Europa League

MILSAMI ORHEI - FCSB // GALERIE FOTO Reportaj GSP din „Monaco al Moldovei”, oraș etalon al luptei împotriva rusificării, abia scăpat din stăpânirea unui controversat om politic

+41 Foto
Reportaj GSP din Orhei // foto: Dumitru Angelescu

Articol de Justin Gafiuc  —  miercuri, 17 iulie 2019

FCSB va căuta mâine calificarea într-un oraș cu rădăcini ancestrale, bastion estic al fortificațiilor lui Ștefan cel Mare, punct de rezistență în fața rusificării și abia scăpat din ghearele lui Ilan Șor, afaceristul care se lăuda ridicol că face Orheiul să rivalizeze cu Principatul monegasc. 

  • Milsami Orhei - FCSB se joacă joi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV
  • Justin Gafiuc și Dumitru Angelescu (foto) sunt în Republica Moldova, de unde transmit cele mai noi informații despre returul Milsami - FCSB

Situat la 50 km de Chișinău și 511 km de București, Orheiul, orașul în care FCSB va căuta mâine calificarea în turul următor Europa League, respiră profund românește în inima Basarabiei. E unul dintre locurile în care oamenii s-au opus constant procesului de rusificare, iar istoria rezistenței aici e plină de episoade tulburătoare și de însemne care marchează vechile sau noile rădăcini ale spiritului național. Firește, românesc!

Elita arcașilor lui Ștefan

Umbra lui Ștefan cel Mare se simte în fiecare ungher, căci domnitorul transformase cetatea Orheiului într-un bastion de pază în fața hoardelor tătare, punct de sprijin pe linia Hotin – Cetatea Albă împotriva năvălirilor din Răsărit. Iar în armata voievodului, fiii Orheiului erau considerați cei mai vajnici arcași.

Vechiul târg a fost însă distrus la 1499, ars din temelii, iar așezarea s-a strămutat la circa 20 km mai departe, pe laturile de azi ale urbei, care a cunoscut un alt moment de înflorire sub domnia lui Vasile Lupu (1634-1653), a cărui statuie semeață tronează acum în centrul Orheiului pe soclul ocupat vremelnic de Lenin, semn al încă unei victorii a românismului.


Statuia lui Vasile Lupu domină orașul

„Orhei Land”, parcul de distracții din bani jefuiți

Orheiul numără puțin peste 33.000 de suflete, cam cât Câmpina sau Pașcani, iar cadrul natural al localității, situată între dealuri, îi oferă un aer pitoresc. Pe stradă domină limba română, autobuze sau mașini vechi încă se plimbă prin oraș, tricolorul flutură în multe puncte alături de steagul Moldovei și probabil nu e întâmplător faptul că inclusiv tribunele stadionului lui Milsami sunt construite în roșu, galben și albastru.


Stadionul are doar puțin peste 3.000 de locuri

Nu e chiar însă un „Monaco al Moldovei”, așa cum l-a numit pompos Ilan Șor, fostul finanțator al lui Milsami și om politic fugit recent din țară după ce coaliția cu „baronul” Vlad Plahotniuc a căzut, ambii fiind responsabili pentru devalizarea unor bănci de peste 3 miliarde de dolari.

Omul tocmai inaugurase cel mai mare parc de distracții din Moldova, „Orhei Land”, unde, spun localnicii, parte din banii furați s-au spălat într-o investiție îndoielnică.


*Parcul OrheiLand ar fi trebuit să transforme orașul într-o destinație turistică de nivel european

3 euro, echivalentul în monedă locală, leul moldovenesc, e prețul celui mai scump bilet la returul Milsami – FCSB

3.300 de locuriare stadionul din Orhei, unde ambele echipe vor veni doar pentru meci, restul programului desfășurându-se la Chișinău

Vezi și: FCSB // 9 jucători pe 3 locuri: FCSB, concurență uriașă în atac! Nou-veniții, șanse mici la titularizare

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.