Mijlocașul de 20 de ani Marco Dulca are în părintele său, fostul fotbalist Cristi Dulca, un model în carieră și în viață. Fotbalistul lui Swansea a contribuit la calificarea la EURO U21, însă lipsește de pe lista convocaților lui Rădoi. Nu și-a pierdut însă optimismul.
- Marco, ai trecut peste accidentarea ce te-a ținut departe de teren la ultimele meciuri din campania pentru Euro 2019. Cum ești acum?
- Mi-am revenit complet. Joc constant, chiar dacă a fost destul de greu la început. Am acceptat ușor ideea că sunt accidentat, am zis că va trece repede, dar cu timpul a devenit tot mai greu. Mergeam 4-5 sau chiar 6 ore pe zi în sala de forță. Mi-am pierdut puțin mințile... Vedeam colegii de la club, de la națională, cum jucau, iar eu stăteam pe margine. Bine că a trecut totul, iar din martie joc constant.
- Lipsești totuși de pe lista lui Rădoi.
- Mi-am dorit mult să fiu alături de băieți. Asta este, accept fără probleme. Mister a luat această decizie și nu am ce să schimb.
- Te-am văzut și la ultimele partide din calificări cum veneai în cârje alături de colegi...
- Da. Am fost pe gazon o bună perioadă, voiam să fiu lângă ei și pe finalul campaniei. A fost greu să merg la Cluj, pot spune că m-am certat cu antrenorii pe această temă, pentru că ei voiau să stau la Swansea să fac antrenamente, însă i-am rugat să mă lase, pentru că țin mult la echipa națională. M-au înțeles și m-au lăsat să fiu alături de colegi. Mă bucur enorm că au obținut această calificare.
- Te-ai gândit că accidentarea avută te va scoate din calcule pentru Euro?
- Sincer, da! Pentru că în aceste luni nimeni nu are voie să facă un pas înapoi. Fiecare trebuie să joace și să se antreneze foarte bine. Eu am fost pozitiv, mă bucur că am revenit, din păcate nu am reușit să fiu în lot.
- Te gândești la un transfer în Liga 1 în vară?
- Din câte am înțeles de la impresarul meu, Lucian Marinescu, a fost o discuție cu Universitatea Craiova vara trecută, discuție care nu s-a concretizat. Acum nu știu, am fost concentrat pe ce am avut de făcut la Swansea, ce va fi în vară vom vedea.
- Cum ți se par adversarii de la Euro?
- Toată lumea e speriată când vede Anglia, Franța sau Croația. Totuși, pe teren e altceva. Ai văzut și contra Portugaliei ce a fost. Am încredere în băieți și cred că pot face o figură frumoasă. E o realizare că suntem la European, băieții care merg acolo trebuie să dea totul pentru că pot obține mai mult.
- E al doilea turneu final pe care îl ratezi pe ultima sută de metri, îmi vin în minte imaginile cu tine plângând după meciul cu Ucraina la U19...
- Acela a fost un moment extrem de trist. Și acolo a fost un grup frumos, cu jucători talentați. Mă bucur însă că a venit această calificare la U21, pentru că sunt mulți care au făcut pasul de la U19 la U21 și acum nu s-a mai ratat.
Mare fan U Cluj
- Spune-mi 3 lucruri pe care lumea nu le știe despre tine!
- Primul, faptul că sunt un înotător foarte bun. Am făcut doi ani de înot înainte de a mă apuca de fotbal. Chiar participam la concursuri și am luat locul 2 în județul Cluj. Sunt fan înfocat al Universității Cluj. Mergeam mereu în galerie și chiar și acum, când merg pe acasă, mă duc pe stadion, în galerie. Iar ultimul lucru, sunt foarte profesionist. Vin acasă de la antrenament, dorm o oră și jumătate, apoi îmi încep programul acasă cu abdomene, flotări și tot așa.
- Cea mai amuzantă întâmplare care-ți vine în cap din primii ani de fotbal?
- Aveam 6-7 ani, abia începusem fotbalul. Am fost într-un turneu cu juniorii lui U Cluj. Mi-a făcut mama bagajul, mi-a pus jambierii, șosetele, iar într-o parte mi-a pus ceva șosete de lână. Cum fac mamele, na! Erau mai groase, ca nu cumva să-mi fie frig. Iar eu am jucat tot acel turneu cu șosetele de lână. Nu mi-am dat seama ce trebuia să pun exact pe mine. În loc de șosete normale, am luat acele șosete de lână.
- O prostie pe care ți-o amintești mereu?
- Aveam 11-12 ani. Iar eu fiind fan înfocat al lui U Cluj, am luat un spray graffiti și am început să scriu pe gardul vecinului meu "Haide U!" sau "Universitatea Cluj". Tata m-a prins și nu vreau să spun ce scandal a fost în casa noastră. Acum sunt amintiri amuzante.
- E vreun coleg de la U21 pe care l-ai lua la orice echipă după tine?
- Cred că pe Alex Pașcanu. E un profesionist desăvârșit. Pune mult suflet în orice face și mereu ai ceva de învățat de la el. Stăm în aceeași cameră de fiecare dată când ne vedem la tineret. Ne înțelegem foarte bine. Și în Anglia ne vedem mereu când avem timp.
- Care e mai bun? Marco sau Cristi Dulca?
- Marco Dulca, bineînțeles! Glumesc... Tatăl meu a jucat la un nivel foarte înalt, a fost la Mondiale cu naționala, nu mă pot compara cu el. Am doar 20 de ani, mai am mult de muncit să ajung la nivelul lui.
- Regreți vreun lucru pe care ai aruncat mulți bani?
- Sincer, nu-mi prea pare rău atunci când îmi cumpăr ceva, dar uite, chiar nu demult am dat vreo 800 sau 900 de lire pe o pereche de pantofi, i-am purtat de vreo 2-3 ori și m-am plictisit de ei. Totuși, e un caz rar ăsta.
- Ce ai face dacă ai avea 100 de milioane de dolari?
- Pff, grea întrebare. Prima dată să-i am, apoi găsesc ce să fac eu cu ei. Nu știu, cred că jumătate i-aș da familiei, jumătate i-aș păstra eu și mi-aș continua viața ca acum, n-aș schimba nimic.
- Ce ai învățat și cât ai fost de afectat de problemele pe care le-a avut tatăl tău?
- Afectat nu pot să spun că am fost. Mama și tata nu îmi arătau că tata este bolnav. Aveam 10-11 ani atunci, țin minte că a venit într-o zi la mine și m-a întrebat ce aș face dacă el n-ar mai fi. Am început să râd, deși el avea această problemă. Totdeauna s-au ferit de mine, ca să zic așa. Am învățat să fiu mereu pozitiv, chiar dacă a avut această problemă de două ori în această viață, tata a fost mereu pozitiv. Țin minte că era antrenor la Delta Tulcea și făcea naveta Cluj-Tulcea, iar după meciuri venea direct la Cluj să facă tratament. Tatăl meu e un luptător!
- Care e cea mai mare frică a ta?
- Doctorii, spitalele. Locurile astea unde oamenii sunt bolnavi și lumea nu e deloc pozitivă. Chiar înainte de operația la picior spuneam că nu aș vrea să am niciodată în viața asta nevoie de spitale, de o intervenție chirurgicală. Dar uite că s-a întâmplat și eu încă am rămas cu această frică.
Cum caracterizează adversarii de la Euro 2019
- Anglia - "O cunosc foarte bine, cunosc jucătorii. E foarte puternică, mulți dintre jucători sunt din Premier League. E tare de tare, cum sunt și celelalte două, pentru că eu cred că adversarii noștri din grupă sunt în top 5 în Europa"
- Franța - "Contra lor am jucat acum 2 ani, la U18. Am pierdut 3-0. Mulți de acolo au urcat la U21"
- Croația - "Nu știu foarte, foarte multe. Dar uitându-mă pe lista convocaților, observ că sunt fotbaliști care evoluează la formații bune. Vedem și naționala mare unde este"
Tatăl său a învins de două ori cancerul
Cristi Dulca a fost diagnosticat cu cancer de două ori, la interval de 3 ani. Prima dată în 2008, apoi în 2011.
Prima dată a fost vorba despre cancer testicualar, apoi problemele s-au mutat mai sus, în zona abdominală. Fostul internațional a luptat de fiecare dată și a învins boala. În prezent, are 46 de ani și ultima dată a pregătit-o pe Energeticianul, în Divizia B, în 2018.
50.000 €e cota pe transfermarkt a mijlocașului român transferat în 2017 de Swansea de la U Cluj
{{text}}