Fotbal   •   Liga 1   •   fcsb

EXCLUSIV Fostul preparator fizic al lui FCSB, Matteo Spatafora: "Steaua are nevoie de profesioniști, nu de persoane care lucrează acolo pentru că sunt prietenii altora!"

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  marţi, 28 mai 2019

Matteo Spatafora, fostul preparator fizic al FCSB, în prezent la campioana Greciei, PAOK, știe cum vicecampioana României poate câștiga un nou titlu de campioană după cinci ani de pauză în care Astra, Viitorul și CFR Cluj și-au adjudecat trofeul.

Vă mai aduceți aminte de Matteo Spatafora? Fostul preparator fizic al FCSB adus de Mihai Stoica și dat afară de Laurențiu Reghecampf? Și asta după luni bune de umilință în curtea Liceului "Mircea Eliade", locul unde erau trimişi cei care nu acceptă rezilierea contractului. 

Matteo a plecat din România în urmă cu doi ani, iar Răzvan Lucescu l-a luat imediat în staff-ul lui de la PAOK pe cel cu care a mai lucrat la echipa națională a României. Italianul a acceptat să vorbească despre performanța din Grecia, dar și despre FCSB! 

Are un mesaj pentru Mihai Stoica și știe de ce echipa nu mai câștigă titlul de patru ani. Recunoaște că urmărește meciuri din fotbalul românesc, că mai vorbește cu steliștii și detaliază cât de mult s-a schimbat pregătirea fizică în ultimii ani.


- Sunteți campion al Greciei și câștigător al Cupei cu PAOK! Cum vă simțiți după un an minunat?

- Chiar a fost minunat! O echipă fantastică, imensă, cu jucători senzaționali, un antrenor grozav, un adevărat profesionist și niște suporteri incredibili. Sunt mândru că am ajuns la un club ca PAOK, un loc cu adevărat special, în care se face doar fotbal. Am petrecut cei mai frumoși ani aici și sunt mândru și împlinit că am decis să lucrez din nou cu Răzvan Lucescu.



- Au fost cele mai frumoase momente din viață?

- Din punct de vedere profesional, clar, da! În România am câștigat doar Cupa, iar în campionat am ieșit pe locul 2. Când câștigi un titlu de campion este ceva incredibil! Performanța din acest an din Grecia va rămâne în istorie! Am câștigat campionatul și Cupa în Grecia, iar la sărbătoare a fost un show senzațional făcut de suporteri. Nu voi uita niciodată asta. Cine n-a văzut imaginile de la sărbătoare să le caute pe YouTube. Absolut colosal!

"Răzvan Lucescu e nebun la detalii! E un antrenor unic"

- Care sunt diferențele dintre campionatul din Grecia și cel românesc?

- Wow! Diferențele sunt mari. În România există jucători foarte buni, dar organizarea cluburilor nu este una foarte bună. Și nu există nicio organizare tactică, de aceea sunt atât de multe surprize în fiecare an. Fiecare meci se poate termina cu o surpriză. Nu câștigă neapărat echipele favorite din start. În Grecia există patru, cinci echipe foarte puternice care se luptă pentru titlu și pentru Cupă. Pentru a le câștiga ai nevoie să fii aproape perfect! Ați văzut că în acest sezon noi nu am pierdut niciun meci, în timp ce cei de la Olympiakos au pierdut trei meciuri! Așa s-a scris cea mai bună performanță din Grecia.



- Cât de mult s-a schimbat meseria de preparator fizic în ultimii ani?

- S-au schimbat foarte multe în ultimii 7-8 ani! Antrenamentele au ajuns la 70-80 de minute cu exerciții cu o intensitate mult mai mare decât cea dintr-un meci, dar totul este calculat. Acest lucru produce mult mai multe beneficii în performanța fizică și mai puține accidentări. Nu se mai folosesc greutăți imense, haltere sau alte chestiuni, care doar îți fac picioarele ca ale unui culturist. Nu te ajută cu nimic.



- Ce metode de pregătire se folosesc la PAOK, cum îi țineți pe jucători în formă?

- Toate antrenamentele noastre s-au bazat pe minge! Toate! Începând de la încălzire până la partea fizică. Evident, au contat discuțiile și lucrul cu antrenorul.



- Ce calități are Răzvan Lucescu față de restul oamenilor cu care ați lucrat?

- El este un om minunat și un antrenor foarte muncitor. Nu se oprește niciodată din citirea cărților, iar toată săptămâna studiază materiale video. Tot ce face echipa noastră, dar și adversarii. Tot ce facem în timpul săptămânii este pentru a pune la punct ideea tactică pe care și-o dorește pentru următorul meci. El e nebun la detalii! E un antrenor unic! Am lucrat cu antrenori buni, dar Răzvan este un om special. Acum, la PAOK, Diego Longo are grijă de partea defensivă, iar Cristiano Bacci se ocupă de loviturile libere.

"Nu câștigi campionate dacă faci doar TRX"


- La Steaua a fost o întreagă dezbatere cu pregătirea fizică atunci când erați acolo...

- Nici nu vrea să-mi amintesc! Dar am văzut că și după mine situația a fost una rea. Înseamnă că și alții au avut probleme...



- Zeci de antrenamente cu TRX te ajută ca jucător?

- TRX-ul te ajută doar pentru partea de fitness. Nimic altceva! O echipă nu poate câștiga ceva doar pentru că face TRX. La PAOK avem 2-3 TRX-uri în sala de gimnastică, dar jucătorii le folosesc foarte rar, doar atunci când au nevoie. Le evită. Vă garantez că să câștigi campionatul și Cupa în Grecia este mult mai dificil decât în România!



- Cantonamente lungi cu antrenamente grele sunt o cauză a formei slabe a jucătorilor în startul sezonului?

- Cu siguranță! Majoritatea echipelor trebuie să fie în formă într-o perioadă de cinci, șase săptămâni ca mai apoi să fie pregătite timp de zece luni. Să fie la o condiție cât mai bună în timpul campionatului. Dar dacă toată lumea face antrenamente grele, cu siguranță e nevoie și de recuperare. Jucătorii nu se pot recupera înainte de startul sezonului, iar condiția fizică scade. E nevoie de o odihnă, necesară pentru corpul fiecărui fotbalist. Dacă toată lumea trage, trage și joacă la intensitate maximă, atunci pot apărea leziunile.



- Chiar, ați avut vreo accidentare gravă musculară la PAOK în ultimul sezon?

- Poate că am fost norocoși, dar am avut doar două accidentări musculare.



"Nu faci performanță dacă fumezi!"

- Cât de mult contează pregătirea fizică la o echipă?

- În fotbalul modern, asta este baza! Cu o condiție fizică foarte bună se pot câștiga meciurile. Nu se întâmplă asta de fiecare dată, dar la finalul sezonului asta face diferența. Cine rezistă cel mai bine din acest punct de vedere are cele mai multe beneficii la finalul unui campionat. Noi am rezistat și-am făcut-o foarte bine până la final.



- Poate un preparator fizic să menţină un jucător la greutatea optimă?

- Preparatorul poate să-i spună cum să o facă. Nu poate să stea și să-l urmărească la fiecare mișcare. Dar dacă jucătorul respectă regulile doar patru ore, pe care le petrece cu echipa, iar în restul timpului nu respectă nimic, atunci condiția lui fizică nu o să fie niciodată OK.



- Cât de important e pentru un jucător să nu fumeze, să nu bea alcool?

- Toate aceste lucruri nerecomandate fac condiția fizică și mai proastă. Dacă fumezi, nu joci la sută la sută din potențial, poate ajungi la 80 la sută din cât poți. Fumatul scade consumul de oxigen, alergi mai puțin, ai probleme. Fiecare face ce vrea cu viața lui, dar nu o să ajungeți niciodată la un nivel înalt dacă fumați.

"La Steaua am învățat doar cum să NU faci antrenamentele!"

- Să revenim un pic la FCSB. Cât de grea a fost perioada după ce ați plecat din România?

- Perioadă dificilă a fost doar la Steaua! Înainte și după mi-am iubit meseria și mereu am avut de câștigat.



- Ați mai ținut legătura cu cineva de la FCSB după ce-ați plecat de acolo?

- Cu câțiva jucători. Mai făceam câte un schimb de mesaje.



- Mihai Stoica v-a adus la FCSB, dar tot el nu v-a băgat în seamă atunci când ați fost dat afară. Regretați că ați venit atunci la FCSB?

- Nu regret nimic din experiențele mele. Am învățat doar cum să NU faci antrenamentele. Ha, ha, ha!



- FCSB nu câștigă campionatul de 4 ani, care credeți că e principala cauză?

- Steaua este atât de puternică în România încât trebuia să câștige campionatul de opt ori în zece ani. Dar ei au nevoie de un antrenor puternic, un nume mare! Un antrenor căruia trebuie să i se dea timp. Un antrenor cu experiență care crede că face echipa campioană! Un antrenor cu experiență mare la nivel european, care poate aduce idei noi, un mod de a gestiona echipa, de a ști cum să pună jucătorii pe teren. Steaua mai are nevoie de profesioniști în echipă, nu doar de persoane care lucrează acolo pentru că sunt prietenii altora! D-asta nu câștigă Steaua campionatul.

"Cel mai bun jucător român cu care am lucrat în România a fost Constantin Budescu! Am mai lucrat și cu Răzvan Marin când era la naționala Under 19, un fotbalist incredibil, extrem de talentat"

Matteo Spatafora, preparator fizic PAOK



"Mă uit, evident, la meciurile din fotbalul românesc, pentru că știu foarte mulți jucători. Îmi place că lumea lucrează diferit și așa a reușit Viitorul să câștige campionatul!"

Matteo Spatafora, preparator fizic PAOK



"Îmi place România și sunt șanse să mă întorc acolo. După ce-am făcut eventul cu PAOK, am fost câteva zile în România cu familia. O să mai vin în România peste câteva luni, când jucăm amicalul cu U Cluj"

Matteo Spatafora, preparator fizic PAOK



"Nu am văzut în viața mea un preparator fizic care să alerge cot la cot cu jucătorii, precum Matteo! El pleca de la hotel și alerga până la terenul de antrenament, în timp ce echipa venea cu autocarul"

Cristiano Bergodi, antrenor FC Voluntari

Cine e Matteo Spatafora

  • s-a născut pe 1 aprilie 1976, în Chiavari, Italia
  • are un master de preparator fizic obținut în cadrul Universității "Claude Bernard", din Lyon, dar și unul obținut la Coverciano. În plus, deține licența de antrenor UEFA B
  • a debutat în carieră la AC Caperanese, în 2004, după care a fost preparator fizic la Virtus Entella, din 2007 până în 2009, când a ajuns în România, la Craiova. Apoi la Urziceni, Chiajna, Rapid și Astra, cu ultima câștigând Cupa României și Supercupa, ambele în 2014, chiar împotriva Stelei
  • în iunie 2016 a acceptat postul de preparator fizic la Steaua și a plecat după un an

Preparatorii Stelei din ultimii 7 ani

Perioadă / Preparator

ianuarie 2017-prezent Marian Lupu (român)

iunie-decembrie 2016 Matteo Spatafora (italian)

decembrie 2015-iunie 2016 Thomas Neubert (neamţ)

iulie-decembrie 2015 Ciprian Prună (român)

iunie 2015 Nikos Karydas (grec)

iulie 2014-iunie 2015 Julian Jimenez (spaniol)

iunie 2012-iunie 2014 Thomas Neubert (neamţ)

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.