A început numărătoarea inversă pentru ediția Jocurilor Olimpice de vară din 2020. Care sunt punctele-cheie și cât de pregătită e metropola niponă?
Pentru a doua oară în istorie, după 1964, capitala Japoniei va găzdui JO. A mai rămas un an până la debutul viitoarei ediții, moment potrivit pentru a vedea cum se prezintă situația în ceea ce privește câteva elemente-cheie ale uriașei competiții la care vor participa 206 țări.
Bazele
Sâmburele activității este concentrat în două zone din centrul orașului. Cea a golfului, Tokyo Bay, are câteva baze complet noi, construite special pentru această ediție pe unele terenuri nefolosite. În apropiere, zona Heritage, după cum îi spune și numele, "moștenire", va reutiliza baze vechi, care au găzduit întreceri în 1964. Iar Satul Olimpic e fost plasat strategic la intersecția dintre aceste două arii.
Noul Stadion Olimpic, cu 68.000 de locuri, este ridicat pe exact aceeași amprentă precum vechea arenă, care fusese inima JO de acum 55 de ani. Lucrările ar trebui să se încheie până în luna noiembrie a acestui an. Spre deosebire de alte ediții, Atena, Beijing, Londra, Rio, nu va fi un Parc Olimpic care să centralizeze mai multe baze și sporturi, ci acestea vor fi complet separate.
43 de bazedintre care 8 sunt noi, 25 deja existente, 10 temporare
Transportul
Tokyo este unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, iar organizatorii au oferit un răspuns simplu la întrebarea cum va fi situația pe durata Jocurilor: localnicii vor fi rugați să nu circule la ore de vârf. Se apelează astfel la mândria națională pentru ca JO să aibă succes. Se speră ca traficul să fie redus cu 15%. Nu vor exista, ca la alte ediții, linii olimpice speciale, iar din 22 iulie a început o perioadă de probă de 7 săptămâni, pentru a se vedea cum funcționează sistemul cu restricții de circulație.
Sprijin public
Pare să fie unul extrem de puternic: mai mult de 200.000 de persoane au aplicat pentru cele 110.000 de locuri de voluntari pentru edițiile de Jocuri Olimpice și Paralimpice. Cererile de bilete au fost imense, blocând traficul pe site-ul unde au fost puse la vânzare. Există însă și partea mai puțin luminoasă, legată de depășirea masivă a bugetului inițial, și zvonuri despre încălcarea drepturilor omului printre muncitorii angajați la contrucția diverselor baze noi.
Inovații
Pentru o țară lider în noutăți pe piața electronică, Japonia a pregătit unele și pentru JO, multe încă nedezvăluite. Se știe însă că medaliile au fost produse din peste 6 milioane de telefoane mobile și alte mici aparate electronice colectate de pe tot teritorul nipon. Podiumurile vor fi realizate, la rândul lor, din material reciclat, organizatorii cerând populației să pună în locuri speciale reziduurile de plastic.
Vezi și:
JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO 2020 // Câți sportivi români vor concura la Tokyo?
{{text}}