România U21 a câștigat meciul de debut de la Euro 2019, contra reprezentativei U21 din Croația, scor 4-1, prin golurile lui Pușcaș (penalty), Ianis Hagi, Tudor Băluță și Adrian Petre, în prelungiri.
Care sunt concluziile după o partidă electrizantă?
1. Ianis Hagi peste tot
De la execuții rapide la pase decisive aproximative, de la un gol istoric la o bară zguduită după un efect moștenire de familie, Ianis Hagi a dictat TOT ce s-a întâmplat pe teren. Luptător, motivat, energic, Ianis a arătat cât de atractiv e fotbalul jucat bine. A suplinit momentele dese când România a cedat mijlocul terenului prin sprinturi rapide și combinații inspirate spre Man, Pușcaș, Ivan etc. A fost omul-cheie la finalizare, deși a scăpat destule baloane și s-a lăsat, uneori, dus de val. Dar Ianis a fost o gură de optimism pentru naționala noastră.
19 ocazii de gola avut România U21 contra Croației, față de 15 ale adversarilor. Ca posesie, ai noștri au avut mingea 46% din meci
2. Tudor Băluță, forța liniștită. Și Cicâldău
Pierduți în risipa lui Ivan, am putea fi păcăliți să nu îl remarcăm pe mijlocașul defensiv Tudor Băluță. Mai țineți minte pasa cu exteriorul spre Pușcaș, care a dus la lovitura liberă executată de Ianis în bară? Ce să mai zicem de gol, de sângele rece cu care și-a îngenuncheat adversarul direct? Directorul GSP Ovidiu Ioanițoaia sublinia cât pot profita tricolorii U21 de prezența la acest Euro, când cluburile vor sta cu ochii pe fiecare dintre ei. Brighton a rămas în Premier League, iar Băluță arată foamea necesară să se facă remarcat.
În aceeași notă, Cicâldău a alergat cât pentru două meciuri, iar mingile irosite ți le amintești doar dacă revezi meciul. A dat doza de prospețime de care aveau nevoie mijlocașii ofensivi pentru a pune presiune.
”Mijlocaș central cu exterioare, eu așa ceva nu am mai văzut. Cuplul Băluță-Cicâldău a fost imperial în fața apărării” Ilie Dumitrescu la TV Digi Sport
Nota 9,cea mai mare din echipa României U21, a primit-o Tudor Băluță. Ianis Hagi a fost notat cu 8
3. Apărarea lentă. Și ce s-a întâmplat la gol?
Nedelcearu și Pașcanu l-au lăsat liber în 20 de metri pe Vlasic, care a avut tot timpul din lume pentru a-și potrivi lovitura. În poartă, nici Andrei Radu nu a părut prea inspirat la reușita croaților, portarul celor de la Genoa având un timp mort când s-a lăsat spre balon, ceea ce a costat scump. De multe ori, apărarea a fost confuză în fața fazelor rapide din 16 metri, tricolorii fiind scoși ba de portar, ba de neinspirația croaților. Un plus a fost la fazele fixe, acolo unde gabaritul alor noștri a însemnat un zid în fața oricărei centrări.
4. Prea mult entuziasm?
Atmosferă incendiară, ritm sufocant. Cele 25 de grade din San Marino s-au simțit 30 la nivelul gazonului, dar jucătorii de ambele părți nu s-au menajat. Prima repriză a avut un ritm aiuritor, cu schimbări bruște de direcție a atacurilor și cu ai noștri forțând pe contraatac prin forța lui Pușcaș și tehnica lui Ianis Hagi.
Vedeta de la Viitorul a bălbâit câteva mingi din dorința de a face prea multe, mai ales la pasa decisivă, iar elevii lui Rădoi au risipit destule incursiuni care au însemnat efort consistent cheltuit.
E greu ca o generație tânără să își păstreze complet claritatea, mai ales că România U21 e la un Euro de tineret pentru prima oară după 21 de ani, dintr-o eră când Christina Aguilera era în top 10 Billboard cu „Genie in a bottle”. Dar poate acum, după debut, nu o să ne precipităm atât de mult în ocaziile imense.
5. E VAR-ul un atu (în special) pentru România U21?
Știți clișeul cu „jucătorii români tehnici, rapizi, dar fără fizic”? În epoca arbitrajelor video, poate fi un avantaj. Acțiunile rapide, la limită, cu hărțuirea apărărilor pot crea dubii suplimentare arbitrilor. Pușcaș a scos primul gol cu ajutorul VAR-ului după o acțiune de acest tip, iar Ianis sau Dennis Man au condus multe șarje ofensive capabile să agaseze adversarii. De văzut și infiltrarea rapidă a lui Adrian Petre, în prelungiri, cu gol perfect valabil, după o analiză de geometrie în spațiu a arbitrului!
De aceea, arbitrajul video ne poate fi aliat în această competiție!
*foto: captură TVR
4034de fani au venit să vadă România U21. Peste 3500 au fost români
CLASAMENT GRUPA C
PROGRAMUL GRUPEI C LA EURO U21 2019
Marți, 18 iunie
- 19:30 - ROMÂNIA - Croația 4-1
- 22:00 - Anglia - Franța 1-2
Vineri, 21 iunie
- 19:30 - ROMÂNIA - Anglia (Cesena)
- 22:00 - Franța - Croația (Serravalle, San Marino)
Luni, 24 iunie
- 22:00 - ROMÂNIA - Franța (Cesena)
- 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)
Citește și:
{{text}}