Sporturi   •   Ciclism   •   Turul Franței 

Războiul outsiderilor » Turul Franței începe azi să își aleagă câștigătorul dintr-un pluton din care nu va face parte marele favorit, Chris Froome

Articol de Mitică Docan   —  sâmbătă, 06 iulie 2019

Turul Franței începe azi, de la ora 12:55, pe Eurosport, să își aleagă câștigătorul dintr-un pluton din care nu va face parte marele favorit, Chris Froome. Trei outsideri se bat pentru tricoul galben: Romain Bardet, Geraint Thomas și Nairo Quintana.

Froomey, de 4 ori câștigător de tricou galben, s-a făcut zob în Criteriul Dauphiné, acolo unde și-a fracturat femurul, șoldul și câteva coaste. A fost o accidentare care a zguduit complet calculele pentru Marea Buclă, dar și o oportunitate pentru liderii de eșalon secund să își asume rolul de pretendenți reali la podiumul din Paris. Mai ales că și olandezul Tom Dumoulin, locul 2 de anul trecut, e forțat să spună pas, iar drumul până la Paris e plin de obstacole care pot face selecția. 

Trageți aer în piept: traseul e printre șoimi

Ca de obicei, distanța parcursă de rutieri este enormă. Sunt 3.640 de kilometri împărțiti în 21 de etape. Turul pleacă din Bruxelles, locul de naștere al (probabil) celui mai bun ciclist din istorie, „Canibalul” Eddy Merckx, la 50 de ani după prima victorie a belgianului, ajuns acum la 74 de ani. Se împlinesc și 100 de ani de la introducerea în cursă a tricoului galben, de lider în clasamentul general, o informație care se leagă tot de Merckx, care l-a purtat pentru un total de 96 de zile în carieră, record absolut în competiție. 


Prima etapă are 180 km și este o buclă în jurul orașului Bruxelles. Cei 176 de rutieri se vor bate, cel mai probabil, la sprint pentru primul tricou galben. Plutonul va intra în Franța în etapa a 3-a, după un contratimp individual de 28km care va decanta clasamentul general, după care se va îndrepta spre Munții Vosgi, cu Masivul Central, Pirineii și Alpii în cea de-a doua și a treia săptămână. 

Pe traseu sunt cățărări istorice, mai multe ca în alte ediții, precum Col du Tourmalet, Col d'Izoard, Col du Galibier sau Col d'Iseran, cel mai înalt drum pavat din Europa. Înainte de sosirea la Paris, pe 28 iulie, rutierii vor înfrunta o ascensiune pe Val Thorens, în etapa 20, o stațiune renumită mai mult pentru schi, la cota 2.365 de metri. E, fără dubii, un Tur care favorizează cățărătorii, acei rutieri micuți, capabili să ducă o viteză impresionantă pe cele mai dure pante. 

Cine sunt favoriții 

  • L'Equipe a ieșit pe prima pagină cu Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) și Romain Bardet (AG2R), sub care a titrat fără presiune: „Acum ori niciodată”, aluzie la faptul că niciun francez nu a mai câștigat Turul de la Bernard Hinault încoace, în 1985. Judecând profilul Turului, așteptările publicului din Hexagon sunt imense. 



  • Geraint Thomas (Ineos, fostă Sky), câștigătorul de anul trecut, nu beneficiază de favoruri din partea conducerii, chiar dacă Froome a fost nevoit să se retragă. Britanicul în vârstă de 33 de ani e forțat să împartă șefia echipei cu senzaționalul Egan Bernal, columbianul de 22 de ani câștigător în Paris-Nisa și Turul Elveției. 



  • Un alt columbian interesat să contrazică specialiștii va fi Nairo Quintana. Echipa lui, Movistar, a venit împănată de lideri, cu Valverde și Mikel Landa pe lângă „Condorul Anzilor”, o strategie dezastruoasă în trecut pentru spanioli. „Cred că Quintana nu va lua niciodată Turul Franței”, a avertizat Greg LeMond. La 29 de ani, după 3 podiumuri la Paris, columbianul se poate folosi de altitudinile imense din această ediție de Tur ca să obțină primul tricou galben. Sau poate să piardă răbdarea tuturor. 

Un „Canibal” a înghițit un sport

Merckx a fost activ între 1965 și 1977 și a reprezentat pentru ciclism ce sunt Pele, Messi și Zidane pentru fotbal, numai că adunați. De 5 ori câștigător și în Turul Franței, și în Turul Italiei, „Canibalul” a dominat cu o autoritate înfiorătoare. De unde porecla? Jurnalistul Daniel Friebe a dezvăluit: fetița unui coechipier și-a întrebat tatăl ce se întâmplă, de ce câștigă doar Merckx? Așa e el, nu lasă pe nimeni, a venit răspunsul. „Atunci, e un canibal”, a replicat fetița contrariată.

„Ce am câștigat eu încape într-o pungă de mers la piață în comparație cu ce a făcut Merckx. Nimeni nu are cum să-l egaleze”

Sir Bradley Wiggins, câștigător Turul Franței 2012

525 de victoriiare în carieră Eddy Merckx, între care 11 Mari Tururi și 19 „Monumente”, ambele recorduri absolute. În comparație, Contador a câștigat 68 de victorii, 7 Mari Tururi și niciun „Monument”

1969este singurul an din istorie când un ciclist, Merckx, a câștigat tricourile de cel mai bun cățărător, pe puncte și clasamentul general în Turul Franței

75.000 de oamenil-au aclamat pe Merckx, în piața centrală din Bruxelles, la prezentarea oficială de joi a echipelor care participă în Tur

22 de echipevor concura în Tour de France 2019

2.300.000 €este bursa totală de premii la această ediție, câștigătorul în clasamentul general urmând să încaseze 500.000 de euro 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.