GERMANIA U21 - ROMÂNIA U21 // România U21 joacă azi cu Germania U21 în semifinalele Campionatului European de tineret, „tricolorii” fiind la 90 de minute de o performanță colosală.
- România U21 va juca împotriva Germaniei U21 în semifinalele EURO 2019, azi, de la ora 19:00, ora României.
- Partida se va juca la Bologna, pe „Stadio Renato Dall'Ara”
În plan sportiv, naționala lui Rădoi are multiple surse de motivație pentru a ajunge în finală: cotele jucătorilor pot „exploda”, aceștia au șansa să prindă transferuri la care nici nu visau în urmă cu o lună, iar fotbalul românesc poate să se ridice după o îndelungată perioadă de obscuritate.
GSP.ro a întocmit, totuși, și câteva borne care ar putea fi atinse în plan social în cazul accederii în finală, sau, mai mult, cuceririi trofeului.
1. „Factorul” Piața universității
A trecut mult timp de cand Piața Universității sau alte puncte fierbinți din Capitală n-au mai fost „lăcașul” unei bucurii colective provocate de o performanță sportivă. Mulți dintre noi, poate din aceeași generație cu băieții lui Rădoi, nici n-au prins așa ceva.
Măcar pentru o vară, să „eliberăm” Piețele de proteste și intervenții de orice fel, de mitinguri politice și discursuri electorale. Să restricționăm traficul și din alte motive si să ne bucurăm la fel cum am văzut pe YouTube!
2. „Baby boom” și la noi?
Mai suntem doar 19 milioane. Nu e puțin?
Fotbalul apropie. În 2016, după ce naționala Islandei a eliminat Anglia de la EURO, natalitatea din micuțul stat nordic a crescut vertiginos. Studiile au arătat că maternitățile din Reykjavík și din celelalte orașe islandeze au înregistrat un număr-record de nașteri, la nouă luni după victoria imensă care a trimis Anglia acasă.
Un alt caz celebru vine din Spania. Prin golurile sale decisive, cu Chelsea în Liga Campionilor, în semifinale competiţiei din 2009, şi prin cel din finala Campionatului Mondial din 2010, cu Olanda, Andres Iniesta a crescut rata natalităţii în ţara sa, iar copiii născuți au devenit cunoscuţi drept „Generaţia Iniesta”. „Sau Generația Baby-Boom”, așa cum au mai numit-o ibericii.
Deci, nu încercăm și noi? ;)
3. Goana după identitate
Că vrem sau nu să acceptăm, suntem cunoscuți în afara granițelor țării în special pentru magia Nadiei Comăneci, pentru geniul lui Hagi, pentru nonșalanța lui Ilie Năstase. Mai nou, pentru „fenomenul” Simona Halep. Și pentru Dracula, dar asta-i altă discuție.
De la Istanbul până la Bogota sau Tokyo, oamenii rostesc, pe dialectele lor, numele celor de mai sus atunci când sunt întrebați despre România. Dacă n-am avut pictori renascentiști sau actori de Holywood, identitatea ne-a fost creată și prin sudoarea marilor noștri sportivi.
Poate a venit momentul să lărgim lista și să ne raportăm mai mult către prezent, oferindu-le străinilor alternative atunci când sunt puși sa ne caracterizeze țara.
{{text}}