Algeria e noua campioană a Africii, după ce a învins-o în finală pe Senegal, scor 1-0. Bounedjah a înscris cel mai rapid gol al competiției după numai 79 de secunde. Senegal rămâne iar fără trofeul continental.
Algeria ajunge rar în finala Cupei Africii, dar atunci nu o ratează. În 1990, a cucerit trofeul acasă, 1-0 în fața Nigeriei, după 29 de ani a învins cu același scor Senegalul, de care trecuse acum și în grupă. Tot cu 1-0.
Revelația turneului a survolat turneul până în sferturi. Patru victorii, golaveraj 9-0. A încheiat cu trei meciuri extrem de dificile, toate câștigate la limită: 4-3 la penaltyuri cu Côte d'Ivoire, 2-1 cu Nigeria (gol decisiv în minutul 90+5) și 1-0 cu Senegal în ultimul act.
O finală în care algerienii au marcat cel mai rapid și straniu gol al competiției (Bounedjah, după numai 79 de secunde, mingea sa fiind deviată și depășind portarul). La unicul șut reușit de jucătorii lui Djamel Belmadi întreaga partidă.
În rest, „vulpile deșertului” au fost vânate de senegalezi, dar cele 12 șuturi nu i-au ajutat pe Mané și coechipierii lui să egaleze. Nici VAR nu i-a ajutat. Arbitrul camerunez Alioum Alioum le-a dat penalty, retras ulterior, după ce a revăzut faza. Și „leii din Teranga” rămân fără trofeu. A doua finală pierdută.
Un tânăr de 21 de ani a fost MVP
Deși algerienii l-au avut căpitan la finală pe Mahrez, care a înscris și golul victoriei în semifinală, nu a fost ales jucătorul lui Man. City MVP-ul turneului. Tânărul Ismaël Bennacer, 21 de ani, mijlocașul crescut de Arsenal, vândut la Empoli cu un milion de euro și care ar putea fi transferat de Milan.
Ribery, la finală
Algeria a avut un suporter neașteptat la ultimul act de la Cairo. În tribune s-au aflat și Franck Ribery, venit pentru soția sa la finală. Wahiba e de origine algeriană.
{{text}}