Tomas Ryde revine mâine pe banca „naționalei” României cu prilejul „Trofeului Carpați” de la Brăila. Suedezul a mai antrenat România între martie 2015 și august 2016.
PREZENT
Naționala feminină a României s-a reunit la începutul acestei săptămâni la Brăila, acolo unde azi va debuta o nouă ediție a „Trofeului Carpați”. „Tricolorele” încep pregătirea cu gândul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, principalul obiectiv al federației.
După încetarea colaborării cu Ambros Martin, România a apelat iar la serviciile suedezului Tomas Ryde. Acesta cunoaște, în mare, lotul de jucătoare, deși acesta s-a schimbat considerabil în ultimii trei ani.
Suedezul nu le va mai găsi la lot pe Ungureanu, Brădeanu, Manea, Nechita, Szucs, Munteanu, Geiger, Chintoan cu care a lucrat în primul său mandat, și care s-au retras de la echipa națională sau chiar din handbal.
Ryde trebuie să construiască o nouă echipă competitivă, în jurul, "veteranelor" Neagu, Perianu, Chiper, Elisei, Dedu cu care a lucrat în în primul mandat.
Cinci debutante
Din lotul convocat la Brăila pentru "Trofeul Carpați", Tomas Ryde a mai lucrat doar cu 7 jucătoare din 21: Dedu, Perianu, Tănăsie, Pintea, Udriștoiu, Zamfirescu, Pristăvița. Sunt și câteva jucătoare care vor debuta în echipa României dacă vor intra pe teren, precum Ana Maria Măzăreanu, Daria Bucur, Ionela Leuștean, Alina Vătu sau Claudia Constantinescu.
Ryde are oarecum timp să formeze o echipă, România neavând niciun meci oficial în această vară, fiind calificată direct la Mondialul din decembrie. Va trebui însă să pornească în toamnă în preliminariile Euro 2020 și, mai important, să creioneze lotul pe care se va baza la turneul olimpic de anul viitor.
Până atunci, vor fi refăcute și Neagu, Buceschi, Chiper sau Elisei, handbaliste care în mod normal nu pot lipsi din echipa României.
TRECUT
Bronz la Mondiale, calificare la JO
Tomas Ryde a preluat "naționala" României în martie 2015 și a debutat tot la o ediție a "Trofeului Carpați", de la Cluj Napoca. El a învins atunci Brazilia (27-19), campioana mondială în exercițiu. În cel un an și jumătate petrecut la conducerea "naționalei", Ryde a făcut lucruri bune, dar au fost și meciuri de care nu prea ai cum să-ți aduci aminte cu plăcere.
În primul rând, la Mondialul din Danemarca 2015, echipa pregătită de Tomas Ryde și Costică Buceschi a cucerit medalia de bronz după un parcurs incredibil. România a terminat grupa preliminară abia pe locul 4 și a jucat în „optimi” cu campioana mondială, Brazilia. A câștigat incredibil, la capătul unui meci senzațional. A urmat o altă victorie de efect cu Danemarca, în „sferturi” și calificarea în semifinale.
Norvegia a eliminat România în penultimul act, după prelungiri, dar România a cucerit bronzul după ce a câștigat finala mică a Mondialului, cu Polonia.
Tot la plusuri, "naționala" pregătită atunci de suedez a obținut în primăvara lui 2016 calificarea la Jocurile Olimpice, câștigând grupa din Danemarca.
Program prost, rezultate modeste
La minusuri poate fi trecută evoluția la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Deși pornea din postura de a doua favorită la titlul olimpic, după Norvegia, România a terminat pe locul 7! Debutul dezastruos cu Angola, 19-23, avea să coste scump echipa națională.
Toată lumea handbalului a vorbit atunci de programul prost de pregătire făcut de antrenorul suedez. „Tricolorele” au ajuns prea târziu în Brazilia și nu au avut timp să se acomodeze. În plus, în prima zi pe continentul sud-american, Neagu și compania au mers să viziteze Rio de Janeiro, Ryde renunțând la antrenamente și ședinte tactice.
La întoarcerea din Brazilia, Federația Română de Handbal a anunțat că a încetat, de comun acord, contractul cu Tomas Ryde, dar legătura s-a reluat în acest sezon, când nordicul a preluat și banca tehnică a vicecampioanei CSM București!
34 de jucătoare a folosit Tomas Ryde în primul său mandat. 20 de handbaliste au bifat cel puțin 10 de jocuri din totalul de 35
19 victorii, un egal și 15 înfrângeri e bilanțul României cu Tomas Ryde pe banca tehnică. În jocurile oficiale, au fost 14 victorii, un egal și 10 înfrângeri
Lotul României pentru Trofeul Carpați
- Portari: Dedu, Dumanska, Măzăreanu
- Extreme stânga: Florică, Tănăsie, Vătu
- Interi stânga: Perianu, Adespii, Constantinescu
- Centri: Zamfirescu, Pristăvița, Laslo
- Interi dreapta: Daria Bucur, Polocoșer, Alina Ilie
- Extreme dreapta: Ionela Leuștean, Udriștoiu, Seraficeanu
- Pivoți: Pintea, Băcăoanu, Ostase
Programul Trofeului Carpați
Mâine
15:00 Japonia-Angola
17:30 România A-România U19
Sâmbătă
15:00 România U19-Angola
17:00 România-Japonia
Duminică
15:00 România U19-Japonia
17:00 România-Angola
VEZI ȘI:
{{text}}