Revelația săptămânii trecute, Patricia Țig a disputat finala de la București fără să aibă clasament WTA. La 24 de ani, mamă a unei fetițe, se consideră schimbată față de înainte de accidentări și naștere.
Două cariere diferite într-un interval de numai 5 ani și o schimbare pe care Pati nu contenește să o scoată în lumină. Aparent, noutatea e doar aceea că a devenit, în noiembrie trecut, mama unei fetițe, Sofia, împreună cu antrenorul și viitorul ei soț, Răzvan Sabău. În realitate, revenirea la tenis înseamnă mult mai mult pentru jucătoarea care va împlini 25 de ani peste câteva zile, pe 27 iulie.
Săptămâna trecută a reușit să dispute a doua finală WTA a carierei, la București, după 11 meciuri jucate în interval de 14 zile. Trei într-un turneu de precalificare desfășurat la Centrul Național, care i-au dat acces la un wild card pentru tabloul preliminar de la BRD Bucharest Open.
Acolo, încă trei partide, urmate de alte cinci pe grila principală. Un marș alert din victorie în victorie până la ultimul act pierdut în fața Elenei Râbakina din Kazahstan, o adversară cu lovituri-trăznet.
Accidentări, apoi sarcina
Ca să ajungă aici însă, Țig a pornit de la, realmente, nimic. Hărțuită de accidentări, cot, genunchi – o fractură de tablou median tibian, intervenție la nas pentru a respira mai bine și spate, mai ales spatele, nu mai jucase pe un tablou WTA din septembrie 2017, de la Guangzhou. Apoi au venit sarcina și nașterea, un eveniment de viață care i-a schimbat imens perspectiva, dar care nu a îndepărtat-o de tenis. Nici pe departe.
„Tot timpul m-am gândit că voi reveni, niciodată nu mi-a trecut prin cap să mă opresc sau ceva de genul acesta. Nu-mi pot imagina ceva mai bun de făcut decât să joc tenis. De aceea m-am întors”, mărturisea ea.
Au ales ca punct de pornire luna aprilie și o serie de turnee ITF cu premii de câte 15.000 de dolari la Cancun, în Mexic. Turnee care acordau doar puncte pentru clasamentul ITF, care i-ar fi permis ulterior să intre în concursuri mai mari, cu premii de 25.000 sau mai sus.
Regulamentul schimbat anul trecut și care în 2019 a produs multă confuzie și frustare pentru jucătoare și jucători care s-au găsit blocați într-o zonă din care era greu, aproape imposibil de ieșit. Bani puțini, puncte de asemenea în ceea ce se numește ITF World Tennis Tour.
Un loc bun pentru Sofia
WTA permite jucătoarelor care au devenit mame să participe la 12 turnee cu clasamentul înghețat. Dar Pati nu a vrut, justificat, să folosească acel loc 157 protejat pe turnee mici. Ceea ce își dorea era să adune meciuri, să-și testeze potențialul pentru a face apoi pasul următor, unde ar fi fost nevoită să apeleze la clasamentul protejat.
De ce au ales Mexicul și nu Turcia sau Egipt, mai aproape de România, și care ofereau același gen de lanț al turneelor? „Am căutat un loc care să ofere condiții bune. Și ne-am gândit că ar fi cel mai bine pentru Sofia să fie într-un loc cald pentru că este atât de mică”, a povestit ea pentru tennis.life.
Maratonul mexican de turnee a fost însă dur. Starea ei fizică și mentală din acel moment a adus un contact aspru cu realitatea. A început în calificări, pe 8 aprilie, a depășit două tururi, dar pe tablou a trebuit să se retragă după un set în jumătate, condusă fiind. În următorul turneu a trecut din nou de calificări, dar a pierdut în primul tur. La altul s-a retras înainte de sferturile de finală, apoi în prima rundă.
25.000 de dolari cheltuiți în Mexic
Exigențe noi, pe care a trebuit să le privească în față și să le negocieze treptat, cu ajutorul lui Răzvan. Așa a venit prima finală, pe 19 mai, cedată în fața mexicancei Marcela Zacarias.
Încă o retragere, încă o finală pierdută. Apoi două turnee câștigate la rând. Așa se încheiau cele două luni și jumătate petrecute într-o stațiune de lux, dar în care ea a avut alte ținte decât plajă și ocean.
Au cheltuit în jur de 25.000 de dolari în cele zece săptămâni mexicane. Premiile au totalizat mai puțin de 9.000, iar după aplicarea taxelor, mai degrabă 6.000.
„Dacă am fi știut dinainte că vor schimba regulile, nu am fi pus această sumă pentru a merge acolo. A fost un plan bun la momentul respectiv, acum nu mai contează”, a explicat Patricia.
A mers apoi în calificări la Wimbledon, folosind o intrare cu clasamentul protejat. A pierdut în primul tur, strâns, la spaniola Paula Badosa. De la Londra a venit la București, iar situația s-a schimbat mult odată cu rezultatul remarcabil reușit.
Restart după București
Cecul de finalistă, de 21.400 de dolari, va fi folosit aproape integral pentru participarea la următoarele turnee. Speră să fie sănătoasă în continuare și să poată juca dând pe teren ce are mai bun în fiecare meci. Dar ceea ce i-au adus important acești ultimi ani, spunea ea, reprezintă o schimbare în modul de a fi și de a gândi.
„Practic am evoluat ca om de când Sofia a apărut în viaţa noastră. Cred că asta s-a schimbat cel mai mult, am devenit o persoană mai calmă, mai răbdătoare, mai modestă, care a învăţat să accepte lucruri mai puţin bune despre ea însăşi.
Acceptându-le am ajuns să le schimb şi chestia asta mă bucură cel mai tare. Pentru că nu cred că e uşor pentru nimeni să audă chestii rele despre persoana lui şi să le şi accepte”, a spus ea. Pentru această nouă carieră însă, pare să fie exact ceea ce trebuie.
„Credeam că sunt pregătită”
Patricia a vorbeit despre cele două luni și jumătate petrecute anul acesta la Cancun, locul unde și-a reluat drumul în circuitul ITF
Înainte de revenire, Țig a avut o perioadă bună între 2015 și 2017. A disputat o finală, la Baku 2015, și o semifinală la Seul 2016, a ajuns în sferturi de finală la Madrid 2016, turneu Premier Mandatory, venind din calificări. Acolo le-a învins pe rând pe Daria Kasatkina, Sloane Stephens și Madison Keys, adversare de Top 40, respectiv 30 la momentul respectiv. În 2017, trecea la Miami de Kristina Mladenovic pentru prima victorie de Top 20 a carierei. Acum însă, a spus ea pentru Gazetă, se raportează diferit la acel interval.
- Patricia, mereu ai dat impresia că ai o lume a ta, în care te-ai simțit bine, și un traseu al tău, care a inclus victorii la Sloane Stephens, Madison Keys, Kristina Mladenovic în 2016, 2017. Cum te raportezi acum la acele momente?
- Într-adevăr, așa a fost, totuși, față de perioada aceea gândesc total diferit. Mă simt diferită față de cum eram înainte și acum aș ști să apreciez mai tare și mai corect victoriile pe care le-am putut obține atunci. Le vedeam cu alți ochi... sigur, e și greu când reușești succese de genul acesta să rămâi cu picioarele pe pământ, dar asta este cel mai important, ce am câștigat cel mai mult, faptul că le văd altfel acum.
Nu știau lucruri despre ea
- Ai fost împreună cu Răzvan și Sofia la Cancun din aprilie până în iunie. Ai jucat multe turnee, la unele nici nu ai intrat pe tablou. Experiența aceea condensată, două luni și jumătate, cum ai putea s-o redai pe scurt?
- M-a ajutat la fel de tare să înțeleg că lumea nu începe și nu se termină cu mine. Am mers acolo și credeam că sunt pregătită chiar și pentru turnee de 15.000 de dolari. Din păcate, nu am fost, nici fizic, nici mental, dar am învățat să devin modestă pentru că mi-am luat niște bătăi de la niște fete care probabil nu știau cine sunt sau nu cunoșteau multe lucruri despre mine. Au intrat, pur și simplu, pe teren să-și facă jocul lor. De aceea îmi doresc, chiar dacă o să am succes și o să câștig turnee, să rămân la ceea ce am învățat în perioada aceea, și anume să fiu modestă și să nu consider că eu sunt cea mai importantă pentru că nu e așa.
- În acea perioadă ați cheltuit în jur de 25.000 de dolari, din care ați recuperat foarte puțin. În ce măsură a meritat?
- Noi am mers acolo cu un scop, și anume să-mi fac un clasament ITF cât pot de bun pentru a juca pe tablou turnee de 25.000 de dolari. Când eram acolo, pe la jumătatea perioadei, am fost anunțați prin e-mail că ITF a decis să revină la regula de dinainte și ne-am trezit acolo, cheltuind banii respectivi degeaba, pentru că regula intră în vigoare în august. Ar mai fi o lună. Sigur, acum am turneele WTA, altfel ar fi fost degeaba. Încă o dată spun însă, am învățat că trebuie să muncesc și că modestia e mai presus de orice.
„O să iau turneul de la București ca pe ceva foarte pozitiv, m-a învăţat foarte multe lucruri, mi-a arătat că se poate, chiar şi după trei luni după ce m-am reapucat de turnee, să fiu la un nivel de WTA. Poate chiar mai bun decât înainte” Patricia Țig
9.735 de locuri a urcat Patricia Țig în ierarhia WTA după atingerea finalei la București
264 este poziția pe care o ocupă acum românca în clasamentul mondial
83 este treapta cea mai înaltă atinsă de Patricia în carieră, în aprilie 2017
Traseul celor 10 săptămâni de la Cancun
- 9-14 aprilie două tururi de calificări, retragere în turul 1 pe tablou
- 16-21 aprilie două tururi de calificări, înfrângere în turul 1 pe tablou
- 23-28 aprilie un tur de calificări, retragere înainte de sferturi pe tablou
- 7-12 mai înfrângere în turul 1 pe tablou
- 14-19 mai finală, pierdută la Marcela Zacarias (Mex)
- 21-26 mai retragere în turul 1 pe tablou
- 28 mai-2 iunie înfrângere în finală, la Thaisa Pedretti (Bra)
- 4-9 iunie victorie, în finală cu Fernanda Contreras (Mex)
- 11-16 iunie victorie, în finală cu Melany Krywoj (Arg)
Ce spunea Patricia Țig în 2016
- despre ce a câștigat: „Experiență. Eu nu am jucat cine știe ce turnee până anul trecut, dar în aceste turnee și dacă pierzi, tot înveți o grămadă de lucruri de la fetele astea. Nu am știut până acum cum să văd prea bine înfrângerile sau victoriile, poate că am trecut un pic prea lejer peste fiecare dintre ele. Acum am început să văd și lucrurile bune pe care le-am făcut în ultima perioadă. Tot antrenându-mă și jucând, am progresat per total, urma doar să se vadă și în rezultate”.
- despre felul în care a evoluat: „Cred că aceste lucruri vin o dată cu timpul, nu ai cum să le ai pe toate din prima. Sigur, sunt și excepții, cum e Kasatkina, cu care am jucat în primul tur la Madrid, a venit, a urcat foarte repede, dar nu toată lumea poate să facă așa. Nu am fost una dintre aceste jucătoare, dar cred că am avut mai mult de învățat așa, acumulând. Am învățat cum să mă port într-un meci, în primul rând, că nu trebuie să renunț, ci să merg până la capăt, indiferent ce se întâmplă”.
- despre antrenor, Răzvan Sabău: „El simte foarte bine când sunt tensionată, când am nevoie să-mi spună ceva. Uneori, cere să vină în timpul meciurilor și alege bine momentele”.
- despre partea financiară: „Nu m-am gândit la asta deloc la acest aspect. Din fericire, nu a trebuit să-mi fac calcule până acum, am un sponsor din Galați, pe domnul Mihai Humă. Evident însă, cu cât avansezi mai mult în clasament, cu atât îți dorești mai mult să fii pe picioarele tale. Cred că asta se întâmplă când ajungi în Top 100”.
Citește și:
{{text}}