Liga 4

ANALIZĂ // Steaua l-a făcut mare ca fotbalist pe Marius Lăcătuș! Steaua l-a distrus ca antrenor! 

Marius Lăcătuș

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 04 iunie 2019

După o carieră excepțională ca fotbalist, în care a devenit numărul 1 în istoria roș-albaștrilor, Lăcătuș a "murit" ca tehnician, meserie în care nu a reușit nimic în aproape 20 de ani.

„Aici aveți jumătate din istoria acestui club”. Așa l-a prezentat Mihai Stoica pe Marius Lăcătuș, acum mai bine de un deceniu, în cadrul unui dineu înaintea unui meci al „militarilor” din cupele europene. Lăcătuș a fost un fotbalist fabulos pentru Steaua. Probabil jucătorul cel mai emblematic, peste alte nume grele precum Gheorghe Constantin, Țop Voinescu, Tudorel Stoica, Anghel Iordănescu, Sameș etc.

Pe cât de mare a fost însă Lăcătuș ca jucător, pe atât de mică a fost cariera lui de antrenor. Iar ultimul eșec, suferit pentru al doilea an la rând în calitate de manager de proiect la CSA Steaua, care n-a reușit promovarea din Liga a 4-a în a 3-a, înseamnă practic finalul drumului ca antrenor. Unul care a început acum aproape 20 de ani, dar pe parcursul căruia „Fiara” nu a reușit nimic notabil.

Singurele rezultate cât de cât bune sunt de fapt niște borne prea mici comparativ și cu ceea ce a fost el ca fotbalist, dar și cu ceea ce au reușit alți antrenori. Ca bile albe are calificarea în grupele Champions League cu Steaua în 2008, când a eliminat-o pe Galatasaray, 2-2 și 1-0, dar și accesul în finala Cupei României cu FC Vaslui în 2010, pe care însă a pierdut-o. De asemenea, are și un loc 1 bifat, doar că a fost în Divizia B, cu Poli Iași în 2013-2014, după care a fost îndepărtat.

Ultimii 2 ani s-a ocupat de proiectul CSA Steaua. A fost cel care a condus din punct de vedere tehnic echipa, iar eșecul a fost total. Doi ani la rând în Liga a 4-a, cu un buget record pentru acest nivel și de două ori a ratat accesul la barajul pentru eșalonul al treilea. 

11 echipe a antrenat Lăcătuș în cariera de tehnician: FC Național, Oțelul, FC Brașov, Ceahlăul, Inter Gaz, UTA, FCSB, FC Vaslui, ASA Tg. Mureș, Poli Iași și CSA Steaua

TOP 5 EȘECURI CA ANTRENOR

1. A ratat titlul în 2007-2008. A fost un sezon în care Steaua a pierdut titlul aproape exclusiv pe mâna deciziei antrenorului. Care la derby-ul cu Dinamo, unde Steaua avea nevoie de egal, l-a titularizat pe Nicoliță ca fundaș dreapta, mutare ce a facilitat succesul rivalei și direcționarea titlului către CFR.

2. A ratat primăvara Europa League în 2010-2011. Avea nevoie să nu piardă în ultimul meci, cu Napoli în deplasare. Cavani a marcat în minutul 90 și Steaua a ratat prezența în "16"-imi.

3. Locul 7 în 2008-2009. În returul sezonului a avut o prestație catastrofală la Steaua, iar echipa ajunsese pe locul 7. A fost demis cu 3 etape înainte de final.

4. Proiectul CSA Steaua. În 2 ani la clubul MApN-ului nu a reușit să câștige nici măcar campionatul Ligii a 4-a, deși bugetul clubului a fost în fiecare sezon unul demn de o formație care ar putea chiar spera la promovarea din Liga a 2-a în Liga 1.

5. A pierdut finala Cupei României în 2010. Era antrenor la FC Vaslui, iar în ultimul act a fost lipsit și de noroc. CFR s-a impus după loviturile de departajare.

CSA, buget cât Clinceni!

Ce ironie a sorții. CSA Steaua a avut un buget de aproape 400.000 de euro și a ratat promovarea în Liga a 3-a. În schimb, Academica Clinceni, club care e controlat din umbră chiar de Gigi Becali, a beneficiat de o sumă nu cu mult superioară. În jur de 500.000 de euro, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Clubul a promovat în prima ligă și a terminat deasupra unor grupări care au atins chiar și un milion de euro buget.

10 titluri de campion a câștigat Lăcătuș ca fotbalist, toate în tricoul Stelei, record absolut în fotbalul românesc

0 titluri de campion a câștigat Lăcătuș ca antrenor

11 trofee, altele decât titlul de campion, a mai cucerit Lăcătuș ca fotbalist, toate la Steaua

0 trofee are în palmares Lăcătuș din postura de antrenor

3 primăveri ale cupelor europene a bifat Lăcătuș ca fotbalist

0 calificări în primăvara europeană are Lăcătuș ca antrenor

83de selecții a bifat Lăcătuș în naționala României, fiind pe locul 10 all-time

0 mandate ca antrenor a avut Lăcătuș la vreuna dintre naționalele României

3 ani a jucat Lăcătuș la echipe din străinătate, în două campionate de top: Italia, la Fiorentina, și Spania, la Oviedo

0 experiențe ca antrenor a avut Lăcătuș în străinătate

VEZI ȘI:

Asociația Steliștilor dă din casă! Nereguli grave la CSA, dezvăluite de suporteri: „Sunt bani dați fără chitanță”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.