Fotbal   •   Liga 1   •   DEZVĂLUIRI

Raport devastator WADA! Graziela Vâjială, fosta șefă a laboratorului antidoping, e acuzată că a mușamalizat moartea lui Patrick Ekeng: „Ca Mutko în Rusia!”

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 15 iunie 2019

Un raport secret al Agenției Internaționale Antidoping, făcut public de  SportsIntegrityInitiative.com, conține multiple capete grave de acuzare la adresa Grazielei Vâjială, șefă a laboratorului antidoping până în ianuarie 2019: „A distrus probe pozitive de dopaj, a încercat să mușamalizeze moartea lui Patrick Ekeng!”.

O investigație a WADA scoate la iveală, într-un raport secret, nereguli grave ale Agenției Naționale Anti Doping, în mandatul președintelui Graziela Vâjială, între 2005 și ianuarie 2019.

Laboratorul de la București e acuzat, printre altele, că a distrus probe pozitive în cazul a cel puțin trei atleți. 

În același raport secret intrat în posesia celor de la Sports Integrity se menționează că Valentina Alexandrescu, fost director general ANAD, aflată în continuare pe o altă funcție în cazul instituției, „a trecut cu vederea comportamentul neconform al președintei Vâjială din această perioadă”. 


PROCEDURĂ NECONFORMĂ ÎN Cazul Ekeng!

Raportul intrat în posesia Sports Integrity vorbește și despre o neconformitate apărută în cazul morții lui Patrick Ekeng. Vâjială i-a instruit pe membrii laboratorului să facă o analiză nevalidată științific.

Doctorița Cristina Stan a fost obligată să folosească metoda SAR-PAGE, una nevalidată de laborator până la data de 27 septembrie 2017. Analizele efectuate în cazul lui Ekeng au fost efectuate în mai 2016. Stan s-ar fi opus inițial, dar a cedat la presiunile lui Vâjială. 

Opinie Cătălin Tolontan despre cazul mușamalizării analizelor


La baza multor morții multor fotbaliști, în regim de maxim efort pe teren, stă dopingul. În cazul Ekeng nu s-a rostit această variantă până în acest moment, dar informațiile scoase vineri la iveală duc către o astfel de pistă.

Totul despre cazul morții lui Patrik Ekeng

Laboratorul de la București, SUSPENDAT în 2017

Conform unui raport secret intrat în posesia jurnaliștilor în 2018, angajații români ai laboratorului au acoperit probele pozitive a doi luptători români testați în aprilie 2016. Analiza făcută în laborator a depistat ingredientul activ furosemid, folosit ca agent mascat în doping și aflat de multă vreme pe lista substanțelor interzise.

Cu toate acestea, directorul laboratorului Valentin Pop nu a raportat descoperirea, ba mai mult a trecut în baza de date a WADA că probele au fost negative!

În urma unui denunț, inspectorii WADA au făcut o vizită inopinată la București pe 1 iunie 2016 și au confiscat probele. Peste doar o zi, investigatorii au descoperit că userul “valentin.pop”, folosit de directorul laboratorului, a intrat în baza de date WADA și a schimbat statusul probelor din “negative” în “aparente”. Vezi cazul pe larg AICI!

Într-un alt paragraf, taportul notează și că laboratorul din România a întârziat să raporteze faptul că nu are aparatura necesară pentru depistarea probelor pozitive cu meldonium. 

Alexandrescu E încă angajată Anad?

WADA a sugerat în mod specific ca cele două să fie îndepărtate din funcții, în urma dezvăluirilor investigației.

În ciuda acestui fapt, în momentul demisiei din funcție, Vâjială a declarat în presa din România că o face „din motive personale”. Imediat după pierderea funcției, a fost numită secretar de stat de premierul Viorica Dăncilă.

Mai mult, într-un protocol semnat de Cristi Balaj cu Ministerul Educației, Valentina Alexandrescu apare în continuare ca angajat al ANAD, într-o funcție de conducere!

Jurnaliștii de la Sports Integrity, care au dezvăluit azi raportul WADA, o compară în articol pe Vâjială cu Vitaly Mutko, fostul ministru al Sportului din Rusia, care, după ce a orchestrat în culise o campanie de dopaj la nivelul loturilor naționale, a fost numit viceprimier!

Gazeta Sporturilor va reveni cu reacții ale celor implicați.

Cine e Graziela Vâjială

Graziela Vâjială a ocupat funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping din octombrie 2005 până în ianuarie 2019, când a fost înlocuită de Cristi Balaj, după ce, anterior, a condus timp de 22 de ani Laboratorul de Control Doping din București.

A deținut mai multe funcții la nivel internațional, cum ar fi cea de președinte al grupului consultativ pe probleme educative din cadrul Grupului de Monitorizare a Convenției Anti-Doping a Consiliului Europei, apoi două mandate de raportor privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi al Comitetului Ad-Hoc pentru Agenţia Mondială Anti-Doping (CAHAMA) și nu mai puțin de trei mandate de vicepreședinte al Biroului Convenției internaționale împotriva dopajului în sport a UNESCO.

Gazeta a dezvăluit în februarie 2019, imediat după ce Vâjială avea să părăsească șefia ANAD, că laboratorul nu mai făcuse teste doping în Liga 1 de aproape un an, din aprilie 2018!

CITEȘTE ȘI:

Declarații-ȘOC în fața judecătorului ale unui doctor citat ca martor în cazul morții lui Patrick Ekeng: "Mai mult ne încurcau! Ce avea pe el nu era în niciun caz pentru tratament de urgenţă"

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.