Formula 1

FORMULA 1 // Max Verstappen s-a impus în Marele Premiu al Austriei: „Conduci dur sau stai acasă!”

+3 Foto
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de Luminiţa Paul  —  duminică, 30 iunie 2019

FORMULA 1 // Max Verstappen s-a impus pe circuitul Red Bull din Spielberg după un duel încins cu pole position-ul Charles Leclerc.

Pe cât de adormitoare a fost cursa de săptămâna trecută, din Franța, pe atât de palpitantă s-a dovedit cea din Austria, cu un vârf al suspansului concentrat în ultimele tururi.

Acolo unde Verstappen a avansat formidabil, ajungând să se bată roată la roată și aripă la aripă, literalmente, cu Charles Leclerc.

Monegascul a pornit din pole position – pentru a doua oară în acest sezon, după Bahrein - și a părut că poate controla cursa, cu atât mai mult cu cât olandezul a avut un start slab și a picat de la 2 pe 7 în primul tur.

Cei de la Red Bull au avut însă inspirația de a-l chema pe Max la boxe 10 tururi mai târziu decât trecuse pe acolo Leclerc.

De pe poziția a patra, Verstappen a început drumul nebunesc al recuperării pentru a câștiga cursa. Pe pneuri mai proaspete decât ale celor din fața lui, el a condus rapid și abil, până când s-a apropiat amenințător de Charles.

Manevra prin care l-a depășit pe acesta a adus un vuiet din partea tribunei care strălucea în portocaliu.

Numeroși suporteri olandezi au venit să-l susțină pe Verstappen, iar felul în care acesta și-a dirijat monopostul i-a făcut să nu regrete alegerea de a-și petrece duminica în căldura teribilă de la Spielberg.

Max a încercat să treacă de monegasc, dar nu a reușit din prima, la a doua tentativă, în penultimul tur, a reușit, însă cu o mișcare controversată, pe care stewarzii au anunțat foarte repede că o vor cerceta.

„Condus dur sau stai acasă”

Olandezul a plonjat pe interior, nelăsându-i spațiu rivalului, care a alunecat în afara pistei. Așa și-a câștigat avantajul pe care nu l-a mai cedat până la final.

„E ori condus dur ori stai acasă. Iar dacă astfel de lucruri nu sunt permise în cursă, atunci trebuie să stăm acasă”, a declarat Verstappen, ușor înțepat, în interviul de după finiș.

„Cursa a fost bună, spre final am avut o degradare mai mare a pneurilor, așa că Max a revenit”, a explicat Leclerc.

Inițial, acesta a reacționat precaut în legătură cu incidentul. „Îi voi lăsa pe stewarzi să decidă. Eram pe exterior, ca în turul dinainte, când a fost perfect, mi-a lăsat spațiu cât o mașină – apoi însă nu a mai făcut-o, m-a împins în afară, așa că nu am avut șansa să revin. E păcat”.

Decizia a fost dezbătută mai bine de 3 ore, piloții au fost audiați, iar concluzia a fost că nu e necesară nicio penalizare. Rezultatul de pe pistă a fost validat după o așteptare plină de emoții, dubii și păreri exprimate peste tot.

Finlandezul a venit al treilea, iar britanicul a avut cea mai palidă apariție din 2019, zbătându-se pentru poziția a cincea. Peste două săptămâni, caravana se mută la Silverstone. Până atunci, multe lucruri de rumegat. 

Clasamentul etapei

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.