vot pentru Europa, un vot al bunilor români și buni europeni, deopotrivă.
Dragnea, Dăncilă și ceilalți suveraniști la „fără frecvență” s-au jucat cu focul. Au pus sub semnul întrebării beneficiile incontestabile ale aderării României la UE și au trezit un monstru. Milioane de oameni și-au văzut periclitat viitorul european și s-au așezat la coadă.
{{text}}