România se întoarce de la Europenele de la Lucerna cu 6 medalii, dar numai una de aur. În proba regină, 8 plus 1 feminin, „tricolorele” au cucerit a 9-a medalie de aur în ultimele 10 ediții.
Din cele 11 echipaje înscrise în concurs la campionatele continentale de la Lucerna, 9 au prins finala A, iar 6 au urcat pe podium. România a avut însă mult de așteptat pentru aur, singura medalie venind în penultima probă, de la barca feminină de 8 plus 1.
Fetele din barca de 8 plus 1 au salvat încă o dată onoarea delegației României, aducând singurul titlul european. Cu doar două fete și cârmaciul din echipajul care cucerea anul trecut aurul continental (Iuliana Popa, Beatrice Parfenie, Dana Druncea), „tricolorele” s-au descurcat de minune, deși în cursa pentru stabilirea culoarelor fuseseră abia a treia barcă!
Finala le-a adus însă „tricolorelor” o altă motivație. Media de vârstă a fetelor de la rame, undeva în jurul a 21 de ani, a fost de această dată un atu.
Cursa a fost extrem de strânsă, Olanda și Marea Britanie trecând înaintea româncelor la 1.000 de metri. Strocul Cristina Popescu a ridicat ritmul însă în a doua jumătate și România a trecut în frunte. A fost mult suspans până la finiș, româncele depășind la final Marea Britanie pentru doar 6 zecimi de secundă! Nici cât ai clipi o dată.
Pe patru în clasamentul pe medalii
O medalie de moral pentru Cristina Popescu (23 de ani), Amalia Bereș (21), Mădălina Cașu (20), Roxana Parașcanu (22), Betarice Parfenie (23), Iuliana Popa (22), Maria Rusu (19) și Roxana Anghel (21), ultimele două fete debutante la un Campionat European de senioare.
Înaintea de cursa lor, delegația "tricoloră" mai cucerise patru medalii de argint și una de bronz, România a terminat pe locul 4 în clasamentul pe națiuni, în spatele a trei puteri ale canotajului mondial, Germania, Olanda și Italia!
Urmează acum Campionatele Mondiale, 25 august-1 septembrie, la Linz (Austria), cea mai importantă competiție având în vedere că va fi criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo!
9 medalii de aur a cucerit România la Campionatele Europene cu barca feminină de 8 plus 1. În 2015, la Poznan, a fost singura ediție în care „tricolorele” nu au urcat pe prima treaptă, terminând pe 3
Blestemul continuă
Ziua de ieri nu a început deloc bine. În prima finală, dublele campioane mondiale Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au luat startul pe culoarul 6 și au respectat "tradiția" europeană. Româncele au pornit greu, au fost ultimele la jumătatea cursei și nu au reușit până la final să urce decât un loc, depășind doar Italia. E al treilea Campionat European în care Cozmiuc și Beleagă iau startul și tot al treilea în care nu reușesc să cucerească medalia. Anastasia Ianina și Alena Furman din Belarus au câștigat aurul continental, deși nu erau principalele favorite.
Frații de nebătut
A doua cursa a zilei a fost cea masculină de două rame, cu vicecampionii continentali Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă la start. "Tricolorii" au terminat pe doi, în spatele fraților croați Martin și Valent Sinkovici, așa cum s-a întâmplat și la Mondialele de anul trecut, de la Plovdiv. Campionii olimpici de la Rio de Janeiro au luat cursa pe cont propriu de la un capăt la altul și nu au mai cedat inițiativa. Românii au încercat să se apropie, dar le-a fost imposibil. "A fost o cursă dură. Croația a început foarte tare, am încercat să micșorăm decalajul, dar nu am putut. Suntem foarte mulțumiți de rezultatul obținut. Așa vom rămâne o echipă pe viitor", a declarat Ciprian Tudosă.
Ce argint tânăr!
Antrenorul coordonator al loturilor României, Antonio Colamonici, a schimbat bărcile pentru actuala ediție aproape în totalitate, la feminin. În cursa de două rame le-a înlocuit pe campioanele europene Mădălina Bereș și Denisa Tâlvescu cu mult mai tinerele de 20 de ani Adriana Ailincăi și Maria Tivodariu, foste campioane mondiale de junioare. Tâlvescu și Bereș au trecut în barca de patru rame alături de alte două canotoare consacrate, Ioana Vrânceanu și Viviana Bejinariu, componente ale bărcii olimpice de 8 plus 1 de la Rio! Adriana și Maria nu au înșelat așteptările și au urcat pe podium. La patru rame, feminin a fost tot argint. Probă olimpică la Tokyo 2020, cursa de patru rame se anunță una de mare interes. Rămâne de văzut pe ce se va axa România, pe un dublu și un patru foarte tare sau pe o barcă de 8 plus 1 în care va strânge tot ce are mai bun!
Singurul bronz
Ioan Prundeanu și Marian Enache, componenții bărcii de dublu rame, au urcat și ei pe podium pentru a doua ediție consecutivă. „Tricolorii” au prins de această dată locul 3, fiind depășiți de bărcile din Polonia și Elveția. Băieiții din barca de 8 plus 1 au terminat cursa de la Lucerna pe poziția a patra finala.
{{text}}