Simona Halep (7 WTA, 27 de ani) și Serena Williams (10 WTA, 37 de ani) se vor duela azi în marea finală de la Wimbledon 2019.
- Finala dintre Simona Halep și Serena Williams se joacă sâmbătă, de la ora 16:00;
- Partida Halep - Williams va putea fi urmărită liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Eurosport.
Când Simona Halep a câștigat Roland Garros, în 2018, se adresa chiar de la aeroport autorităților, de la înălțimea celui care are și putere de convingere (așa speram cu toții):
„Mi-aș dori foarte mult să avem o arenă frumoasă, unde pot să mai joc și eu. Sper să se facă posibilă această treabă, iar acest trofeu să aibă o greutate pentru cei din conducere. Îmi doresc ca acei copii care sunt motivați și inspirați de aceste rezultate să aibă posibilitatea să crească într-un mediu frumos, într-un mediu mare, pentru că nu este ușor să pleci de pe un teren mic și să ajungi pe aceste arene, să joci în fața atâtor spectatori”.
Erau printre primele cuvinte de la aterizare, la Aeroportul Otopeni. Da, e adevărat, cererea începuse de la susținerea schimbării proprietarului Arenelor BNR, grav afectate de trecerea timpului și de indecizia oamenilor. Însă nici uriașa victorie a Simonei, nici presiunea lui Țiriac însuși nu au adus nici măcar un studiu de fezabilitate pentru un teren de tenis. (Țiriac și-a luat chiar și turneul în sacul de tenis și a plecat cu el la Budapesta).
Când Simona Halep a ajuns în semifinale de la Wimbledon, în 2019, a fost nevoită să explice că se simte foarte bine pe iarbă, chiar iubește iarba. Deși în țara ei aproape că nu există.
Am înțeles, investiția în sport reprezintă o muncă de sisif pentru autorități, ceva ce trebuie combătut din fașă. Dar cu iarba ce ați avut?
În țara în care să calci pe iarbă era la fel grav precum încălcarea codului penal, iarba a fost un vis pentru cei mai mulți orășeni veniți din comunism sau pentru copiii lor. Vă mai amintiți că singurul doctor ales primar, înainte de fi acuzat de para-ndărăt, a „liberalizat” mersul pe iarbă în capitala României – atenție, țară deja membră în UE – abia în 2012?
Atunci, cum să te mai întrebi dacă avem terenuri compatibile cu competițiile de tenis, când abia am pășit pe iarbă?
În țara unde fotbalul e rege, adică teoretic sunt multe terenuri cu iarbă, e aproape imposibil să găsești un teren care să reziste și la fotbal și la ploaie, de exemplu. Poate din cauza asta, în mintea multor români, terenul de iarbă e sinonim cu dezastrul de după ploaie, cu smocurile smulse de crampoane și „deșertul” după o săptămână de secetă, cu noroiul din fața porții.
„Iarba este bună doar pentru vaci” poate fi expresie din structura celor care visează doar betoane. Cei care construiesc doar pentru bancheri, nu pentru oameni, și ocupă orice bucățică de teren „verde”.
În templul tenisului, All England Club, construit acum 142 de ani, pe vremea imperiului britanic, câștigă doar cel care știe să facă față și presiunii teribile. Presiune generată și de generațiile care au privit iarba din spatele gardurilor. Cum, chiar și președintele Iohannis joacă tenis? Și, ce-i cu asta? Poate îi place mai mult golful.
Simona Halep, din țara fără iarbă, împarte cu noi aerul tare al performanței și pe cel al lojei regale. După 43 de ani de când alt român, Ilie Năstase, a făcut-o tot în ultimul stadiu al competiției.
Da, turneele de tenis pe iarbă nu se opresc în Munții Banatului, la Gărâna.
Acum avem și iarba din Londra.
{{text}}