Rafael Nadal a trecut pe un regim care nu include carne pentru a scăpa de câteva kilograme și a nu-și mai solicita astfel genunchii. Gustarea din timpul meciurilor s-a modificat și ea.
Carierele jucătorilor de tenis s-au prelungit de câțiva ani buni încoace și mare parte a acestei schimbări se datorează grijii suplimentare pe care o au față de corpul lor.
Pregătire fizică, recuperare și dietă, trei direcții clare care au căpătat o atenție vie. Și care suportă periodic ajustări, uneori modificări care par detalii, dar care aduc diferențe semnificative în sens pozitiv.
Începând cu acest sezon, Rafael Nadal a intrat într-un proces de rafinament muscular, iar obiectivul este clar, acela de a evita pe cât posibil accidentările care i-au apăsat atât de mult cariera.
Cum majoritatea acestor probleme au afectat trenul inferior, în special genunchii, trebuia întreprins ceva în acest sens.
Soluția a fost adoptarea unei diete dedicate, care să ducă la pierderea câtorva kilograme, scrie cotidianul Marca. Formula care a dat rezultate, vizibile în deplasarea pe teren a lui Rafa mai ales la Roland Garros, are la bază orez, legume, pește și fructe de mare.
Toate acestea țin de dieta mediteraneană, urmată în special în Spania și Italia, care conține în plus carne albă și paste, mâncărurile fiind preparate cu ulei de măsline, dar care exclude carnea roșie, ouăle și dulciurile.
Gustarea din geantă: curmalele
Secretul bine păstrat stă însă în ceva ce Nadal aduce cu el pe teren la fiecare meci. În locul batoanelor sau gelurilor energizante atât de folosite în ultima vreme, el apelează la un anume fruct ca gustare în pauzele dintre game-uri. Este vorba despre curmale.
"Au un efect imediat și nu afectează stomacul", a explicat Angel Ruiz Cotorro, medicul Federației Spaniole de Tenis și, de asemenea, doctorul care l-a supravegheat pe Rafa pe parcursul carierei sale.
"De exemplu, batoanele energizante pe care le utiliza înainte au arome diverse și au apărut probleme stomacale. Nu mai este cazul acum".
Curmalele conțin zaharuri, vitamine și minerale precum potasiul și magneziul. Refac caloriile pierdute în timpul efortului depus în meci.
"I-am fixat un orar de consumare a lor, ideea e aceea de a mânca la fiecare 40 de minute. Uneori uită și trebuie să-i facem semne din tribună, să-i amintim. E foarte important să recupereze energie. Cu hidratarea nu ne facem griji, știm că sticluțele fac parte din rutina lui", a adăugat Ruiz Cotorro.
Și finalistul de la Paris, Dominic Thiem, a adoptat în urmă cu patru ani un regim diferit, în urma căruia a slăbit 4 kilograme și și-a modelat mușchii. În timpul turneelor, austriacul folosește o dietă pe bază de sushi. Pentru ambii, se vede că funcționează.
Cele mai multe ajustări
Novak Djokovici este jucătorul care a făcut schimbări drastice de dietă de-a lungul timpului.
Liderul mondial a simțit nevoia a-și curăța obiceiurile alimentare încă din 2010 pentru că randamentul său pe terenul de tenis era unul scăzut.
"Câștigam un turneu, apoi mă prăbușeam inexplicabil în următorul. Mă gândeam că problema mea nu e una de natură fizică, ci de natură mentală. Făceam meditație și yoga și mă antrenam câte paisprezece ore pe zi. Apoi am înțeles că lucrul greșit era felul în care mă hrăneam", spune Nole în cartea sa în care a detaliat regimul fără gluten.
Un regim pe care a trebuit să-l adopte pentru că suferă de boala celiacă, adică intoleranță la gluten. "Am început să mănânc alimente potrivite pentru corpul meu. Am slăbit de la 82 de kilograme la 78 și apropiații mei se îngrijorau în legătură cu acest aspect. Nu mă mai simțeam obosit însă, nu mai aveam probleme cu respirația. Alergiile au încetat, astmul a dispărut", scria Nole.
În 2015, Nole a mai scos ceva din regimul său și anume carnea. "De un an sunt vegan, mănânc pește doar din când în când", spunea sârbul în 2016. Adept al acestui stil de viață, el a deschis în Montecarlo un restaurant vegan numit Eqvita.
În 2018, când el și antrenorul Marian Vajda s-au reunit, acesta din urmă dezvăluia că l-a convins pe Nole să-și crească aportul de proteine din dietă prin introducerea mai frecventă a unor porții de pește.
Au încercat și alții
De-a lungul vremii și alți jucători au încercat dieta fără gluten, unii din motive de boală celiacă, așa cum sunt Sabine Lisicki sau Mike Bryan. "Nu mai consum produse lactate și cu gluten de multă vreme. Sunt foarte atent la dieta mea încă din 2003 încoace", spune Bryan, 40 de ani.
Alții au încercat-o pentru a-și îmbunătăți rezultatele sportive, dar nu a funcționat. Printre ei sunt Andy Murray, care s-a temut că va pierde din forță o dată cu topirea kilogramelor, Jo-Wilfried Tsonga, Tomas Berdych și bulgarul Grigor Dimitrov, care a spus că nu era bun pentru el un astfel de regim.
De nevoie și din solidaritate
Venus Williams a trecut la o dietă vegetariană după ce a fost diagnostică cu sindromul Sjogren în 2011, o boală autoimună. Sora sa Serena a încercat să fie alături de Venus pentru o perioadă, timp în care nu a mâncat carne.
"Am văzut multe beneficii în jocul și în corpul meu în aceea perioadă", a spus mezina. Serena a dezvăluit că în 2013, când s-a impus la Roland Garros, a urmat acest regim.
"Nu am reușit însă să mă țin pentru că nu pot fără carne de pui și fără tacos. Însă sunt multe lucruri pe care nu le mănânc, cum ar fi carnea roșie și alte lucruri dăunătoare", a spus ea.
Simona Halep: Sushi, paste și pizza
Simona Halep a fost întrebată și ea de mai multe ori despre obiceiurile sale alimentare. Fostul lider mondial a fost chestionată cum reușește să includă carbohidrații în dieta sa într-un mod sănătos.
"Mănânc sushi din când în când, dar doar California rolls, paste, fără sos, doar cu ulei de măsline și puțin parmezan din când în când", a răspuns ea.
Tipul de sushi pe care-l preferă românca conține orez, castravete, avocado sau crab. Când vine vorba despre hrană de după un turneu, românca spune că și-ar dori pizza în fiecare zi, dar că nu se poate.
În imaginea alăturată, Simona reface energia după un meci istovitor la Australian Open 2018 cu o farfurie cu paste.
{{text}}