Formula 1

VIDEO Dramatism în Marele Premiu de Formula 1 al Canadei » Sebastian Vettel a trecut primul linia de sosire, dar a pierdut cursa: „Pe unde naiba era să mă duc?”

Foto: Guliver/GettyImages

Articol de Luminiţa Paul  —  duminică, 09 iunie 2019

Sebastian Vettel de la Ferrari a condus pe întreaga durată a Marelui Premiu de Formula și a terminat cursa pe locul 1, dar câștigătorul oficial a fost desemnat Lewis Hamilton de la Mercedes, din cauza unui incident în turul 48. 

Ceea ce s-a întâmplat în turul 48 a schimbat dramatic soarta cursei de duminică seară. Plecat din pole position în premieră sezonul acesta, Sebastian Vettel avea victoria la orizont, sclipind, când mai era ceva mai mult de o treime din întrecere.

Sub presiunea pusă în permanență de Lewis Hamilton, germanul a pierdut controlul, a ieșit în decor, pe iarbă, apoi a tăiat direct înapoi pe pistă, aproape azvârlindu-l pe britanic în parapet. O eroare care l-a costat 5 secunde de penalizare. Și, în cele din urmă, victoria.

„Avem o penalizare de 5 secunde”, i s-a transmis lui Vettel prin radio.

„Unde naiba se presupune că trebuia să mă duc? Aveam iarbă pe roți. Ne fură această cursă!”, a izbucnit, în replică, germanul.

La Radio BBC 5, fostul pilot Jolyon Palmer sprijinea decizia stewarzilor: „E o mare greșeală din partea lui Vettel, când nu era sub o presiune chiar atât de mare. L-a blocat complet pe Hamilton revenind pe circuit. Nu poți contesta penalizarea de cinci secunde”. Nu toată lumea a privit lucrurile în acest fel, dar rezultatul rămâne.

Pe finalul cursei, distanța dintre Vettel și Hamilton s-a micșorat tot mai mult. Mai erau 0,6 secunde înaintea ultimelor 5 tururi. Iar sancțiunea a desăvârșit deznodământul.

Deși a trecut linia de sosire primul, germanul va figura al doilea în clasamentul Marelui Premiu al Canadei.

„L-ai forțat să greșească”, i se spune prin radio lui Hamilton. „Nu e felul în care aș fi vrut să câștig”, răspunde el. „Nu, nu, nu, nu, nu, nu. Serios, trebuie să fii absolut orb, să-l las să treacă și să nu controlez mașina – unde mă puteam duce? E o lume greșită, nu e drept”, spumega Vettel.

CLASAMENTul cursei

Clasamentul la piloți ACTUALIZAT

1. Lewis Hamilton - 162 de puncte
2. Valtteri Bottas - 133
3. Sebastian Vettel - 100
4. Max Verstappen - 88
5. Charles Leclerc - 72

Clasamentul la constructori

1. Mercedes - 257 de puncte
2. Ferrari - 139
3. Red Bull Racing Honda - 110
4. McLaren Renault - 30
5. Racing Point BWT Mercedes - 17

DESFĂȘURAREA LIVETEXT a cursei

Urmărește AICI cursa liveVIDEO

FINAL DE CURSĂ! Vettel a terminat pe locul 1, dar a fost penalizat cu 5 secunde și va cădea pe locul 2, după Hamilton. Pe 3 s-a clasat Leclerc.

Turul 68/70. Vettel continuă să conducă, dar sunt doar cinci zecimi între el și Hamilton. De amintit că Vettel are o penalizare de 5 secunde, ceea ce înseamnă că acesta va cădea pe locul 2 la finalul cursei.

Turul 58/70. Vettel a primit o penalizare de 5 secunde pentru o ieșire nepotrivită în decor după un duel cu Hamilton.

Turul 48/70. Vettel greșește și e la un pas de un accident cu Hamilton, dar acesta din urmă frânează și evită un incident urât. Diferența dintre cei doi e de 8 zecimi. Pe 3 e Leclerc.

Turul 41/70. Clasamentul live: 

Turul 34/70. Leclerc a intrat și el la boxe. A avut un timp bun: 2.3 secunde. Lider în acest moment e Vettel, pe 2 e Hamilton, iar pe 3 e Verstappen, care n-a fost până acum la boxe.

Turul 29/70. Primele intrări la boxe! Vettel a intrat la schimb și în acest moment cursa e condusă de Leclerc. Hamilton e pe poziția a treia.

Turul 24/70. Lupta se dă în continuare între Vettel și Hamilton. Doar o secundă și opt zecimi sunt între cei doi. Leclerc e pe locul 3.

Turul 16/70: Clasamentul live: 

Turul 9 / 70. Steag galben. Lando Norris abandonează după ce i s-a rupt suspensia, apoi pneul i-a luat foc.

Turul 6 / 70

A început cursa! Vettel a plecat bine, Hamilton și-a păstrat și el poziția. Bottas e singurul care a încercat să atace, dar fără reușită. Top 5 a rămas neschimbat. Steag galben pe primul sector. Sunt 70 de tururi de acoperit.
A început turul de încălzire! Hamilton pare să aibă ceva probleme.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sebastian Vettel a plecat din pole-position, poziție pe care n-a mai ocupat-o de 17 curse. De pe locul 2 a plecat Lewis Hamilton.

Michael Schumacher e pilotul cu cele mai multe victorii în Canada, 7 la număr. Dintre cei aflați în activitate, Hamilton are trei succese, în 2007, 2010 și 2012.

calificările de ieri

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.