DINAMO // EXCLUSIV Gabriel Moura, fundașul brazilian adus de Dinamo de la Sepsi, a povestit că „mozaicul Doar Dinamo București” l-a convins să semneze cu roș-albii
Gabriel Moura se anunță prima opțiune de fundaș dreapta a "câinilor". Brazilianul de 31 de ani a impresionat sezonul precedent la Sepsi, iar Eugen Neagoe a insistat pentru apărătorul care a fost lăudat și de Mihai Stoica. Jucătorul carioca, muncitor pe teren, retras în viața privată, a povestit Gazetei Sporturilor cum a ajuns să îmbrace tricoul alb-roșu.
- Gabi, de ce ai ales să devii "câine roșu"?
- Este un nou capitol al vieții mele. Am ales Dinamo fiindcă este un nume mare în România, sper să am posibilitatea de a mă ridica la nivelul istoriei. Chiar cred că pot să contribui la ascensiunea echipei, să ne batem pentru titlu.
- Vezi că mulți coechipieri vorbesc de play-off, cei mai vechi se feresc să spună că Dinamo se poate lupta iar pentru câștigarea campionatului.
- Eu cred că trebuie să ne propunem să fim numărul 1, să luptăm, să ne focusăm pe acest detaliu. Eu nu pot spune că știu toată istoria clubului, dar am început să citesc și să aflu, mă ajută și fratele meu, care-mi trimite direct pe telefon articole și filmulețe. Așa am aflat o chestie care mi s-a părut foarte tare, amuzantă, dar serioasă, oricum ceva formidabil.
- Ce anume?
- Citeam despre rivalitatea cu Steaua sau cu FCSB și fratele meu mi-a trimis un articol cu poze despre un mozaic, coregrafie cum îi spuneți voi, făcut de fanii dinamoviști la un meci de Champions League al adversarilor. Cu cine era, chestia aceea cu numele clubului, cu "Doar Dinamo București"?
- În 2016, în preliminariile Champions League, cu Manchester City.
- Wow! Mi s-a părut tare de tot, mai ales că nu e vorba de un singur om s-o facă, era decupată parcă din filme. Da, grozavă păcăleală! Eu, când am citit, eram pe punctul să ajung la un acord cu Dinamo, mai aveam o ofertă și din Letonia, dar mi-am zis: "Gata, sunt hotărât, semnez cu oamenii ăștia! Dacă au suporteri atât de fanatici, e ceea ce-mi trebuie". Chiar nu știam de chestia asta cât am jucat la Sepsi.
Scenografia cu care dinamoviștii și-au luat prin surprindere marea rivală
"Fotbal de muncitor, departe de Copacabana"
- Prezintă-te, te rog, dinamoviștilor care nu te cunosc prea bine. Cum ai început fotbalul?
- Mai întâi, cu tata, ca orice băiat. Apoi, pe stradă, cu puștii de vârsta mea, pe teren cu piatră, pe maidan. Ore întregi. Ca orice copil. Așa mi-am făcut și primii prieteni. Eu sunt din Minas Gerais, departe de Rio, de Copacabana, de mare. E la 6 ore distanță de mers cu mașina. N-am învățat fotbalul pe nisip, am învățat fotbalul de muncitor. (râde) Poate de aceea n-am ajuns Ronaldo sau Ronaldinho. Am jucat la diverse echipe acolo, iar în 2013 am sosit în Portugalia.
- Cine visai să devii?
- Bine, am realizat devreme că nu pot fi el. Și nici nu e bine să faci obsesii. Idolul meu a fost Ronaldo "Fenomenul". Am jucat și mijlocaș, numărul 8, la juniori. Până când am fost trecut fundaș dreapta și-așa am rămas.
"Aveți o zonă de munte fantastică"
- Ce-ai văzut și învățat din România?
- Am văzut câteva locuri tare frumoase. Când jucam la Sepsi, locuiam cu soția la Brașov, la 20 de minute distanță de Sfântu Gheorghe. Munte, liniște, aer curat. Am fost la Râșnov, am văzut Poiana Brașov, Bran cu castelul lui Dracula, cu ocazia asta am învățat și legenda lui Dracula. (râde) Acum, nu știu cât este adevărat din ea... Sincer, mi-a plăcut enorm Brașovul, iar în Poiană e extraordinar.
- Bucureștiul ai apucat să-l vezi?
- O zi. Am fost un pic în centru, nu prea mult.
- Și?
- Doamne, mi-a ajuns... Ce aglomerat e! Câte mașini aveți? Oricum, e un oraș frumos din ce am apucat să văd.
- Mâncarea românească, pe cea ungurească, ai apucat să le guști?
- Nu prea, nu m-am băgat. N-am încercat sarmale sau gulaș sau altceva. Ori, dacă am făcut-o, poate că n-am știut. Mănânc pui sau carne gătită aproximativ la fel ca-n Brazilia.
Coman, Hagi și Florin Ștefan
- Românii cum ți se par?
- Oameni voioși. E mai greu la început, când ceilalți nu te cunosc. La Sfântu Gheorghe mi-a fost mai greu fiindcă nu prea vorbeau engleză sau spaniolă. Mi-a fost greu să găsesc apartament acolo, așa că am mers în Brașov. M-am adaptat până la urmă, eu veneam la ei, nu ei la mine.
- De ce ai ales să continui în România?
- Până la chestia aia cu mozaicul, coregrafia, am avut o ofertă și din Letonia. Soția va naște la Braga, ea e portugheză, vom avea o fetiță luna viitoare. A sosit oferta lui Dinamo, a contat mult și prezența antrenorului Neagoe, cu care am lucrat la Sepsi, m-a dorit și am rezolvat repede. A contat și istoria clubului, cu mulți fani, o oportunitate pentru mine de a crește în carieră.
- Care a fost cel mai greu adversar din România?
- Sunt mulți talentați. Mi-au plăcut în mod special Coman, Hagi și colegul meu de la Sepsi, Florin Ștefan. Trei fotbaliști foarte buni
"Sunt genul prietenos și familist. Motivația mea cea mare este să muncesc și să fac bani pentru familie, pentru fetița care se va naște luna viitoare. Deja am început să mă uit la familiile cu copii, iau lecții, sper să mă pricep și eu"
"Habar n-am ce-aș fi putut fi dacă nu deveneam fotbalist. Sincer, nici nu m-am gândit vreodată" Gabriel Moura
600.000 €este cota brazilianului pe transfermarkt
90%este procentajul minutelor jucate de Moura în tricoul lui Sepsi sezonul trecut, când a strâns 35 de partide în toate competițiile
7 cartonașe galbenea strâns sud-americanul pentru Sepsi în ediția precedentă
6 cluburiavea Gabriel în CV, înainte de Dinamo: Guaranyi, Mirandela, Penafiel, Gil Vicente, Anorthosis Famagusta și Sepsi
{{text}}